Zo blij als een kind zijn wij wanneer we een nieuwe Koi mogen verwelkomen in onze vijvers. Per duizenden worden ze geïmporteerd. Het is voor ons een hobby en zoals bij vele anderen is deze hobby ook bij mij is ontstaan vanuit het sportvissen. Tijdens het karpervissen ving ik ooit een Koi, ik weet het nog goed. Geen mooi exemplaar, maar het was toch heel bijzonder op een oranje karper te mogen landen. Ook een visvriend ving er ooit eens zo een gesnorde van wel 60cm. Hij nam het diertje mee naar huis en verkocht het voor wel 150 florijnen, een hele aanvulling op je zakgeld van 15 gulden! Je kunt het je dan ook moeilijk voorstellen dat deze gevinden elders helemaal niet zo geliefd zijn. Toch is het de harde werkelijkheid…
Op twee uur tijdsverschil van het Japanse bevind zich, aan de andere zijde van de evenaar een land dat de karper zeer zeker geen warm hart toedraagt. Het land, ontdekt door Abel tasman en vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland heeft er meer last dan plezier van. Natuurlijk, als land dat volledig omringd wordt door water, heeft de bevolking, die voor 70% wordt bewoond door Europeanen, waarvan de nodige Nederlanders, de nodige affiniteit met vissen. Met een goudvissentransport zo rond 1960 is de grote broer waarschijnlijk ooit meegelifd en eenmaal gehouden als hobby, ja ook daar, leek er niets aan de hand. Door overstromingen op grote schaal is deze Koi vanuit privé-vijvers terecht gekomen in oppervlaktewateren, alwaar de gesnorde zich in het Nieuw Zeelandse klimaat al snel wist aan te passen aan zijn nieuwe niche. In 1983 werd de eerste Koi gevonden in de Waikato River. Op dat moment had de kleurvariant inmiddels al een populatie opgebouwd en hiermee was de Koi, ooit gedomesticeerd vanuit het wild, nu als kleurvariant terug gegeven aan de natuur. Wildlife Koi!. Verdere illegale introductie van de Koi heeft plaatsgevonden door het zogenaamde witvissen door de Britten, die ondermeer de karper vangen en elders weer lieten zwemmen. (catch and release)  en als gevolg van  sierdoeleinden in recreatievijvers. De Koi werd dan ook steeds meer gevonden in gesloten biotopen als plassen en vijvers.
Nieuw Zeeland (lijkt verdacht veel op Italië)Persoonlijk vind ik het wel iets hebben. Als je van Koi houd en karpervissen is voor je ook geen ongewoon tijdverdrijf, dan is de sportvisserij beoefenend, in de spanning of je misschien wel niet een Kohaku of Sanke kan haken, een fantastische synergie toch?! Maar zonder gekheid. Zoals op meerdere plekken in de wereld brengt de introductie van uitheemse diersoorten in de natuur vaak meer narigheid met zich mee dan anders wat. Zo ook met onze geschubde. Als een stofzuiger woelen ze de bodems van de binnenlandse zoetwateren in Nieuw Zeeland om. Hierbij schroomt de oppertunistische omnivoor er niet voor om visseneitjes, een breed scala aan planten, insecten en andere organismen te verorberen. Dit is een onmiddelijke bedreiging voor waterplanten, inheemse vissen, ongewervelden en watervogels.
Omdat Koi voornamelijk van rustigere water worden ze voornamelijk gevonden in meren en riviervertakkingen. In het klimaat van Nieuw Zeeland vind de Koi een goede voortplantingsoord. Daarbij kunnen ze relatief gezien erg goed tegen vervuild water. Koi komen voornamelijk veel voor in Auckland en Waikato, vinden veel verspreiding in the Nothland en worden ook gevonden in geïsoleerde plaatsen als Whanganui, Hawkes Bay en Wellington. recentelijk is de Koi nu ook voor het eerst in the Southland gespot. Er worden nu drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat de Koi ook daar een bedreiging vomt.
Om deze plaag tegen te gaan is er een insluitingsgebied ingericht tussen Auckland and Hamilton. Het is mensen hier toegestaan te vissen, maar alle gevangen Koi moeten worden afgemaakt. Overigens is de Koi niet het enige dier dat als ongewenst wordt gezien in de Nieuw Zeelandse natuur, die gezien wordt als één van de mooiste ter wereld. Maar liefst 120 niet oorspronkeleijk diersoorten worden In Nieuw Zeeland gezien als een bedreiging. De meest opmerkelijke is de Voskoesoe die gek genoeg in buurland Australié met uitsterven wordt bedreigd, maar in het land van de Maori dagelijks zijn lot onder het rubber van menig autowiel zijn lot bezegeld vind.
Als je Koi als hobby houdt in Nieuw Zeeland, terwijl je daarvoor niet officieel een vergunning van het Ministerie van Visserij hebt, wordt je een boete opgelegd van 5000 dollar. Kweken, verkopen, verspreiden of loslaten in de natuur wordt bestraft met een boete van een ‘kleine’ Â 100.000 dollar…