Waar moet je rekening mee houden met een steur in je koivijver?
Het is bijna een mystiek dier; werkelijk prachtig om te zien. Steuren spreken de meeste vijveraars tot de verbeelding. Ze hebben iets prehistorisch, iets haaiachtig en dat intrigeert. De meeste steuren hebben een groeipotentieel die nooit wordt bereikt. Hoe oud kunnen ze eigenlijk echt worden en hoe groot? Deze vragen zijn moeilijk te beantwoorden, maar dat ze gigantisch kunnen worden is wel weer bevestigd. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een steur in de vijver houdt?
…bang dat ze de steur zouden doodmaken omwille van het zwarte goud
In China werd namelijk onlangs zo een majestueus dier gevangen. De lengte van de steur is 359cm; bijna niet voor te stellen, maar zonder meer waar en vooral ook zwaar. Het krachtige dier weeg maar liefst 514 kilogram! Hoe oud deze steur is wordt niet genoemd, maar dat de bodemgrazer minstens 10 tot 15 jaar moet zijn is geen vreemd gegeven. Evengoed kan het dier al wel 25 jaar of ouder zijn. Dat ze zo lang vrij in de natuur voorkomen vind ik persoonlijk fantastisch en aanvankelijk maakte het nieuwsbericht mij een beetje boos; bang dat ze de steur zouden doodmaken omwille van het zwarte goud zoals hun eitjes, kaviaar, ook wel wordt genoemd. Het dier zal echter worden ingezet in een kweekprogramma met als doel het ook uiteindelijk weer vrij te laten. Hoe groot zal de grootste steur ter wereld zijn die rondzwemt en waar we nog geen weet van hebben?
In de vijver is een steur ook prachtig, maar vergt wel specialistische zorg zoals zuurstofrijk water en zinkend eiwitrijk voer. Toch zaken waar je even rekening mee moet houden als Koiliefhebber bij het gebruik van medicijnen en koudere temperaturen waar Koi moeite hebben met het verteren van zulk eiwitrijk voedsel. In een vijver wordt een steur maximaal zo’n 1,20 tot 1,50m. Ze hebben veel zwemruimte nodig en niet teveel obstakels. Steuren kunnen namelijk niet achteruit zwemmen en moeten voortdurend water door de kieuwen laten stromen om genoeg zuurstof op te nemen. Veel steuren gaan dood in vijvers door een gebrek aan zuurstof, ontstaan door een hoge watertemperatuur, maar vooral door het gebruik van medicijnen en anti algenmiddelen die erg veel zuurstofcapaciteit vergen.
Veel steuren gaan dood in vijvers door een gebrek aan zuurstof
Eerder werd in China al eens een enorme Belugasteur gevangen van maar liefst 617 kilo. Dit was in 2012;
bron: RTLNieuws.nl