Plots worden er doorzichtige plastic bakjes rondgedeeld met, naar wat lijkt, een brijachtige inhoud. “Eet smakelijk”, was de leus die deze geste vergezelde. Er herrijst een even plots rumoer onder de aanwezigen van de lezing van Paul Souren bij Frieslandkoi. “Wat krijgen we hier nu voorgeschoteld? Dit is toch geen kookclub? We waren toch bij een lezing over Koi?!” Als het dekseltje wordt losgetrokken, zie je hier en daar een stiekeme snuif. Wat de boer niet kent…
Ook zwemmen er unieke Asagi Showa
De dag begon zo rond de middag met een vriendelijk welkom en een minder onbekend bakje van gemalen koffiebonen. Ik was express iets eerder gekomen zodat ik de facelift die Frieslandkoi had ondergaan eens rustig kon bekijken. Zo is er ondermeer een inventief centraal vermarmingssysteem ingepast aan het plafond. Toch richt ik mijn blik liever iets meer neerwaarts, door de waterspiegel naar de Koi. Ik zag er Tosai Tancho die nog geen dag binnen waren vanaf Schiphol. Desondanks zagen de Tancho van de kweker Maruju er levendig uit en temidden van al de Kohaku varianten, zwom ook een heuse Tancho Goromo. Ik maak een praatje met John en zijn ega, zij zijn samen bezielend liefhebber en actief voor Frieslandkoi. Het gaat over de ontwikkeling van hun Hirasawa Showa en ook wordt ik nog even gepest met een voor mij traumatische ervaring uit het verleden.
Paul houdt zijn toehoorders graag een spiegel voor
Maar we kwamen natuurlijk voor de lezing van Paul Souren, de ‘apprentice’ van wijlen Shinji-san, naar wie de productlijn van Shinji is vernoemd. Paul leerde zijn ‘sensei’ kennen naar aanleiding van de vechtsport die luistert naar naar de Japanse vertaling van ‘blote hand’. Alvorens de eerbare man het leven liet in 2001, was Paul gezegend kennis te maken en te nemen van diens levenswijze en visie; de weg van de natuur, gedragen door de zeven wijsheden van Bushido. Eigenlijk is het niets nieuws want kruiden, planten en vruchten; ze worden al sedert mensenheugenis bestudeert, maar wanneer je zonder uitleg of motivatie mensen aanspoort om brandnetels en paardenbloemen in hun vijver te donderden dan zul je stompzinning uitgelachen worden. Na deze dag, zo ben ik overtuigd, denken zelfs de nuchterste Friezen op z’n minst; “mmm, is dat zo?” en dat is exact wat Paul trachtte te bewerkstelligen!
Volledige aandacht voor de spreker
“Willen jullie alsjeblieft Nederlands spreken”, zo begint Paul zijn rede met een verzoek. Hij wil de aanwezigen natuurlijk gaarne van repliek voorzien, maar wanneer dit in de Friese taal gebeurd wordt het de rasechte limburger iets te veel van het goede. Daarmee is het ijs dan ook meteen gebroken en kan de spreker terzake komen. Vele onderwerpen passeren er de revue in een vaak logische en altijd inspirerende interactiviteit. Een uiteenzetting van dit alles is ondoenlijk en moet je zeker zelf eens gaan beleven, maar een aantal momentjes ligt ik er graag voor je uit.
Zelf eet je toch ook niet iedere dag Spaghetti?!
Een boodschap van Paul is dat we als hobbyist veelal te steriel willen zijn in het vijveren. Hij noemt het schrelle contrast tussen de geliefde kraakheldere vijvers die wij voor ogen hebben en de met kippenmest volgestorte mudpounds in Japan die de meest vitale vissen voortbrengen. Kippenmest zit vol met ammoniaverbindingen die dienen als bron van voeding voor dat groene spul dat wij zo hard proberen te mijden; alg! Juist hierin bevinden zich tal van nutrienten waarin een korrelvoer niet kan voorzien. Ook is alg de aorta van zooplankton, zoals watervlooien, dat op haar beurt weer boordevol onvergelijkbare voedingsvormen zit.
Dit is ook de insteek na de pauze wanneer iedereen een plastic bakje met een eigen recept ontvangt van Shinji, bestemt voor de Koi. Het is de bedoeling de ingredienten te achterhalen. Wat zit erin; met welk doel zijn zij toegevoegd en wat doet het voor onze Koi? Spelenderwijs wordt men bewust van wat de natuur je Koi kan bieden. Variatie is troef voor een lang vissenleven. Zelf eet je toch ook niet iedere dag Spaghetti?!
Eventjes waande ik mij bij een fijnproeverij
Het speuren naar ingrediënten was een heel vermaak
En wat te denken van voeding middels het water. Een Koi neemt namelijk wel 50% voedingstoffen op uit het water via de kieuwen en de slijmhuid. Wist je dat? Dit geeft een heel ander perspectief op het houden en verzorgen van Koi. Moet je ook het vijverwater gaan voeden? Daar komt het wel op neer. Het wordt duidelijk, de Koi heeft als omnivoor behoefte aan een gevarieerd dieet, een juiste afwisseling tussen verschillende vormen van voedsel en voeding, een cocktail van potentie.
Boek twee van Paul Souren staat vol van unieke recepten
Het was weliswaar een droge middag buiten, maar binnen bij Frieslankoi, regende het anekdotes en bracht Paul ons; “ongeacht welk seizoen, via de N246 in 17 seconden van nul naar 80 procent.” 17 Seconden; dat is de tijd die een korrelvoer benodigd is om 80 procent van haar voedingsstoffen af te geven wanneer in contact met water. Te veel in eens voeren is dus niet goed en de korrel is het liefst zo klein mogelijk. Er kwam zoveel informatie op je af over zoveel uieenlopende onderwerpen, maar allemaal over die maffe uit de kluiten gewassen goudvis.
Een spontaan ontstane kringgesprek over Japan in al haar tradities en gebruiken maakte weer eens duidelijk dat het zoveel meer is dan een vis alleen. Wat heb ik enorm genoten van dit samenzijn van hobbyisten. Vreselijk gelachen om uitspraken omtrent de cyclus van een eitje of Woodstock onder de microscoop. Verder spraken en discussieerden we over enzymen, een tricklefilter, de showa en nog veel meer. Ik heb echt wel weer bijgeleerd en ben weer een beetje bewuster geworden van de Koi als organisme. Genoten van de zwemmende Koi aldaar en gesmuld van het koivoer! Een perfecte cocktail tussen sfeer en smaak als je het mij vraagt.
Met voldoende cake, koffie en een verslavend onderwerp van gesprek was het best uit te houden
Opmerkelijk vond ik nog de drempel die men kent om een natuurlijke behandeling tegen parasieten toe te passen, dat gebasseerd is op brandnetels, aardappelen en knoflook, daar waar een behandeling met formalyne veel minder wordt geschroomd. Het is een mindset die er door de jaren heen in is geslepen, gevoed door de commercie. Als laatste wil Paul, tevens auteur van de boekenreeks die de weg van Shinji vertolkt, nog een wijze les annoceren; “Wordt niet het slachtoffer van je eigen succes” (want voor je het weet ligt je favoriete Koi als maaltijd op je bordje) en Paul sluit af met de woorden: “Je koi gezond te laten groeien to 20 tot 30 jaren, dat is ware liefde voor Nishikigoi.”
Beautiful Nishikigoi @ Friesland
Is dat zo? Ja, dat is zo!
Bijna 'handtam' de vissen in de showvijver
Nieuwschierig geworden? Zelf heb ik anderhalf bakje van het vissenvoer opgegeten. De ingredienten verklap ik je bewust niet zodat je ook nog lol kan hebben aan het ontdekken ervan. Op de website van Frieslandkoi vind je een uitgebreid fotoverslag en als je het zelf eens mee wilt maken dan kun je komende zaterdag op 5 maart een bezoek brengen aan Koi en Vijvercentrum Tiel. Daar zal de vertrouweling van Shinji die dag zijn opwachting maken.
Zeer leuk verslag om te lezen! Het was inderdaad een leuke en vooral leerzame dag! Erg leuk dat je er was, in de toekomst gaan we nog meer van deze dagen organiseren! Jullie zijn altijd welkom!
Thnx,
Danny
Eric on
Hoi Tiebo,
zeker een leuk verslag om te lezen, maar voor sommige punten hadden de mensen beter een korreltje zout dan een korreltje voer kunnen eten. Het is me niet helemaal duidelijk in het artikel waar Paul Souren nou wordt “gequote” en waar de waarheden vermeld worden. Voedingsstoffen opnemen via kieuwen en huid? 17 Seconden om 80% van de voedingsstoffen af te geven? Dat zijn nogal stevige beweringen waar empirisch en wetenschappelijk echt geen enkel bewijs voor is, wel voor het tegendeel trouwens.
Ik neem aan de bedoeling was om de uitspraken te quoten, want zo komen er gruwelijke misverstanden in de wereld die niet passen in de filosofie van KoiQuestion!
Dankjewel voor je reactie. Voor de door jou genoemde uitspraken geldt idd dat dit quotes zijn van Paul Souren. Ik ben van mening dat ik dit duidelijk stel, doch mijn excuses wanneer dit toch niet het geval is geweest.
Je kritiek aangaande deze punten is uiterst welkom, want klakkeloos overnemen doen er al zoveel. Dit is precies wat ook Paul tracht te bewerkstelligen bij mensen: “is dat zo”. want alleen door er zelf over na te denken wordt je bewust!
Je stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het gestelde, doch wel voor het tegengestelde. Graag nodig ik je uit je stndpunt te verhelderen. We leren ook graag van jouw kennis.
Vanuit persoonlijk oogpunt kan ik er iig het volgende over zeggen. Vwb de voeding middels kieuwen en mukus, zoals de slijmlaag ook wel wordt genoemd, ben ik het eens met de stelling van Paul. Waar het percentage hiertoe niet vast te binden is en fluctueert naargelang de omstandigheden, heeft een bezoek aan de prof. Dr. Gert Flik, hoogleraar aan de afdeling afdeling animale dierfysiologie aan de Radbout Universiteit te Nijmegen mij geleerd dat de kieuwen en mukus voor 50 tot 80% vertantwoordelijk zijn voor de opname van Calcium.
Ook leerde de prof mij dat fosfaat weer in het geheel niet uit het water op te nemen s door de Koi.
Ten aanzin van de 80/17 stelling kan ik vanuit mezelf geen gegronde feiten benoemen, doch kan ik wel redelijk inschatten dat dit geheel afhankelijk zal zijn van de samenstelling en ook het productieproces van de betreffende korrel of pallet.
Graag zien we jou mening tegemoet en wellicht dat we hier weer lering uit kunnen trekken.
Gr,
Tiebo
P.s. Overigens is het niet de filosofie van KoiQuestion om alle wijsheid in pacht te hebben, maar juist meningen en ervaringen te delen van diverse mensen zodat men hun eigen mening kan vormen. Je hebt wel gelijk dat KoiQuest niet bewust onwaarheden zal publiceren. Thanks for the heads up.
Koivrind on
[verwijderd, beledigend…]:
Hallo Tiebo.
[passage verwijderd, beledigend…]
Want dat lees ik namelijk aantoonbaar in je verslag van de Shinshi lezing.
De stelligheid van je uitspraken doet me huiveren en het valt me van zo’n enorm gedreven hobbyist als jij behoorlijk tegen dat je voor het schrijven van je verslag zelf niet even aan wat gezond feitenonderzoek hebt gedaan. Op z’n minst had je een aantal boude uitspraken op hun correctheid kunnen controleren alvorens je ze in de openbaarheid brengt.
Ik doel specifiek op onderstaande uitspraken en zal deze van kort commentaar voorzien:
Je schrijft:
alg! Juist hierin bevinden zich tal van nutrienten waarin een korrelvoer niet kan voorzien. Ook is alg de aorta van zooplankton, zoals watervlooien, dat op haar beurt weer boordevol onvergelijkbare voedingsvormen zit.
Einde citaat.
De meeste soorten algen die wij in de vijver of in zoetwater tegenkomen bevatten nauwelijks bruikbare nutriënten. Ik kan hier wel de analyses van diverse soorten algen uiteenzetten, maar dat voert wat ver. Voor koi en vissen bruikbare algen bevatten wat aminozuren, maar bij lange na niet alle essentiële. Erger nog is de ongefundeerde uitspraak dat een korrelvoer niet in deze nutriënten kan voorzien. Dat kan een goed korrelvoer wel degelijk! Sterker nog, dat kan een goed korrelvoer honderd keer beter dan welke eetbare algensoort dan ook!
Wat bedoel je overigens met “onvergelijkbare voedingsvormen”?
Wat voor de alg geldt, geldt ook voor watervlooien. Watervlooien bevatten geen enkel nutriënt wat niet in een goed korrelvoer kan zitten. Sterker nog, een goed en uitgebalanceerd korrelvoer bevat zoveel nutriënten, dat een koi nooit meer iets anders hoeft te eten om gezond te blijven, geen gebrekverschijnselen zal vertonen en mits goed verzorgd ook nog eens heel oud kan worden.
Daar kan geen watervlo tegen op!
Wil je de nutritionele informatie van watervlooien anders even vergelijken met om het even welk koivoertje?
Dan schrijf je het volgende Tiebo:
En wat te denken van voeding middels het water. Een Koi neemt namelijk wel 50% voedingstoffen op uit het water via de kieuwen en de slijmhuid. Wist je dat?
Einde citaat.
Beste Tiebo, zou je de bezoekers van KoiQuestion een groot plezier willen doen en ons allemaal even de wetenschappelijke onderbouwing tonen van bovenstaande?
Ik vermoed namelijk dat je voor deze wereldschokkende ontdekking best wel eens een Nobelprijs zou kunnen winnen.
Een koi neemt voedingstoffen op uit het water via de kieuwen…
Geloof je dit nu echt Tiebo?
Je schrijft:
Een cocktail van potentie
Einde citaat.
Wat moeten de lezers van KoiQuestion daar onder verstaan?
Wordt hiermee een mix van Viagra en andere afrodisiaca bedoeld of klonk het gewoon interessant?
Je schrijft:
17 Seconden; dat is de tijd die een korrelvoer benodigd is om 80 procent van haar voedingsstoffen af te geven wanneer in contact met water.
Einde citaat.
[passage verwijderd, beledigend]
Hier wordt met een stelligheid van een fysicus beweerd dat in 17 seconden een korrelvoer 80% van zijn voedingsstoffen afgeeft zodra het in contact komt met water.
Ik vermoed dat er eigenlijk bedoeld wordt dat in deze magische 17 seconden (geen 16, geen 20, maar exact 17 seconden mensen!) een korrelvoer 80% van zijn voedingsstoffen VERLIEST aan het water.
Maar dat is toch de hele bedoeling van de Heer Souren? Het water voeden 🙂
Maar evenzogoed beste Tiebo, zou je de bezoekers van KoiQuestion nog een groot plezier willen doen?
Zou je ons allemaal even de wetenschappelijke onderbouwing en de bewijzen willen tonen van bovenstaande?
Vraag anders even aan de Heer Souren zelf of hij de meetresultaten van deze korrelvoer-te-water-latingstest aan ons zou willen openbaren.
Wij willen dit wel graag van ALLE merken koivoer in de hele wereld weten, want “korrelvoer” is een algemene benaming waarmee geïmpliceerd wordt dat deze 17-seconden-korrelvoer-te-water-latingstest VOOR ALLE korrelvoer geldt.
Wij hoeven alleen de namen van alle KOI korrelvoeren te weten, want er bestaan ook korrelvoeren voor andere diersoorten.
Mijn laatst vraag aan jou Tiebo, eigenlijk een smeekbede om hulp is, of je de lezers van KoiQuestion zou willen helpen om zoveel mogelijk informatie te vinden op het internet over de legendarische Shinji-san. De grote leermeester en inspirator/mentor van de Heer Souren. De legendarische koi kweker Shinji-san. Jij komt regelmatig in Japan, dus dan ben je al heel dicht bij de bron. Misschien kun je wat familie van de legendarische koi kweker Shinji-san opsporen. Anders zijn er genoeg Japanse koi kwekers jong en oud die je vast wel meer kunnen vertellen over deze Shinji-san.
Ik ben zelf namelijk al meer dan 1 jaar actief aan het zoeken op het wereldwijde web. In alle landen, en in alle talen. Alle soorten zoekmachines heb ik al gebruikt, maar na ruim 1 jaar zoeken, heb ik tot op de dag van vandaag, niets, maar dan ook helemaal niets over deze legendarische Shinji-san kunnen vinden.
Zou het zo kunnen zijn dat Shinji-san een echte legende is?
Een legende zo geheim, dat niemand, maar dan ook niemand in staat is de waarheid of het bestaan van deze legende te ontdekken.
Tiebo, Quest betekent zoektocht. Quest for knowledge of Quest for truth.
Zou jij de zoektocht naar het leven van de legendarische koi kweker Shinji-san voor ons kunnen volbrengen?
We zien je reactie met enorme belangstelling tegemoet.
Bedankt voor je reactie, deze leest als een vlotte column, doch ik had een wat meer respectvolle toon goed op prijs gesteld. We hebben hier samen tot doel te genieten van de hobby en een respectvolle omgang tussen hobbyisten is voor mij een doel op zich. Deze is, zoals Japan zelf, onlosmakelijk met de hobby verbonden.
Op voorhand wil ik je stellen dat ik het lang niet altijd eens ben met dhr. Souren en daar roemt hij ons om. Zo mag je idd verwachten dat ik wat verdere research heb gedaan. Daarom noemde ik ook in mijn voorgaande reactie mijn meest recente bezoek aan prof. Dr. Gert Flik. Voor iig Calcium geldt dat dit voor 50 tot 80% uit het water wirdt gehaald door de huid en kieuwen. Over hoe dit exact in zijn werk gaat mag je een artikel verwachten in een der koi magazines. Fosfaat echter, kan in het geheel niet op deze manier worden opgenomen en het geldt dus zeker niet voor alles. Dit zijn wetenschappelijk onderbouwde feiten.
Vwb de 17 secondenregel zoals gesteld, noem ik deze in de context van een anekdote van Paul Souren en dus nietmet de stelligheid van een fysicus. Hieromtrent zal ik nog wat research verrichten. Zoals ik al zei denk ik dat dit sterk afhankelijk zal zijn van het productieproces, diameter en per korrel verschillend zal zijn. Of dit 18 of 180 seconden is durf ik niet te stellen op dit moment.
Je zult zeker gelijk hebben vwb de watervlo, maar dit is natuurlijk maar 1 van de vele die tot het zooplankton behoren. Ik ben er persoonlijk van overtuigd, mede door eigen ervaring dat deze op zichzelf en juist de afwisseling zal leiden tot een gezonder dieet. En, beste koivrind, ook ik heb al menig uur op het net gezocht naar een Shinji. Je hebt zeker goede punten en dit is juist de discussie die wij ambieren, het denken en bewust worden, maar aub, houdt respect jegens elkander. Zelf overigens biedt je vooralsnog weinig gegrondheid en ik nodig je hiertoe dan ook van harte uit.
KoiQuestion gaat erom dat mensen zelf gaan nadenken. We bieden informatie vanuit verschillende invalshoeken en willen mensen aan het denken zetten zodat zij hun eigen visie creëren. Dit doen we niet door opzettelijk onwaarheden te vermelden integendeel. Doch de visie van een man, en een heel team die prominent binnen de hobby aanwezig is en draagvlak vind, doet er wel zeker toe. Juist misschien wel omdat deze anders is. Paul weet vele mensen te inspireren en daarvoor ben ik hem dankbaar. Wanneer je persoonlijke problemen of onvrede hebt jegens iemand, wil ik je vragen dit direct en privé naar betreffende uit te spreken en het scanderen middels openbare media achterwege te laten.
Eric on
Hoi Tiebo,
weet niet of een nieuwssite een goed medium is voor discussie, maar dat koi mineralen op kunnen nemen is geen geheim en klopt ook. “Voedingsstoffen” is dan wel wel een heel ruim begrip, vooral als je dit in verhouding neemt met eiwitten, vetten etc. die cruciaal zijn en deze worden denk ik toch echt niet opgenomen via de kieuwen en de huid! Mineralen zelf, onderdeel van de GH, zijn weliswaar opneembaar maar het grootste gedeelte daarvan wordt binnengebracht door de voeding die wij de koi geven. Als de koi daadwerkelijk in staat was geweest om alle “voedingsstoffen” (zoals in dit artikel opgenomen in ruime zin, benodigd voor een goede ontwikkeling), via de huid en kieuwen op te nemen dan was er wel vloeibaar voedsel geweest voor de koi toch? Dat zou de miljardenbusiness, wat het kweken van vis is, heel veel geld schelen en geloof me: daar worden mega-bedragen uitgegeven voor dergelijke onderzoeken en nog immer worden kweekvissen gevoerd met een handbare voeding.
Voor wat betreft de rol van de slijmhuid ben ik niet niet overtuigd. De osmose-regeling van de koi zorgt ervoor dat de koi water dat hij drinkt (!) kan uitscheiden anders zou de koi opzwellen. Dit effect zien we bij een buikwaterzucht waarbij de koi opzwelt en eruit komt te zien als een dennenappel. Zonder deze osomose-regeling kan de koi niet in leven blijven, maar de beweging is ALTIJD van binnen naar buiten. Dat mineralen een goed effect hebben op de huid, ongetwijfeld! Maar dat is wat anders als de stoffen daadwerkelijk opnemen zodat deze bruikbaar zijn voor de interne organen.
Wat dat betreft houd ik me erg aanbevolen voor het rapport, gelukkig leggen wetenschappers beweringen altijd vast in onderzoeksrapporten vanwege de bewijslast. Tot op heden heb ik dit rapport niet kunnen vinden, heb jij het?
7 reacties
Tiebo,
Zeer leuk verslag om te lezen! Het was inderdaad een leuke en vooral leerzame dag! Erg leuk dat je er was, in de toekomst gaan we nog meer van deze dagen organiseren! Jullie zijn altijd welkom!
Thnx,
Danny
Hoi Tiebo,
zeker een leuk verslag om te lezen, maar voor sommige punten hadden de mensen beter een korreltje zout dan een korreltje voer kunnen eten. Het is me niet helemaal duidelijk in het artikel waar Paul Souren nou wordt “gequote” en waar de waarheden vermeld worden. Voedingsstoffen opnemen via kieuwen en huid? 17 Seconden om 80% van de voedingsstoffen af te geven? Dat zijn nogal stevige beweringen waar empirisch en wetenschappelijk echt geen enkel bewijs voor is, wel voor het tegendeel trouwens.
Ik neem aan de bedoeling was om de uitspraken te quoten, want zo komen er gruwelijke misverstanden in de wereld die niet passen in de filosofie van KoiQuestion!
groeten, Eric
Moet toch die boeken van Paul eens gaan lezen!
Hallo Eric,
Dankjewel voor je reactie. Voor de door jou genoemde uitspraken geldt idd dat dit quotes zijn van Paul Souren. Ik ben van mening dat ik dit duidelijk stel, doch mijn excuses wanneer dit toch niet het geval is geweest.
Je kritiek aangaande deze punten is uiterst welkom, want klakkeloos overnemen doen er al zoveel. Dit is precies wat ook Paul tracht te bewerkstelligen bij mensen: “is dat zo”. want alleen door er zelf over na te denken wordt je bewust!
Je stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het gestelde, doch wel voor het tegengestelde. Graag nodig ik je uit je stndpunt te verhelderen. We leren ook graag van jouw kennis.
Vanuit persoonlijk oogpunt kan ik er iig het volgende over zeggen. Vwb de voeding middels kieuwen en mukus, zoals de slijmlaag ook wel wordt genoemd, ben ik het eens met de stelling van Paul. Waar het percentage hiertoe niet vast te binden is en fluctueert naargelang de omstandigheden, heeft een bezoek aan de prof. Dr. Gert Flik, hoogleraar aan de afdeling afdeling animale dierfysiologie aan de Radbout Universiteit te Nijmegen mij geleerd dat de kieuwen en mukus voor 50 tot 80% vertantwoordelijk zijn voor de opname van Calcium.
Ook leerde de prof mij dat fosfaat weer in het geheel niet uit het water op te nemen s door de Koi.
Ten aanzin van de 80/17 stelling kan ik vanuit mezelf geen gegronde feiten benoemen, doch kan ik wel redelijk inschatten dat dit geheel afhankelijk zal zijn van de samenstelling en ook het productieproces van de betreffende korrel of pallet.
Graag zien we jou mening tegemoet en wellicht dat we hier weer lering uit kunnen trekken.
Gr,
Tiebo
P.s. Overigens is het niet de filosofie van KoiQuestion om alle wijsheid in pacht te hebben, maar juist meningen en ervaringen te delen van diverse mensen zodat men hun eigen mening kan vormen. Je hebt wel gelijk dat KoiQuest niet bewust onwaarheden zal publiceren. Thanks for the heads up.
[verwijderd, beledigend…]:
Hallo Tiebo.
[passage verwijderd, beledigend…]
Want dat lees ik namelijk aantoonbaar in je verslag van de Shinshi lezing.
De stelligheid van je uitspraken doet me huiveren en het valt me van zo’n enorm gedreven hobbyist als jij behoorlijk tegen dat je voor het schrijven van je verslag zelf niet even aan wat gezond feitenonderzoek hebt gedaan. Op z’n minst had je een aantal boude uitspraken op hun correctheid kunnen controleren alvorens je ze in de openbaarheid brengt.
Ik doel specifiek op onderstaande uitspraken en zal deze van kort commentaar voorzien:
Je schrijft:
alg! Juist hierin bevinden zich tal van nutrienten waarin een korrelvoer niet kan voorzien. Ook is alg de aorta van zooplankton, zoals watervlooien, dat op haar beurt weer boordevol onvergelijkbare voedingsvormen zit.
Einde citaat.
De meeste soorten algen die wij in de vijver of in zoetwater tegenkomen bevatten nauwelijks bruikbare nutriënten. Ik kan hier wel de analyses van diverse soorten algen uiteenzetten, maar dat voert wat ver. Voor koi en vissen bruikbare algen bevatten wat aminozuren, maar bij lange na niet alle essentiële. Erger nog is de ongefundeerde uitspraak dat een korrelvoer niet in deze nutriënten kan voorzien. Dat kan een goed korrelvoer wel degelijk! Sterker nog, dat kan een goed korrelvoer honderd keer beter dan welke eetbare algensoort dan ook!
Wat bedoel je overigens met “onvergelijkbare voedingsvormen”?
Wat voor de alg geldt, geldt ook voor watervlooien. Watervlooien bevatten geen enkel nutriënt wat niet in een goed korrelvoer kan zitten. Sterker nog, een goed en uitgebalanceerd korrelvoer bevat zoveel nutriënten, dat een koi nooit meer iets anders hoeft te eten om gezond te blijven, geen gebrekverschijnselen zal vertonen en mits goed verzorgd ook nog eens heel oud kan worden.
Daar kan geen watervlo tegen op!
Wil je de nutritionele informatie van watervlooien anders even vergelijken met om het even welk koivoertje?
Dan schrijf je het volgende Tiebo:
En wat te denken van voeding middels het water. Een Koi neemt namelijk wel 50% voedingstoffen op uit het water via de kieuwen en de slijmhuid. Wist je dat?
Einde citaat.
Beste Tiebo, zou je de bezoekers van KoiQuestion een groot plezier willen doen en ons allemaal even de wetenschappelijke onderbouwing tonen van bovenstaande?
Ik vermoed namelijk dat je voor deze wereldschokkende ontdekking best wel eens een Nobelprijs zou kunnen winnen.
Een koi neemt voedingstoffen op uit het water via de kieuwen…
Geloof je dit nu echt Tiebo?
Je schrijft:
Een cocktail van potentie
Einde citaat.
Wat moeten de lezers van KoiQuestion daar onder verstaan?
Wordt hiermee een mix van Viagra en andere afrodisiaca bedoeld of klonk het gewoon interessant?
Je schrijft:
17 Seconden; dat is de tijd die een korrelvoer benodigd is om 80 procent van haar voedingsstoffen af te geven wanneer in contact met water.
Einde citaat.
[passage verwijderd, beledigend]
Hier wordt met een stelligheid van een fysicus beweerd dat in 17 seconden een korrelvoer 80% van zijn voedingsstoffen afgeeft zodra het in contact komt met water.
Ik vermoed dat er eigenlijk bedoeld wordt dat in deze magische 17 seconden (geen 16, geen 20, maar exact 17 seconden mensen!) een korrelvoer 80% van zijn voedingsstoffen VERLIEST aan het water.
Maar dat is toch de hele bedoeling van de Heer Souren? Het water voeden 🙂
Maar evenzogoed beste Tiebo, zou je de bezoekers van KoiQuestion nog een groot plezier willen doen?
Zou je ons allemaal even de wetenschappelijke onderbouwing en de bewijzen willen tonen van bovenstaande?
Vraag anders even aan de Heer Souren zelf of hij de meetresultaten van deze korrelvoer-te-water-latingstest aan ons zou willen openbaren.
Wij willen dit wel graag van ALLE merken koivoer in de hele wereld weten, want “korrelvoer” is een algemene benaming waarmee geïmpliceerd wordt dat deze 17-seconden-korrelvoer-te-water-latingstest VOOR ALLE korrelvoer geldt.
Wij hoeven alleen de namen van alle KOI korrelvoeren te weten, want er bestaan ook korrelvoeren voor andere diersoorten.
Mijn laatst vraag aan jou Tiebo, eigenlijk een smeekbede om hulp is, of je de lezers van KoiQuestion zou willen helpen om zoveel mogelijk informatie te vinden op het internet over de legendarische Shinji-san. De grote leermeester en inspirator/mentor van de Heer Souren. De legendarische koi kweker Shinji-san. Jij komt regelmatig in Japan, dus dan ben je al heel dicht bij de bron. Misschien kun je wat familie van de legendarische koi kweker Shinji-san opsporen. Anders zijn er genoeg Japanse koi kwekers jong en oud die je vast wel meer kunnen vertellen over deze Shinji-san.
Ik ben zelf namelijk al meer dan 1 jaar actief aan het zoeken op het wereldwijde web. In alle landen, en in alle talen. Alle soorten zoekmachines heb ik al gebruikt, maar na ruim 1 jaar zoeken, heb ik tot op de dag van vandaag, niets, maar dan ook helemaal niets over deze legendarische Shinji-san kunnen vinden.
Zou het zo kunnen zijn dat Shinji-san een echte legende is?
Een legende zo geheim, dat niemand, maar dan ook niemand in staat is de waarheid of het bestaan van deze legende te ontdekken.
Tiebo, Quest betekent zoektocht. Quest for knowledge of Quest for truth.
Zou jij de zoektocht naar het leven van de legendarische koi kweker Shinji-san voor ons kunnen volbrengen?
We zien je reactie met enorme belangstelling tegemoet.
Een hartelijke groet.
Koivrind
Beste Koivrind,
Bedankt voor je reactie, deze leest als een vlotte column, doch ik had een wat meer respectvolle toon goed op prijs gesteld. We hebben hier samen tot doel te genieten van de hobby en een respectvolle omgang tussen hobbyisten is voor mij een doel op zich. Deze is, zoals Japan zelf, onlosmakelijk met de hobby verbonden.
Op voorhand wil ik je stellen dat ik het lang niet altijd eens ben met dhr. Souren en daar roemt hij ons om. Zo mag je idd verwachten dat ik wat verdere research heb gedaan. Daarom noemde ik ook in mijn voorgaande reactie mijn meest recente bezoek aan prof. Dr. Gert Flik. Voor iig Calcium geldt dat dit voor 50 tot 80% uit het water wirdt gehaald door de huid en kieuwen. Over hoe dit exact in zijn werk gaat mag je een artikel verwachten in een der koi magazines. Fosfaat echter, kan in het geheel niet op deze manier worden opgenomen en het geldt dus zeker niet voor alles. Dit zijn wetenschappelijk onderbouwde feiten.
Vwb de 17 secondenregel zoals gesteld, noem ik deze in de context van een anekdote van Paul Souren en dus nietmet de stelligheid van een fysicus. Hieromtrent zal ik nog wat research verrichten. Zoals ik al zei denk ik dat dit sterk afhankelijk zal zijn van het productieproces, diameter en per korrel verschillend zal zijn. Of dit 18 of 180 seconden is durf ik niet te stellen op dit moment.
Je zult zeker gelijk hebben vwb de watervlo, maar dit is natuurlijk maar 1 van de vele die tot het zooplankton behoren. Ik ben er persoonlijk van overtuigd, mede door eigen ervaring dat deze op zichzelf en juist de afwisseling zal leiden tot een gezonder dieet. En, beste koivrind, ook ik heb al menig uur op het net gezocht naar een Shinji. Je hebt zeker goede punten en dit is juist de discussie die wij ambieren, het denken en bewust worden, maar aub, houdt respect jegens elkander. Zelf overigens biedt je vooralsnog weinig gegrondheid en ik nodig je hiertoe dan ook van harte uit.
KoiQuestion gaat erom dat mensen zelf gaan nadenken. We bieden informatie vanuit verschillende invalshoeken en willen mensen aan het denken zetten zodat zij hun eigen visie creëren. Dit doen we niet door opzettelijk onwaarheden te vermelden integendeel. Doch de visie van een man, en een heel team die prominent binnen de hobby aanwezig is en draagvlak vind, doet er wel zeker toe. Juist misschien wel omdat deze anders is. Paul weet vele mensen te inspireren en daarvoor ben ik hem dankbaar. Wanneer je persoonlijke problemen of onvrede hebt jegens iemand, wil ik je vragen dit direct en privé naar betreffende uit te spreken en het scanderen middels openbare media achterwege te laten.
Hoi Tiebo,
weet niet of een nieuwssite een goed medium is voor discussie, maar dat koi mineralen op kunnen nemen is geen geheim en klopt ook. “Voedingsstoffen” is dan wel wel een heel ruim begrip, vooral als je dit in verhouding neemt met eiwitten, vetten etc. die cruciaal zijn en deze worden denk ik toch echt niet opgenomen via de kieuwen en de huid! Mineralen zelf, onderdeel van de GH, zijn weliswaar opneembaar maar het grootste gedeelte daarvan wordt binnengebracht door de voeding die wij de koi geven. Als de koi daadwerkelijk in staat was geweest om alle “voedingsstoffen” (zoals in dit artikel opgenomen in ruime zin, benodigd voor een goede ontwikkeling), via de huid en kieuwen op te nemen dan was er wel vloeibaar voedsel geweest voor de koi toch? Dat zou de miljardenbusiness, wat het kweken van vis is, heel veel geld schelen en geloof me: daar worden mega-bedragen uitgegeven voor dergelijke onderzoeken en nog immer worden kweekvissen gevoerd met een handbare voeding.
Voor wat betreft de rol van de slijmhuid ben ik niet niet overtuigd. De osmose-regeling van de koi zorgt ervoor dat de koi water dat hij drinkt (!) kan uitscheiden anders zou de koi opzwellen. Dit effect zien we bij een buikwaterzucht waarbij de koi opzwelt en eruit komt te zien als een dennenappel. Zonder deze osomose-regeling kan de koi niet in leven blijven, maar de beweging is ALTIJD van binnen naar buiten. Dat mineralen een goed effect hebben op de huid, ongetwijfeld! Maar dat is wat anders als de stoffen daadwerkelijk opnemen zodat deze bruikbaar zijn voor de interne organen.
Wat dat betreft houd ik me erg aanbevolen voor het rapport, gelukkig leggen wetenschappers beweringen altijd vast in onderzoeksrapporten vanwege de bewijslast. Tot op heden heb ik dit rapport niet kunnen vinden, heb jij het?