Sharing knowlegde is onze slogan.
Wij delen niet alleen met onze lezers, ook onze lezers delen met onze lezers! Zo hadden Geert en Klaas hun constructie al gedeeld. Nu zijn Ron en Erik aan de beurt. Weer twee hele bijzondere overkappingen. Ron is blijkbaar heel handig met RVS. Een schitterend frame van RVS is de basis voor deze geweldige zelfbouw-winterkap.
Erik combineert kindveiligheid in de zomer met een winterkap in de winter. Twee vliegen in 1 k(l)ap!
Ron trapt af:
Bij deze een kleine reportage van de opbouw van de winterkap. De overkapping is 4,5 bij 3,0 meter. We zijn begonnen met het maken van 3 frames van rvs.
De zijkanten zijn voorzien van een plaat met een hoek van 45 graden. De voor- en achterkant zijn voorzien van U-profielen.
In de zijkanten zitten om de 30 cm kleine gaatjes voor het vocht/hemelwater te laten weglopen.
We hebben “hoekjes” gemaakt voor verankering, en voor als je de polycarbonaat-platen gaat bol zetten. Dan komt toch een redelijke kracht op te staan.
Je zet de polycarbonaat-plaat aan één kant in het profiel en je duwt hem aan de andere kant bol. Toch is daar enige kracht voor vereist. Ze worden gekoppeld met een polycarbonaat-h profiel. Als ik alles klaar heb staan heb ik nog geen half uur nodig om de kap in elkaar te zetten.
De voorkant hebben we makkelijk demontabel gemaakt voor te voeren en een kijkje te nemen naar onze hobby. Deze staat onder in een u-profiel en zit boven op met twee vleugelmoertjes vast.
Ik heb de kap tegen het bevriezen van de vijver, zodat het ijs niet kan uitzetten tegen de lasnaden van de hdpe-bak.
Je houdt toch de hele winter een gemiddelde temperatuur van 7 graden.
Voordeel: Makkelijk en snel in elkaar te zetten
Nadeel: Op een mooie winterdag moet ik er een hele plaat uitpakken ipv een klep open te zetten. Maar dat is het werk ook niet.
Verandering wat ik waarschijnlijk nog wil aanbrengen is een gat waar de voerautomaat net in valt.
Erik heeft een hekwerk gemaakt helemaal op de vijver, zodat het veilig is voor jonge kinderen in zijn tuin.
Erik vertelt:
Vijf jaar geleden verhuisden we naar een nieuwbouw woning. De tuin was één grote vlakte. Wat vast stond was dat er een mooie vijver in moest komen. Er lag al een oude vijver, maar die was “maar” 6 m³. Nadat de vijver klaar was, hebben we een constructie gebouwd over de vijver. Onze dochters waren 4 en 1 en hadden geen zwemdiploma’s.
Over de vijver hebben we een 14 x 6 balk gelegd, met daaraan vast 6 roosters gemonteerd in een frame. De maas van het gaas is 6x6cm.
De constructie moest er voor zorgen dat onze, maar ook buurkinderen, niet in onze vijver zouden vallen.
In de winter kan ik op deze gaasmatten polycarbonaat platen leggen. zo heb ik en een gecombineerde constructie voor zowel winter als zomer.
Inmiddels heeft de oudste haar zwemdiploma, De jongste begint in april 2017 met zwemles. Dan zal ik de kap aanpassen met alleen polycarbonaat om zo een mooie kap over te houden voor de wintermaanden.
Alle delen zijn voorzien van schanieren zodat ik kan scheppen of bij het voeren, toch kan genieten.
Ron en Erik, bedankt voor jullie bijdrage!