Wonende in Portland, Oregon in Amerika en zeer dichtbij ‘The Japanese Garden’ geeft Antony Promod en zijn vouw Sumi van Koi TV de mogelijkheid een gangetje te maken naar deze oase van oriëntaalse inspiratie van de Japanse tuinen. De rustgevendheid en de puurheid van het geheel hebben een blijvende indruk op hen gemaakt en sinds hun huwelijk zijn zij dan ook geregelde bezoekers. De Japanse Koi in deze tuinen gaven een grote ethische schoonheid mee als vertolker van de Japanse cultuur. Door een onverwacht strenge winter in 2008 echter, verloor het park 90% van zijn Koi, waarvan er nog maar enkele resten.
Het park heeft twee grote Koi vijvers waarvan de een wat hoger ligt dan de andere en de hoogste heeft daarbij nog een prachtige waterval. In het verleden hebben leden van de Amerikaanse vereniging the Northwest Koi and Goldfish Club geholpen met de medicatie en behandelingen van de gesnorde bewoners. Omdat de vijvers al lange tijd geleden zijn gebouwd, beschikt het niet over een gedegen filter- of skimmer systeem. De vele Japanse esdoorns, die afgewisseld worden met mooie stenen en Japanse lantaarns, waren er met hun regen van bladval vaak verantwoordelijk voor dat er instabiele waterwaardes optraden in de leefomgeving van de vijver.
In een wel zeer strenge winter in 2008 in Portland, werd de toegang tot de Japanse tuinen volledig geblokkeerd en in een tijdsbestek van een week was niemand in staat om de Koi te controleren. De meeste mensen zaten zelfs twee weken opgesloten in hun eigen huis. In de persoonlijke vijver van de familie Promod was voldoende beluchting om het wateroppervlak open te houden en te voorzien in voldoende, licht, zuurstof en gasuitwisseling. Zorgen om de Japanse tuinen maakten ze zich ook niet in eerste instantie. Die had immers die grote waterval die voor dit alles zorg zou dragen. Wat ze echter niet wisten, was dat de stroom was uitgevallen en de waterval dus niet functioneerde met alle gevolgen van dien…
In 2010, was de organisatie van de Japanse tuinen in staat om iemand te contracten onderhoud aan de tuinen te plegen. Tony Prew, eigenaar van All Japan Koi, was hierbij tevens in staat om een filtersysteem aan te leggen alsook de nodige skimmers. Daarnaast heeft hij de vijver zo geconstrueerd dat deze wat dieper kon worden gemaakt om de Koi te helpen in de winter want 120 centimeter is toch wel minimaal nodig om te overleven tijdens een strenge winter. Met al deze verbeteringen was de vijver weer helemaal geschikt voor Koi en na een grote actie genaamd ‘Come Back Koi’ die ondermeer een expositie behelsde en onverwacht gesteund werd door vele donaties, was de organisatie in staat om onlangs 18 Koi toe te voegen aan de hoogst gelegen vijver. Bekijk de video die voor de bezoekers en liefhebbers een warme betekenis geeft van eendracht en eerbied. Prachtig om te zien hoe de Koi op zijn beurt invulling geeft aan het innerlijke van de mens. Dit waar het om gaat in de hobby. Meer informatie vind je op The Japanese Garden website http://japanesegarden.com/koi/
bron: http://www.koi.tv/blog