Rotsen en water zijn twee cruciale elementen in een Japanse Feng Shui tuin
Feng Shui, een Chinese filosofie die gaat over interieurontwerp en architectuur, heeft ook een grote impact op tuinontwerp. En weet je wat het leuke is? Het gaat om meer dan alleen een paar bloemen in een pot zetten! In feite steekt er achter elk element in een Feng Shui tuin een diepe gedachte.
Feng Shui of Kanso
In Japan kennen ze Feng Shui als “Kanso” en is het onlosmakelijk verbonden met de ontwerpen van traditionele Japanse tuinen. Deze tuinen staan bekend om hun serene schoonheid die ze bereiken door elementen als rotsen, water en planten op de juiste plek te zetten.
De geschiedenis van Feng Shui
De geschiedenis van Feng Shui in Japanse tuinen gaat terug tot de 7e eeuw, toen de Chinese cultuur een sterk effect had op de Japanse cultuur. En dat is te zien in de manier waarop de tuinen zijn ontworpen om een harmonieus evenwicht te creëren tussen de natuurelementen en de door de mens gemaakte structuren.
Evenwicht en harmonie
Rotsen en water zijn twee cruciale elementen in een Japanse Feng Shui tuin. Rotsen staan voor stabiliteit en verankering, terwijl water symboliseert beweging en stroming. Door deze twee te combineren, voel je gewoon dat evenwicht en harmonie in de lucht hangen!
Groei en vernieuwing
Planten spelen ook een belangrijke rol in Feng Shui tuinen. Bomen, struiken en bloemen worden zorgvuldig uitgekozen en gerangschikt om groei en vernieuwing te creëren. Bovendien kun je door verschillende soorten planten te gebruiken, ook verschillende elementen aan de tuin toevoegen. Groenblijvende bomen symboliseren bijvoorbeeld de langdurigheid, terwijl kersenbloesems het vluchtige schoonheid van het leven symboliseren.
Feng Shui tuinontwerp
Ook de lay-out van de tuin wordt met zorg overwogen vanuit het Feng Shui perspectief. Japanse tuinen hebben vaak slingerende paden die bezoekers door de tuin leiden, hen aanmoedigend om te vertragen en de schoonheid van hun omgeving te waarderen. Bruggen en lantaarns zijn ook een gebruikelijk element, waardoor de tuin nog elegantier en mystieker wordt.
Koivijver in Feng Shui tuin
Tenslotte is het gebruik van Feng Shui in Japanse tuinen een bewijs van hoe belangrijk het is om natuurelementen en door de mens gemaakte structuren te balanceren voor een serene en harmonieuze omgeving. Een iconisch element in deze tuinen is de koivijver. In feite is een koivijver niet alleen een esthetisch element, maar ook een spiritueel en praktisch element. Bovendien staat het observeren van deze prachtige vissen bekend om stress te verminderen en een gevoel van rust en vrede te brengen, precies wast ik persoonlijk vond in de hobby. In veel Japanse kloosters is het voeren van de Koi een meditatieve bezigheid.
Schoonheid ligt in de details
Japanse tuinen en Feng Shui zijn een perfect voorbeeld van hoe we kunnen creëren wat we willen in ons leven door bewust om te gaan met de natuurelementen en onze omgeving. Of je nu op zoek bent naar meer rust en harmonie, of gewoon geïnteresseerd bent in de filosofie, een bezoek aan een Japanse tuin is een absolute must! Tot slot, herinner je, de schoonheid ligt in de details, dus laat je verrassen door de kleine dingen en ervaar de ultieme balans die deze tuinen te bieden hebben.
Elegantie en Mystiek
Dus, kom op, laat ons even stilstaan bij de magie van de Japanse tuinen en de Feng Shui filosofie. Als je ooit de kans krijgt om er een te bezoeken, aarzel dan niet! Voel de sereniteit die ontstaat door het zorgvuldige evenwicht van natuurelementen en door de mens gemaakte structuren. Adem de frisse lucht in en luister naar het geruis van het water, terwijl de rotsen je geloof in de achterliggende gedachten verankeren. Geniet van de groei en vernieuwing die wordt uitgebeeld door de prachtige bloemen, bomen en struiken. Laat je meevoeren door de slingerende paden en bewonder de elegantie en mystiek die wordt toegevoegd door bruggen en lantaarns. En natuurlijk, geniet van de koivijver en de geestelijke verkoeling die de Koi je bieden.
Mauritshuis, Clingendael en Hollandse Manage
Er zijn geen specifieke openbare tuinen in Nederland die specifiek gericht zijn op Feng Shui, maar er zijn wel verschillende tuinen, parken en tuinsteden die een harmonieus en rustgevend karakter hebben en daardoor beïnvloed kunnen zijn door de principes van Feng Shui.
Een voorbeeld is de tuin van het Mauritshuis in Den Haag, die een prachtige en rustgevende sfeer biedt dankzij haar harmonieuze ontwerp en goede verhoudingen tussen water, rotsen en groen. Andere voorbeelden zijn de Japanse tuin in Clingendael en het Hollandsche Manege in Amsterdam, beide prachtige tuinen waarin elementen uit de Japanse cultuur en Feng Shui samenkomen.
Toenemende populariteit Feng Shui
Het is echter wel belangrijk op te merken dat de toepassing van Feng Shui in Nederlandse tuinen niet zo uitgebreid is als in landen als China of Japan. Dit komt vooral doordat Feng Shui in Nederland nog niet zo bekend is en niet zo ingrijpend is verweven in de cultuur en architectuur. Maar de populariteit van Feng Shui neemt toe en het is zeker denkbaar dat er in de toekomst steeds meer tuinen en parken zullen zijn die de principes van Feng Shui toepassen.