
Het millieuagentschap in Engeland heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de dood van honderden vissen in de rivier de Tame die voornamelijk wordt bewoond door forel, snoek en kopvoorn. De politie in Mossley werd afgelopen zaterdag gealarmeerd door een voorbijganger, die meer dan 250 vissen dood of noodlijdend in het water zag liggen. De Tame is een vertakking van de grote rivier de Trent die bijna 300 kilometer lang is en loopt van Staffordshire tot Humber.Â
Een lid van het milieuagentschap, Simon Oldfield, gaf als publiekelijke verklaring voor het massagraf, de oorzaak te zoeken in een verontreinigende stof die in het water is gekomen. Hij zei dat de verontreiniging van korte duur was en was ervan overtuigd dat de fauna in de rivier zou herstellen. Er zijn water monsters genomen uit de rivier, waarvan de resultaten later deze week geanalyseerd zullen worden .
“Incidenten van deze aard zijn meestal het gevolg van een lekkage of een bedrijf dat gebruik maakt van de verkeerde drain”, zo sprak de heer Oldfield. Het is hoogstens aannemelijk dat er een verontreinigde vloeistof te wtaer is gekomen die giftig is voor de vissen. De heer Oldfield voegde er aan toe dat, hoewel het incident aan het licht kwam op zaterdagmiddag, de vervuiling reeds geruime tijd in het afvoersysteem aanwezig heeft kunnen zijn.
Het agentschap onderzoekt de zaak en heeft inwoners of voorbijgangers, die op zaterdag of eerder verdachte of opvallende dingen hebben waargenomen, gevraagd contact op te nemen.
De Tame ontspringt in Denshaw Moor aan de westkant van de West Yorkshire / Greater Manchester grens, en stroomt in zuidelijke richting door Delph, Uppermill, Mossley, Stalybridge, Ashton-under-Lyne, Dukinfield, Houghton Green, Denton en Hyde. De Greater Manchester gemeente Tameside is naar de rivier vernoemd.
Nog niet zolang geleden in april was er ook al een veronreinigingsincident in dezelfde rivier. Toen naar aanleding van een brand bij een industrieel bedrijf. Er zijn vele bedrijven die hun afvalwater, welliswaar onder strikte controle van het millieuagentschap SIMCAT, lozen in de rivier. Het SIMCAT houdt ondermeer in de gaten of het ammonium gehalte, dat van het nitraat en het fosfaat stabiel blijven, maar ook of een rivier wel de flow heeft om het gedumpte water voldoende te vermengen en af te voeren. Aan de hand hiervan wordt weer bepaald hoeveel afvalwater er geloosd mag worden zodat het leefmilieu voor flora en fauna niet wordt verstoord.
bron: BBC news