De meest verschrikkelijke filmpjes doen erop hun ronde; het internet. Werd ik onlangs nog geconfronteerd met een vastgebonden Angora-konijn die terwijl hangend op de kop kaal geplukt wordt voor die ene kekke jas; het volgende fragment behelst zijderupsen – die onze geschubde vrienden heerlijk vinden – die levend, met cocon en al, gekookt worden om zijde te verkrijgen. Maar wat nou als wij die ene gekleurde aquariumvis willen hebben met het uiterlijk van een straatraceauto met neon verlichting? Het kan allemaal verkregen worden doormiddel van tatoeëren of een zogenaamde skin dip (lees: slijmhuid onderdompelen in vloeistof) met gave kleuren.
Doormiddel van een hele kleine laser word de vis getatoeëerd
Het komt steeds vaker voor in Nederland maar is altijd nog onzichtbaar. We kunnen aquariumvissen (en dus in potentie ook bij onze koi?!); ze kunstmatig kleuren. Doormiddel van een hele kleine laser word de vis getatoeëerd. Ja! Net zoals wij onze tattoo laten zetten. Je moet er niet aan denken maar het gebeurd. Op een klein stukje van de huid word dan een bepaalde vloeistof ingespoten en zo krijgen ze die ene ‘gave’ kleur.

Maar ook worden de visjes ondergedompeld in vloeistoffen waardoor een klein stukje van de slijmhuid wordt weggebrand. Daarna wordt hetzelfde visje niet-wetend nog een keer in een bak gedrukt met een gekleurde vloeistof. Deze behandelingen zijn dus pure dierenmishandeling-praktijken en wat te denken van de stress die de vissen hierbij oplopen?! 70 a 80 procent van de vissen overleefd deze behandelingen niet. Dus als je nu een tof gekleurde aquariumvis aan je bestand wil toevoegen, zou ik het ten zeerste adviseren even navraag te doen of de vis al dan niet kunstmatig gekleurd is of niet. Het is nog onbekend welke fysiologische schade de vissen hierdoor oplopen.
Hoe diervriendelijk of dieronvriendelijk is onze hobby eigenlijk
Wij als hobbyisten kijken allemaal tegen de kwekers in Japan op. Want hoe hen bloedlijnen kruisen en daardoor ontzettend mooie Koi met spectaculaire kleuren kunnen kweken, dat zouden we allemaal wel willen. Gelukkig echter wordt er bij de Koi niet gelazerd of getatoeëerd en dit acht ik ook zeer onwaarschijnlijk. Daar zit nu net de magie van de hobby; het kweken en de evolutie. Voorts zou het bij een sterk groeiende soort behoorlijk problematischer zijn dan bij aquariumvisjes die stabiel zijn in lengte. Nee, onze hobby maakt zich gelukkig niet schuldig aan deze praktijken en is een stuk diervriendelijker. Of toch niet? Hoe diervriendelijk of dieronvriendelijk onze hobby eigenlijk? Dat is echter een andere discussie. Zolang er mensen zijn die geld willen betalen voor aquariumvissen met genetische superkrachten zullen er mensen zijn die dit winstbejag prefereren boven het dierenwelzijn zo vrees ik. Hopelijk blijft het tatoeëren en de skin dips bij Koi in ieder geval achterwege.
bron: Telegraaf.nl/ en http://www.hln.be/