6 augustus 1945, 8.15uur veranderde op slag deze tuin, Hiroshima en de wereld. Op dit tijdstip werd namelijk de eerste atoombom gebruikt gericht tegen de mensheid boven Hiroshima, op nog geen anderhalve kilometer van deze tuin. De Shukkei-en werd na deze verschrikkelijke aanval gebruikt als toevluchtsoord voor de inwoners van de zwaar getroffen (lees:weggevaagde) stad en mensen werden er opgevangen, verzorgd en getroost.
Zoals in bijna iedere grote stad in Japan, is ook de stad Hiroshima grotendeels een bruisende bedoening. Of je nu op straat kijkt, in de karakteristieke oude trams – welke bij de wederopbouw van Hiroshima na de oorlog door andere steden werden gedoneerd en momenteel nog steeds in gebruik zijn – of in de vele kantoren en fel verlichte winkels; overal is tot in de late uurtjes leven in de brouwerij!
Ik begrijp best dat dit slopend is
De doorsnee Japanner is een erg bezig persoon, dat blijkt ondermeer uit lange dag werken, daarna eten en drinken met collega’s, vervolgens een kort slaapje en daarna weer aan het werk. En dat bijna iedere dag. Ik begrijp best dat dit slopend is en je daarom de momenten díe je vrij te besteden hebt, door wilt brengen in een paradijs waar totale rust heerst… De Shukkei-en in Hiroshima is zo’n plek.


De aanleg van Shukkei-en (縮景園) is begonnen in de Edo-periode rond 1620 in opdracht van Asano Nagaakira, de Daimyō van de Hiroshima han. Het is gelegen naast zijn residentie. De naam, welke letterlijk betekend „miniatuur scene-tuin”, geeft goed weer wat er in de tuin te zien is. Het landschap is namelijk een miniatuur versie van de Xihu-tuin in Hangzhou, China.
Het middelpunt van de tuin is de Takuy-vijver, waarin meer dan tien eilanden zijn geplaatst, waarop de meest schitterende pinus-bomen staan gepositioneerd. Deze en de vele andere naald- en loofbomen, worden dagelijks onderhouden en „geplukt” door een klein legertje tuinmannen die onder andere met bootjes door de tuin varen om overal te kunnen snoeien.
Rond de centrale vijver zijn heuvels, valleien, bruggetjes, watervallen en theehuizen vakkundig aangelegd en verbonden via paden die je als het ware door de hele tuin begeleiden. Een schitterend stukje natuur…. op schaal.
De tuin heeft tijdens de atoombom zeer zware schade opgelopen, maar is door het Hiroshima Prefectuur na de oorlog gelukkig volledig in oude glorie hersteld. Zo kunnen de inwoners van de eveneens heropgebouwde stad weer genieten van hun oase, hun letterlijke toevluchtsoord van rust en schoonheid.


Bron: Shukkei-en Garden, Kaminobori-cho, Naka-ku, Hiroshima. Foto’s: Bas van der Hulst & Kttty Oosterveer.
5 reacties
Wow
Marcela Laura Vazquez
beautiful…..
Carla Amorim
Thank you!