Het ene zwart, is het andere niet.
Het bovenstaande lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Waar ik het in deel 1 voornamelijk gehad heb over sumi op het shiroji van de Koi, is er nog een ander type sumi, namelijk Kasane sumi. Dit type sumi is te vinden op het hi of beni van de vis.
Hieronder de ontwikkeling van een Tosai Showa naar Sansai!
Kasane sumi moet bij jonge Sanke en of Showa al goed diep van kleur zijn, het hoeft niet helemaal patroontechnisch gezien vollopen zijn, een paar puntjes sumi is al voldoende. Dit kan een goede indicatie zijn van de kwaliteit naar de toekomst toe.
Kasani sumi is een stabiel type, dit blijft vaak nog lang goed van kwaliteit. Wanneer dit type sumi zijn kwaliteit verliest, is er iets aan de hand. De vis kan blootgesteld zijn geweest aan te veel stress, of de vis heeft zijn mooiste tijd gehad.
Sanke sumi is op zijn best als het net lijkt op natte lak
Het sumi van een Sanke, is ook weer heel anders in kwaliteit als van een Showa. Sanke sumi is op zijn best als het net lijkt op natte lak, diep in het pigment en glanzend. Omdat het sumi vaak geconcentreerd en meestal maar een paar schubben inneemt van het patroon, is het ook stabieler. Showa sumi is vaak wat doffer en de vlakken zijn groter en grilliger.
In het algemeen genomen is het aandeel sumi op een Sanke kleiner als op een Showa. Er staat in het algemeen, want zeker de laatste jaren is er toch wel een trend gaande van Sanke met veel zwaarder sumi en andersom Showa met een meer lakzwart sumi.
Met de tijd zal dit de kwaliteit zeer zeker ten goede komen, wat het sumi stabieler maakt, iets wat wij als hobbyisten alleen maar kunnen toejuichen.
Patroontechnisch, wordt met name tsubo sumi erg hoog gewaardeerd. Er is dan op de hele Koi ( Showa of Sanke) geen sumi aanwezig op het beni. Dit is om te zien ook zeer attractief en speels, maar helaas ook in de praktijk wat gevoeliger dan Kasane sumi.
Met Showa is er ook nog iets anders aan de hand. Zoals jullie weten wordt een Showa zwart geboren, maar ik ken geen vijver waar een geheel zwarte Koi, ooit een Showa was.
Een Showa die zijn pluimen heeft verloren zal vaak eindigen als een meerendeels witte vis. Ga er niet automatisch vanuit dat het zwart onderhuids heeft zitten doorkomt. Ook bij een Showa is het shiroji een sterke kleur.
Mede door de inmenging van atarashi sumi in bepaalde lijnen is het verstandiger een Showa te kopen die voor het gevoel sterk gefinisht is.
Tot enkele jaren geleden zagen we meer Sanke met zwaarder beni patroon, het Kasane sumi was in de regel stabiel. Tegenwoordig zie je meer Sanke met overwegend wit, kleinere beni patronen en de hele goede hebben dus tsubo sumi.
Tsubo sumi, is in hoofdlijnen niet zo heel anders als het sumi van Showa. Dan is er ook nog de Bekko, de Koi met hetzelfde type sumi als de Sanke. Bekko kunnen door hun eenvoud een aangename verschijning zijn. Het zijn in de regel ook gevoelige vissen, mede daardoor laat het sumi zich ook maar slecht voorspellen.
1 reactie
Pingback: KoiQuestion goodiebag en de winnaar is... - KoiQuestion NL