
Hosokai zal wel altijd synoniem blijven met Asagi, aangezien Shouichi, de oorspronkelijke oprichter van de koifarm gewoon ontzettend goed was en nog steeds is in het produceren van deze schitterende varieteit. Shouichi startte zijn Koifarm begin jaren ’70 (sommige bronnen spreken zelfs van midden jaren ’60) en dit was eigenlijk te danken aan het feit dat er een totale overproductie van rijst was tijdens deze periode.
De Japanse regering wilde op een gegeven moment ingrijpen en bood een aanzienlijk bedrag (zegge en schrijve 120.000 yen per are, in die tijd een vrij groot bedrag!) wanneer bepaalde rijstboeren ermee wilden stoppen. Hosokai besliste op het aanbod in te gaan en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij kwam al vrij snel bij Koi terecht enerzijds omdat in de buurt verschillende koikwekers zaten en hij wel geobsedeerd raakte door die kleurrijke vis, maar anderzijds ook omdat hij nog steeds met zijn rijstvelden zat en het dus makkelijk was om uit die ‘verloren’ grond iets nieuws te creëren.

Je kan er vol ongeloof naar blijven turen en kijken. “Ze zijn toch oh zo mooi, meneer!” Lees het hele artikel van de hand van Johan Leurs in de 100e editie van de KOI, het lijfblad van de Nishikigoi Vereniging Nederland. Deze jubileumuitgave, met onder andere artikelen van de KQ auteurs, belooft iets echt bijzonders te worden voor de Koi liefhebber. Let op het magazine verschijnt niet in de winkel. Lid worden kan via de website van de vereniging.