Enige dagen na de initiële aardbeving in Japan van 8.8 op de schaal van Richter is het nog steeds onstuimig in het land van de rijzende zon. De kerncentrale in de Japanse prefectuur Fukishima is alles behalve veilig. Er wordt nog immer driftig gezocht naar overlevenden. Volgens reddingswerkers is de kans redelijk aanwezig dat mensen nog in de gebouwen zitten en niet meegesleurd zijn door het water. En terwijl Japan vecht voor het leven en voortbestaan voor hun bevolking en land, dringt bij ons steeds meer door hoe heftig deze ramp is. Vertaald naar Nederland, zou er maar weinig over zijn gebleven van het Nederland zoals wij dat kennen. Het is voor ons dan ook niet voor te stellen, de aarde die onder je voeten vandaan splijt…
Juist dit fenomeen van een splijtende aarde was goed zichtbaar in de getroffen gebieden langs de kust van Noord-west Japan. Aan de andere kant echter, in de Niigata regio alwaar de meest hevige naschok met 6.6 op de Schaal van Richter huishield, ligt nog een mooi pak sneeuw. Dit bemoeilijkt logischerwijs het inschatten van de schade die werd veroorzaakt door de beving. En daar waar Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm in de eerste plaats bezorgd was om zijn familie en vrienden, is hij dit nu nog zeker aangaande de mudpounds.
In de Niigata viel meer sneeuw dan in welke winter dan ook van de afgelopen 30 jaren. Met lagen tot drie-en-een-halve meter mag je verwachten dat ook de smeltperiode wat meer tijd vergt dan normaal het geval is. “Normaliter zijn we nu al druk bezig met het voorbereiden van de mudpounds, maar ik verwacht dat de kweek dit jaar een maand later zal beginnen.”, aldus de stalmeester Shigeru Mano. De kweker maakt zich zorgen om het feit dat er wellicht toch schade is ontstaan aan de mudpounds. Ze kunnen niets anders doen dan wachten tot wanneer het sneeuw volledig is gesmolten. “Pas dan kan ik zien of de mudpounds geen cracks vertonen waardoor het water weg kan lopen. Als dit het geval is dan moeten we de vijver repareren en kan deze dit jaar niet gebruikt worden om Koi op te groeien.”, aldus Shigeru Mano.
Dainichi is eigenaar van ongeveer 200 mudpounds. Er zijn echter ook kwekers die er slechts enkele hebben. Voor hen zou dit een ramp zijn waardoor zij plotsklaps geen inkomsten meer kunnen genereren en hun bestaan als kweker in het geding komt.