De Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) heeft in samenwerking met Koi-factor uit Hillegom een ‘vergelijkend onderzoek’ uitgevoerd. De onderzoeksvraag luidde: Wat is de relatie tussen het al dan niet afdekken van de vijver en de laagst gemeten watertemperatuur? Het onderzoek richtte zich in belangrijke mate op de temperatuur van het vijverwater in combinatie met al of geen vijverafdekking. Daarnaast zijn er vragen gesteld over de materiaalkeuze van de afdekking, de vijver zelf, de afstand van de afdekking ten opzichte van het vijveroppervlak, de mate van isolatie en de ligging van de vijver.
Ten aanzien van de temperatuurmeting moet opgemerkt worden dat er geen sprake is van een exacte meting. Er worden verschillende thermometers gebruikt en deze zullen vrijwel zeker onderling een andere temperatuur meten. Een beeld geeft het echter wel.
Doel van het onderzoek was om zichtbaar te maken of genoemde variabelen invloed hebben op de mate van daling van de temperatuur van het vijverwater. Daarnaast wilden we het verschil zichtbaar maken tussen een wel en een niet afgedekte vijver.
Een leuke bijkomstigheid van dit onderzoek was dat we zicht kregen op de soms geweldige bouwwerken die hobbyisten maken om de vijver af te dekken. Op de site van Koi-factor staan vele voorbeelden hiervan. Leuk om te zien en om je voordeel ermee te doen voor de komende winter. Nu ik dit schrijf is het eind april en hebben we de warmste zomerse dag in april sinds 1941, al gehad! De vissen zitten nu al weer op zomervoer en de lijkt de winter al weer lang geleden. Helemaal wanneer ik naar de winterse foto’s van de vijverafdekkingen kijk.
De eerste conclusie die getrokken kan worden is dat het afdekken van de vijver gemiddeld een hogere watertemperatuur geeft dan een niet afgedekte vijver. Op basis daarvan durf ik te stellen dat het over het algemeen een ‘zinvolle activiteit’ is waar uw vissen blij mee zullen zijn.
Door gebruik van polycarbonaat wordt doorgaans een hogere watertemperatuur behouden dan bij gebruik van noppenfolie. Uit dit onderzoek blijkt echter ook dat bij beide materialen de watertemperatuur gemiddeld boven de vier graden blijft. Dit gegeven kan een hobbyist meenemen in een besluit om polycarbonaat of noppenfolie te gaan gebruiken. Polycarbonaat brengt hogere kosten met zich mee en is minder gemakkelijk te plaatsen bij vijvers met een natuurlijke vormgeving.
Kijkend naar de relatie tussen watertemperatuur bij de start van het afdekken, de laagst gemeten watertemperatuur en het type afdekkingsmateriaal, lijkt het op basis van de data dat als je start met afdekken boven de 10 graden watertemperatuur, dat naar verhouding de watertemperatuur het minst zakt. Zeker in relatie met gebruik van polycarbonaat.
Het gehele onderzoek is te downloaden vanaf de website van Koi-factor
2 reacties
Leuk om mijn eigen vijver terug te zien (de laatste van de zes). Overkapping gemaakt van gekregen hout met plexiglas raampjes erin (die open kunnen) voor lichtinval. Het dak loopt iets schuin af voor het (smelt)water. Dit alles moest natuurlijk in mijn studentenbudget passen hehe.
Het filter had ik even later ook ingepakt met bubbelfolie.
Gr Rienk
Ha Rienk,
Naar mijn idee heb je het met je studentenbudget prima gedaan. De meeste vijveraars (al dan niet met een hoger budget) dekken de vijver helemaal niet af. Top! De vissen zijn er blij mee.
Zit de kap er nu al weer op of nog niet?