In de media komen we regelmatig berichten tegen van visstandsonderzoeken. Deze worden meestal uitgevoerd in opdracht van sportvisverenigingen, gemeentes of waterschappen om wat voorbeelden te noemen. Het onderzoek zelf wordt veelal verricht door beroepsvissers in combinatie met ecologen. Vaak is dit soort onderzoek noodzakelijk om inzicht te krijgen in de huidige situatie van de visstand van het desbetreffende water. Een gezonde visstand is vaak een indicatie dat het water als geheel ook gezond is!
Maar hoe werkt zo’n visstandsonderzoek nu precies? Vaak lees je alleen over de uiteindelijke vangsten die er gedaan zijn, met soms hele bijzondere of verrassende vangsten. Twee leerlingen van AOC De Groene Welle in Zwolle hebben voor de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe tijdens hun stage een aantal opnames gemaakt van hoe het eraan toegaat tijdens een visstandsonderzoek. Nick Zoer en Patrick Letteboer hebben dit met name gedaan ter promotie van de sportvismogelijkheden in Groningen en Drenthe. Roy van Hezel, zelf fervent karpervisser en zoon van een gepassioneerd echtpaar koi-hobbyisten vertelt in de onderstaande video van de hoed en de rand.
Ik zou zeggen veel kijkplezier. Het geeft een aardige indruk hoe er met een zegen (sleepnet) gevist wordt en hoe er ook vaak elektrisch wordt gevist. Vooral met de zegen vissen komt overeen met hoe een moddervijver met Koi wordt afgevist. In het buitenwater gaat dit natuurlijk wel veel lastiger door alle obstakels e.d. Dat er af en toe bijzondere vangsten gedaan worden, blijkt wel uit dit artikel op de site van Sportvisserij Nederland.
bron: Hengelsportfederatie www.vissen.nl