In navolging van het blog over dag 4 van de uitgebreide cursus visziekten te Barneveld, had ik nog een tweede deel beloofd met daarin het practicum en de tussentijdse toets van die dag. Het practicum bestond dit keer uit het stellen van een diagnose van een (zieke) meegebrachte Koi door Joop van Tol. Bij de eerste blik op deze vis werd het gelijk duidelijk dat deze niet lang meer te leven had. Zwaar geteisterd door een flinke open wond achter de kop en daarnaast ook het tonen van hevige stress, werd de Koi dan ook snel uit zijn lijden verlost middels een dodelijke vaccinatie in de hartstreek. Het euthaniseren middels deze vaccinatie is de meest ‘humane’ manier om een Koi uit zijn leiden te verlossen. Het werkt sneller dan een overdosis verdovingsmiddel en wordt ook ethisch beter geaccepteerd dan de vervolgstap die bij de overdosis-verdovingsmiddel-methode gebruikelijk is: het doorknippen van de ruggewervel achter het hoofd en zo alle (zenuw)contacten te ontbinden.
Voordat de vis werd verdoofd, werd er eerst diverse slijmhuid- en kieuwafstrijkjes gemaakt. Het is zeer belangrijk om deze afstrijkjes te nemen voordat de Koi in het water met verdovingsvloeistof terecht komt, daar de meeste verdovingsmiddelen antibacterieel en parasietdodend werkt. Zo is het dus mogelijk om bij een met parasieten bedekte Koi geen parasieten te vinden bij een afstrijkje, als de vis eerst verdoofd is geweest.
Het werd al vrij snel duidelijk wat er loos was, zie onderstaande videos:
�
De parasieten huidworm, kieuwworm, costia, chilodonella en zelfs trichodina werden op deze Kohaku gevonden. Daarnaast is de gatenziekte aanwezig, welke voornamelijk door de Aeromonas of Pseudomonas-bacterie wordt veroorzaakt.
Trichodina is een cilliaat (trilhaardiertjes; eencellige diertjes, die zich d.m.v. trilharen voortbewegen) en hecht zich middels zijn ‘haken’ aan de slijmhuid en kan op deze manier beschadigingen geven aan de vis.
Chilodonella is net als trichodina een cilliaat. De trilhaarkransen zorgen voor de typische voortbewegingen van deze parasiet. Ook chilodonella leeft van huidcellen en komt voornamelijk voor op de vinnen, het lichaam en de kieuwen.
Het is natuurlijk heel erg sneu dat het voor deze Koi zover heeft moeten komen, maar voor ons, als cursisten van deze uitgebreide visziekten cursus, is het erg interessant studiemateriaal. Zo leren de cursisten omgaan met alle handelingen bij het nemen van afstrijkjes, het herkennen van ziekteverwekkers en het stellen van een diagnose. Zo heeft de dood van deze Koi toch nog enorm veel waarde gehad.
2 reacties
Hele duidelijke filmpjes. bedankt.
Great site. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!