De efficiëntie van een filterssyteem is in zijn geheel afhankelijk van de effectiviteit van de mechanische filtering. Alle grove vervuiling moet tegengehouden worden voordat het water zijn biologische filtering gaat krijgen. Het biologisch oppervlak van het filter kan dan immers optimaal gebruikt worden voor de verschillende stappen van de stikstofcyclus.
Zoals ik in het eerste deel van deze serie al vermeld heb, ben ik gecharmeerd geraakt van het filteren volgen het ERIC-principe. Eigenlijk is dit een traditionele manier van filteren die ook in Japan veel gebruikt wordt. Het plaatsen van standpijpen in plaats van schuifkranen is daar een mooi voorbeeld van en dat is tevens een van de redenen waarom ik het een interessant filter vind. Ook het tegengaan van dode hoeken (waar in kamerfilters wel kans op is) is voor mij een groot voordeel.
ik ben een Nederlander en dus ga ik dan liever voor de goedkopere optie van de borstels.
Zoals ik in de vorige blog al aankondigde wil ik een andere manier van biologische filtering (bewegend bed in plaats van matten) gaan toepassen in mijn filter maar hoe ga ik dan te werk met het mechanische gedeelte? In het ERIC filter wordt standaard gebruik gemaakt van een borstelpakket. Nu zijn borstels prima geschikt voor de mechanische zuivering maar, in onze beleving, zijn ze ook moeilijk reinigbaar. Om die reden ben ik ook gaan informeren naar andere mogelijkheden. Daarbij kwam ik uit bij de Crielzeef, een zeefmethode die uitgedacht is door Marc Criel en verder ontwikkeld is op het Koivrienden forum.

Zoals ik eerst contact had opgenomen met Peter Waddington, heb ik nu Marc Criel een mailtje gestuurd met de vraag of de zeefmethode toegepast kan worden in mijn gewenste filterlijn. Het blijkt zeker een optie die te doen is maar het prijskaartje gaat voor de zeef die ik dan wil hebben (90 x 75cm) heel behoorlijk worden. En ja, ik ben een Nederlander en dus ga ik dan liever voor de goedkopere optie van de borstels. Een globale berekening leerde me verder ook nog dat ik dan iets meer lengte overhoud in de filterbak om mijn biologische filtering in te huisvesten.
De efficiëntie van een filterssyteem is in zijn geheel afhankelijk van de effectiviteit van de mechanische filtering
Omdat de reinigbaarheid van de borstels in het ERIC-systeem ook zeer mee blijkt te vallen, is ook dat geen obstakel. De snelheid waarmee het water in tegenstroom door de borstels gejaagd wordt, zorgt ervoor dat de vaste deeltjes worden mee gesleurd. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de combinatie borstels-bewegend bed in dit filter prima zijn werk gaat doen.

De Crielzeef heeft echter wel mijn interesse gewekt en ik zal daar zeker nog een blog over gaan schrijven. In diverse filtersystemen van hobbyisten in zowel België als Nederland heeft deze zeef immers al met succes zijn intrede gedaan!