Wanneer we over verfijnde tuinen spreken, dan voert Japan de lijst in alle zekerheid aan. Het zijn geen gewone tuinen. Voorzien van rotsen, water, een theehuis en natuurlijk een stenen lantaarn die in synergie een natuurlijke nabootsing weergeven van het paradijs. Van al deze elementen, nemen stenen een meest belangrijke positie in binnen de Japanse tuinarchitectuur. Ze vallen het eerst op en vormen dan ook de basis.
Stenen kun je op verschillende wijzen terug vinden in de Japanse tuin. Ze worden gebruikt om een pad te maken, worden met willekeurige precisie gepositioneerd in de tuin of onderaan een waterval. Ik verwijs jullie heel graag naar het artikel ‘Steensgewijs’, waarin ik dieper ingaa op al die functionaliteiten van steen in de tuin.
Naast steen echter, is water en diens symboliek voor puurheid een attractieve aanvulling in een Japanse tuin, ze huisvesten tenslotte de door ons zo geliefde nishikigoi. Fonteinen zul je niet snel vinden in een Japanse tuin, want dat is simpelweg niet natuurlijk. Wel vind je er de meest bewonderenswaardige watervallen, stromen, beekjes en uiteraard de vijver.
Wat je ook altijd terug zult vinden in de Japanse cultuur is de vergankelijkheid van de natuur en het veranderen van seizoenen. Doormiddel van bomen, magnolia, bamboe, mos en azalea’s wordt een enorme diversiteit aan kleur en natuur weergegeven. Â Japanse esdoorns hullen je tuin ook in de herfst in verwarmende kleuren.
bron: www.home-and-gardening.info
2 reacties
Een goedgeschreven artikel en mooi bijbehorende foto’s, mijn complimenten.
vr.gr. Ton Kersten – Japansetuin.com
Inderdaad een goed artikel. De Japanse tuin is vanuit de Japanse geschiedenis een kunstvorm welke nog steeds in stand wordt gehouden. Trouwens is de site http://www.japansetuin.com ook zeer informatief, leuk deze hier gevonden te hebben.