Vandaag worden in het Leidse Japanmuseum SieboldHuis duizend of meer kraanvogels gevouwen om op deze manier alle Japanners geluk te wensen voor de komende tijd. In Japan, dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami, symboliseert de kraanvogel geluk en lang leven. Hoe dat zo is gekomen is een even aangrijpend verhaal als deze ramp en gaat tevens naar een tijd waarin Japan te kampen had met radioactiviteit. Eens te meer is het de geschiedenis die zich herhaalt. Lees verder en raak vervoert door de Japanse historie en de rol van een edele vogel hierin…
Op 7 januari 1943 werd Sasaki Sadako geboren. Het meisje was slechts een peuter van twee jaren jong, toen op slechts anderhalve kilometer van haar ouderlijk huis, de atoombom op Hiroshima viel en detoneerde. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto rivier, waar ze alsnog de zon zag doven door de radioactieve zwarte regen, die de hele dag viel. Ze groeide op tot een jonge atlete, was relatief lang en was een getalenteerde hardloopster. Negen jaren na de kernbom, toen zij 11 jaar was, werd er bij haar, als gevolg van de schadelijke straling, de zogenaamde ‘ bomziekte’, leukemie geconstateerd nadat zij onwel was geworden tijdens een hardlooptraining. De levenslust die de jonge atlete in het begin van haar puberale leven zo tekende, werd abrupt verstoord. Wanneer haar beste vriendin Chizuko haar tijdens haar ziektebed vertelt van de legende van de duizend kraanvogels, raakt zij geïnspireerd. “En wanneer je duizend kraanvogels vouwt, mag je een wens doen”, zo vertelt Chizuko haar vriendin.
Sadako neemt zich voor deze Senbazuru (duizend kraanvogels) te volbrengen met als doel, de wens weer te kunnen hardlopen. Vol ijver begon zij in het ziekenhuis aan haar geduldige taak, maar het mocht niet baten. Volgens het verhaal, geraakte zij slechts tot 644 exemplaren van gevouwen kraanvogels, alvorens zij stierf op 25 oktober 1955. De resterende origami Tancho werden geplooid door haar vrienden en deze werden, samen met Sadako, begraven. Sedert dien is de kraanvogel ook het internationale symbool voor nucleaire ontwapening. Sadako’s klas begon een nationale campagne om een monument voor haar te bouwen en in 1958 werd er in Hiroshima, in het vredespark, het monument voor de jeugd opgericht, en herdenkt alle kinderen die geleden hebben onder de atoombom. Op de top van het monument staat Sadako, die met gestrekte armen een gouden Tanchozuru vasthoudt.
2 reacties
Uitermate poëtische titel voor een blog, complimenten.
Maar de inhoud doet me de moed in de schoenen zakken.
ramptoeristwannabee
mvg, vlunk
Ramptoerisme is het niet, de symboliek is gewoon erg diep geworteld in Japan en ook erbuiten. De cijvers en leeftijd verschild nogal van het boek “Sadako will leben” van Karl Bruckner. Op internet zijn verschillende getallen van de gevouwen kraanvogels te vinden. Volgens het boek zijn het er 990, volgens wikipedia 644 stuks. De kraanvogel staat symbool voor samenhorigheid, liefde, vrede en lang leven.
Een erg mooie waarborging om met de Japanners aan een dergelijke actie deel te kunnen nemen en geluk te kunnen wensen. Wat kan men meer gebruiken dan geluk in het leven?
Complimenten voor de blog.