Momenteel worden veel vijvers bekleed met een 3D zak van rubber folie, of zelfs met polyester, maar weet je dat er ook nog een ander alternatief is? Dat is HDPE (Hoge Dichtheid Poly Etheen). Hier wil ik even het een en ander over vertellen. Soms, heel soms gebeurt het in je leven dat je met iemand een afspraak hebt, die je nog niet eerder gezien hebt, en op het moment dat die bewuste persoon binnen komt je meteen weet dat hij jouw afspraak is!
Dat had ik afgelopen zaterdag toen ik een afspraak had met Leo Rinkel bij Vijvercentrum Arts&Ants waar Leo een vijver zou bekleden/aanleggen. Leo is eigenaar van het vijveraanleg bedrijf “Leo Vijveraanleg” te Harlingen. Zijn specialisatie is vijveraanleg met HDPE-folie. Deze folie is 2 mm dik en enorm duurzaam, flexibel en sterker dan polyester! Bovendien is het recyclebaar. Ik kwam Leo tegen op een van mijn www zwerftochten en omdat ik niet eerder van de folie variant gehoord had was mijn interesse gewekt! Dus was de afspraak snel gemaakt.
Omdat ik filters van PP, vijvers van HDPE heb zien lassen, van ongekende grootte, wilde ik toch wel eens weten hoe je de betrekkelijk dunne HDPE folie variant kunt lassen. Leo heeft zijn bedrijf cq uitvalsbasis in Harlingen en om logistieke redenen hadden wij dus afgesproken bij het vijvercentrum. Hier aangekomen was ik super nieuwsgierig naar hoe het materiaal er uit zou zien.
Het is zoals gezegd 2 mm dik, en het ziet er dikker uit dan je zou denken bij 2 mm! En buigzaam maar ook stevig, en duurzaam -dat vooral- het kan namelijk niet kapot vriezen. En juist dat laatste geeft wel een veilig gevoel. Daarnaast kun je er bijna alle kanten mee op, rond, vierkant, haaks, of juist niet haaks, het kan allemaal, en zoals bovenstaande foto laat zien kan het ook “gewoon” rond.
Een ronde vijver aanleggen is nog niet zo makkelijk als je denkt. Een lengte HDPE folie rond buigen is geen probleem, echter er moet ook een rand komen om te kunnen lassen. Deze rand buig je in de volle lengte over +/- 20 cm om, dit staat dus haaks op de staande rand welke tegen de wanden aankomt, en ligt op de bodem.
Dit kost tijd en precisie want je wilt niet dat hij lekken gaat op één enkele mm die niet dicht is!
Je kunt je wellicht voorstellen dat dit zich niet makkelijk rond vormen laat, dus moet er om de 35 cm een insnede gemaakt worden in de haakse flap aan de onderkant om de wand zich rond te laten vormen. Deze insnede moet vastgelast worden. Dit kost tijd en vergt precisie want je wilt niet dat hij lekken gaat op één enkele mm die niet dicht is! Dit lassen gebeurt met een föhn welke 500 C kan produceren. Misschien iets voor de vrouwe thuis zo’n fohn, is ze wat sneller gereed met het haar te fatsoeneren 😉
Ook wordt gebruik gemaakt van een Extruder, deze heeft een machinale voeding van een draad HDPE welke omgevormd wordt tot een dikke streep ter breedte van een chocoladereep. Deze reep is glimmend heet en “last” de twee delen aan elkaar zodat er geen enkele mm overblijft om water door te laten.
Op het moment dat ik aan ons nieuwste teamlid Bas van der Hulst vertelde dat ik Leo zou gaan interviewen, kwam ik er achter dat Bas zijn vijver had laten aanleggen door Leo, en dat dit in een dagje gedaan was. Eigenlijk net zo snel als een 3D-folie zak welke tegenwoordig ook vaak verkocht worden.
De vijver waar ik bij heb staan kijken moest voor de opdrachtgever in het rond maar ook in vieren of drieën of zelfs in twee gedeeltes kunnen worden opgedeeld al naar gelang de voorraad Koi.
Zoals deze foto laat zien is dit handig opgelost met vier schotten welke naar believen er uit gehaald kunnen worden zodat de Koi die ruimte krijgt welke hij nodig heeft. Dit idee komt dan weer bij Leo vandaan, hier laat deze sympathieke HDPE kunstenaar zien dat het nooit recht toe recht aan is wat hij bedenkt en last. Heeft het voordelen? Ja ik zou zeggen van wel, er zijn altijd rechte wanden zonder rimpels, strakke hoeken, het kan nagenoeg niet kapot vriezen, en het is recyclebaar. Nou zijn er meer materialen recyclebaar maar toch lijkt dit product aan veel vragen te voldoen. Uiteraard zijn er meer materialen welke ook prima voldoen om het water in jouw vijver te houden. Dit materiaal is wel opvallend makkelijk in gebruik volgens mij. Het enige nadeel is dat je het niet zelf kunt lassen want dat is specialistenwerk!