Als een vis op het droge is het antoniem van een bekend gezegde. Het werd een pijnlijke waarheid voor honderden vissen in Eerbeek en ook de betekenis ervan is het tegenovergestelde te noemen.  Honderden vissen stikten er vrijdagochtend als gevolg van een gebrek aan leefomgeving. Het waterschap had de beek waar ze in zwommen per ongeluk droog had laten vallen. Omwonenden hebben tientallen vissen nog kunnen redden door ze naar een beek in de buurt te brengen, meldt Omroep Gelderland. Het waterschap Veluwe zegt dat er ‘iets mis’ is gegaan tijdens werkzaamheden.
Verdrinking; het lijkt vele mensen de meest verschrikkelijke manier om aan je eind te komen. Andersom echter, kan dat ook het geval zijn. Met dien verstande dat een vis langer doorleeft op het droge, dan een mens onder water. Spartelend, in de hoop een nieuw en dieper water te kunnen bereiken, wachtten ze hopeloos op het noodlot dat hen ontmoette. Voor enkele vissen kwam er nog redding. De omwonende die het op hadden gemerkt verzamelden zoveel mogelijk vissen om ze vervolgens weer uit te zetten in een nabijgelegen beek. Dat zijn helden! Andersom kun je je afvragen in hoeverre het waterschap hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden. natuurlijk, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, maar verantwoordelijkheid moet je ook afdragen, het gaat immers om bezielde wezens.
Het toont maar weer eens aan hoeveel verantwoordelijkheid erbij komt kijken bij het beheer van de waterschappen. Ook de kwekers in Japan zijn hun eigen waterschap. Ik heb er vele pijpen uit de mudpounds moeten trekken zodat het waterpeil beetje bij beetje lager werd en de Koi konden worden geoogst. Dit proces wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er wordt bij Dainichi een aparte werknemer voor aangewezen die aan het eind van de werkdag die vijvers nog eens controleert op waterniveau.
bron: telegraaf.nl