Bacteriedrukmeting voor koi hobbyisten
Een leuke actie van de Koi Academy en Koicave samen voor iedere hobbyist. Er worden maar liefst 70 bacteriedrukmetingen weggegeven. Een dergelijke test kost meestal tussen de €15 en €25 per test.
Wat is een bacteriedrukmeting?
Een bacteriedrukmeting is een test waarbij je een inschatting maakt van de hoeveelheid bacteriën die er in je vijver ‘zwemmen’. Voornamelijk in de filter zitten de nitrificerende bacteriën. Die worden nauwelijks meegenomen in de test. Deze zitten namelijk in een EPS-laag. Zonder er te diep op in te gaan kan je stellen dat deze bacteriën niet vrij rond zwemmen.
Vrij zwemmend zijn grotendeels heterotrofie bacteriën
Vrij zwemmend zijn grotendeels heterotrofie bacteriën. Deze leven van organische stoffen. Dus ook organisch vuil. Als er veel vuil is en dus genoeg voeding heb je veel van dit soort bacteriën. Deze bacteriën kunnen pathogeen zijn of worden, oftewel ziekmakend, dat hoeft echter niet. Als een vis een wond heeft, kan dit een infectie opleveren oftewel ontsteken.
Veel hobbyisten gebruiken middelen om de bacteriedruk te verlagen: chloramide-t, virkon, zout, supertab enzovoorts. De vraag is of dit wel nodig is. Stel je hebt een lage bacteriedruk, dan zijn dergelijke middelen niet nodig. Het is dus fijn dat je dit kunt testen!
Bij de bacteriedrukmeting wordt er 1 ml water een voedingsbodem gedruppeld en in een soort oven (bacteriestoof) geplaatst met de beste temperatuur voor deze bacteriën. Elke bacterie wordt tijdens de 24 uur in de stoof een roze vlekje, waardoor ze telbaar worden. Na 24 uur worden alle roze vlekjes geteld. Er is dan een totale telling. Je weet daarna dus hoeveel vrijzwemmende bacteriën er in 1 ml vijverwater zitten.
Wat kan de uitslag zijn?
We hebben zoveel vijvers met elkaar vergeleken dat we wel kunnen zeggen welke waarde te hoog is en welke vijvers ‘schoon’ genoeg zijn. Een vervuilde vijver hoeft niet direct een probleem te zijn, maar vaak zien we wel dat ooit er een probleem ontstaat. Een verhoogde bacteriedruk kun je beter oplossen door te zorgen voor minder vuil dan met chloorbevattende middelen te werken. Deze bacteriedoders doden namelijk ook je bacteriën in je filter en die heb je hard nodig!
Minder vuil in je vijver krijg je door te verversen of je filter vaker schoon te maken. Of mocht je een vervuilde bodem hebben kun je een waterstofzuiger gebruiken. Minder voeren kan natuurlijk ook. Opties genoeg dus.
Van alle uitslagen maken we een soort poster. Dat we alle 70 vijvers kunnen vergelijken. Op deze poster zullen geen namen van vijvereigenaren staan (mogelijk wel de deelnamenummers).

Wie kan meedoen met deze bacteriedrukmeting actie?
Iedereen hobbyist die op zaterdag 20 mei naar de Koicave show komt in Oudenbosch en zich vooraf opgegeven heeft. De test is zelfs gratis!