Het is een klassieke fout van velen onder ons om te denken dat een Bonsai een plantje is voor binnen in de kamer, want het staat zo gezellig. Eigenlijk is een Bonsai namelijk niets anders dan een boom in miniformaat, dit klinkt denigrerend maar is absoluut niet zo bedoeld. Een Bonsai behandel je namelijk met heel veel respect.
dit is eigenlijk het moeilijkste gedeelte van het houden van Bonsai
Laat ik eerst eens uitleggen wat een Bonsai precies is, want zoals bovenstaand al laat lezen bestaan hier nogal wat misverstanden over. Een Bonsai is een woord wat uit twee gedeelten bestaat. En dan niet twee lettergrepen maar een samensmelting van twee woorden. Bon-sai betekent: Bon= schaal of pot en sai= boom. Vrij vertaalt schaal met boom in miniformaat, Bonsai dus. Deze bonsai moet geformeerd zijn als een boom in het groot zoals hij in de natuur voorkomt.
De eerste Bonsai komt uit het oude Egypte in het jaar 1500 VC werd in de graftombe van Nakht in Thebe een muurschildering gevonden van waarschijnlijk de eerste Bonsai. Later is in China tijdens de Han-dynastie 202 VC – 220 NC een hoogtepunt bereikt met de Bonsai, welke daar Pun-sai genoemd werden. Er wordt pas gesproken over Bonsai in Japan in het jaar 1195. (bron: Wikipedia) Er is dus sprake is van een eeuwenoude cultuur welke bij ons is overgewaaid uit Japan.
scherm uw Bonsai af, met name de wortels verdienen grote aandacht omdat zij dunner zijn dan de stam en takken van de boom/Bonsai
Maar terug naar –hoe sleep je jouw Bonsai de winter door- dit is eigenlijk het moeilijkste gedeelte van het houden van Bonsai. U zult zeggen, ja maar ik hoef nergens op te letten, de boom is in ruste en hoeft bijna geen water dus wat zal het probleem zijn. Dat kan dus wel tegenvallen, het probleem met onze winters is daar debet aan. Zo heeft deze vaak een grillig karakter, u herinnert zich vast nog wel onze warme kerstdagen in 2012. Door dit soort grilligheden kan uw Bonsai die net zijn blaadjes heeft laten vallen al weer in het blad schieten. En in januari is dat nou net niet wat u zou willen. Stelt u zich eens voor dat uw Bonsai in de garage staat en weer in het blad schiet, en een week later krijg je een vorstaanval zo zwaar dat je een Elfstedentocht krijgt, dan kan ik u voorspellen wat er met uw Bonsai gebeurt. Juist, deze zal naar alle waarschijnlijkheid dood gaan.
Dat komt omdat de sappen weer zijn gaan stromen om de knoppen weer van voedsel te voorzien zodat zij kunnen uitlopen. En stelt u zich eens voor wat er dan gebeurt als het gaat vriezen zoals beschreven. Ja dan zullen de sappen bevriezen en daarmee de takken en dus de hele –kleine- boom zal bevriezen. En daarmee overlijden.
Stopt u eens een komkommer in de diepvries, laat deze eens een half uurtje zitten en haal hem er dan weer uit, het resultaat is een slappe natte komkommer. Dit zelfde effect heeft een Bonsai ook die te vroeg uitloopt, en door vorst wordt overvallen. Wat er gebeurt is dat de sappen gaan kristalliseren, ijs is een opeenhoping van ijskristallen. Deze scherpe kristallen vernietigen alle vezels in de komkommer/boom waardoor zij dood gaat.
Hierdoor ben ik vorig jaar 4 Bonsai kwijt geraakt. Omdat ik niet beschik over voldoende capaciteit om mijn Bonsai tegen de harde vorst te weren heb ik ze tijdens de warmte in januari/februari uit zien lopen en ook zien doodvriezen tijdens de strenge vorst die er op volgde.
Wat kunt u hier aan doen. Er is een aantal vuistregels om dit te voorkomen. U kunt natuurlijk elke keer uw Bonsai in de schuur/garage zetten bij vorst, en weer naar buiten wanneer de vorst over is. Dit is lastig, zeker wanneer u veel Bonsai heeft. Er blijft een criterium bij het winterklaar maken van de Bonsai, wanneer u bijvoorbeeld zoals ik aan de kust woont of u woont in Zuid-Limburg of Oost-Groningen.
Het best is dus om de afgeschermde Bonsai onder een afdak te zetten waar niet makkelijk de Oostenwind in kan komen
Hier verschillen de luchtvochtigheid en zeker de temperaturen. Immers bij een zuid-westenwind is de temperatuur bij kustgemeenten warmer als deze wind eenmaal gearriveerd is in Limburg of Groningen. Want deze wind neemt de warmte uit zee mee naar het land en koelt weer af naarmate hij het land in gaat.
Dus scherm uw Bonsai af, met name de wortels verdienen grote aandacht omdat zij dunner zijn dan de stam en takken van de boom/Bonsai. U kunt dit doen met bijvoorbeeld noppenfolie. En zet ze in een polystyreen doos. Ik hoor u al denken zal ik de Bonsai dan maar in de schuur zetten, dat kan, mits u voldoende lichtinval in de schuur heeft, want als de Bonsai te donker staat stopt ze er ook mee.–(hoewel voor loof-Bonsai gelden andere regels, hier kom ik zo op terug)
Het best is dus om de afgeschermde Bonsai onder een afdak te zetten waar niet makkelijk de Oostenwind in kan komen, een veranda zal uitkomst bieden. U zult toch de Bonsai water moeten blijven geven. Let wel op dat u, uw geliefde Bonsai niet te veel water geeft, maar zeker niet te weinig want dan kan de Bonsai uitdrogen!
Er is één uitzondering op het naar binnenhalen van een Bonsai, de bladverliezende Bonsai mag wel in de schuur, huh en net zei u nog dat het niet mocht! Dat klopt maar dat is alleen geldig voor naaldbomen. Deze verliezen hunner bladeren –naalden- niet en moeten kunnen blijven ademen. In een donkere schuur/garage wordt deze mogelijkheid ze ontnomen. Echter alleen nadat de Bonsai zijn bladeren verloren is in de herfst! Zorg ervoor dat in beide gevallen aangegroeid mos op de stam en mestkorrels op de bodem verwijderd worden, want dit kan problemen geven.
5 reacties
Hallo Engel,
Bedankt voor deze vlot omschreven goede tips. Denkelijk zullen zij toch zeker weer een bonsaivan een te vroege dood behoeden. Dat is het waard!
dank jewel voor de tips weet weer wat meer groetjes aad
Niet helemaal passend bij deze blog maar wellicht kun je mij toch adviseren… Wij zouden erg graag een Bonsai binnen in de huiskamer willen plaatsen. Is dit aan te bevelen in verband met de warmte en droogte in een huiskamer?
Hallo Bas,
Het is mogelijk, ik kom in mijn volgende Bonsai-blog hier op terug! Het antwoord is dus in de maak.
We kijken er naar uit!