Voor het eerst sinds een eeuw zal er in Nederland een andere technologie gebruiken om afvalwater te zuiveren. Het Veluwse Epe heeft de wereldprimeur. Prins Willem Alexander zal de nieuwe afvalwaterzuivering, welke is gebaseerd op de zogenoemde Nereda-technologie, binnenkort openen.
De technologie is uitgevonden door de TU Delft en verder ontwikkeld door de universiteit, ingenieursbureau DHV en zes waterschappen. Nereda (genoemd naar de dochter van de Griekse watergod Nereus) is een korrelslib. De korrels maken huishoudelijk afvalwater tot viermaal sneller schoon dan traditionele technieken. Dat levert een energiebesparing van ruim 20 procent op, terwijl er ook veel minder ruimte voor nodig is.
Het hele proces van waterzuivering met het korrelslib vindt in één tank plaats, terwijl afvalwater tot nu toe door de hele zuiveringsinstallatie rondgepompt moet worden. “In de hele wereld wordt nauwlettend gekeken hoe wij dit doen. Het is een echte duurzame innovatie”, aldus een woordvoerder van waterschap Veluwe, eigenaar van de zuiveringsinstallatie in Epe. Later in het jaar worden ook in Dinxperlo (Gelderland) en Vroomshoop (Overijssel) korrelslibreactors gebouwd.
Nereda korrelslib is in staat om zowel nitrificatie (oxidatie van ammonium naar nitraat) als denitrificatie (oxidatie van nitraat naar stikstofgas) te laten plaatsvinden in dezelfde granule. Dit is mogelijk door de aërobe (zuurstofrijke) en anaërobe/anoxische (zuurstofloze) zones. Ook fosfaat zal voor een groot deel worden afgebroken door middel van de anaërobe/anoxische zone.
2 reacties
Hoi Bram,
Leuk dat je ons hiervan op de hoogte brengt. En zoals je schrijft is dit een werkelijke innovatie op waterzuivering.
Maar wat betekent dit voor ons vijveraars???
Ik denk dat het veel zal betekenen, want een onderzoek zo breed gedragen dat moet goed en degelijk gedaan zijn.
Bedankt voor dit nieuws.
Groet,
One of the stooges
Hoi Engel,
Deze techniek is zeker een innovatie in de waterzuivering, maar zal hoogstwaarschijnlijk niet toe te passen zijn in de koivijver. Je moet namelijk een enorm hoog gehalte aan organisch materiaal (in onze koivijver voornamelijk faeces en voer ed.) hebben om dit te laten werken. Een gemiddelde koivijver zal nooit deze hoeveelheid produceren.
Groetjes,
Bram