Deel 6 van de vijverbouw van Marco
Nu het waterniveau stijgende is zou je denken dat ik zo goed als klaar zou zijn. Echter eind oktober waren er nog klussen genoeg die moesten gebeuren. Wat eerst, tja…. Dit was het to-do-lijstje:
-
De Koi terug naar huis
-
Terras leggen
-
Tuinhuis maken
-
Filter aansluiten
-
Kindveilig maken van de vijver
Onrust
Waar begin je mee? Overal is iets voor te zeggen. Ik koos voor het meest hectische en meest onlogische en deed het allemaal een beetje door elkaar. Dat is niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand, dat kan ik wel zeggen. Overal tegelijk aan denken, in plaats van gestructureerd werken, daar werd ik nog onrustiger van.
tuinhuis
De Koi moesten in ieder geval nog even wachten. Daarvoor moest eerst het terras gelegd worden. Maar het terras kan pas gelegd worden als de palen van het tuinhuis in de grond staan.
Ik begon met het bouwen van het tuinhuis. Dat kon ik niet alleen en ik was afhankelijk van derden. Tussendoor deed ik het pvc-werk zodat de filter aangesloten kon worden.
Nou de filter draaide werd de drang voor het halen van de Koi nog groter
Filter in werking
Het tuinhuis was verreweg de grootste tegenvaller van alle werkzaamheden. Alles wat ik wilde bleek van standaard af te wijken, dit was geen probleem en behoorde tot de mogelijkheden, aldus de leverancier. Ik had een afwijkende lengte, een afwijkende breedte, afwijkende dikte van balken enzovoorts.
Weer een stapje dichterbij
van twee dagen naar drie weken
De benodigde tijd voor opbouw viel daardoor erg tegen. Dat kwam ook door de geschepte verwachting van de leverancier. Zij hadden mij verteld dat het tuinhuis in 1 a 2 dagen zou staan. Dat werd drie weken. Ik kreeg een enorm aantal bouwtekeningen bij het tuinhuis, die soms wel van toepassing waren voor mijn op-maat-gemaakte-blokhut en soms ook niet. Welke tekeningen nou nodig waren, dat moest ik zelf uitzoeken. Geloof me, er is wat bij gevloekt. Zelfs nu, als ik dit stukje typ in januari, is het nog niet helemaal af.
Het aansluiten van PVC verliep daarentegen vlotjes. Dit was allemaal vooraf uitgedacht en mijn plan met eigen schets kwam redelijk uit. Het scheelt misschien ook dat de filterruimte groot genoeg is.
pompen of verzuipen
Ik heb voor het gemak veel gebruik gemaakt van volledige rubberen moffen en pvc met manchetverbindingen. Kost iets meer, werkt lekker snel en prettig en is eventueel makkelijk demontabel indien nodig. Alles heeft maat 110, behalve de aansluitingen op de pomp, 2x een DM-vario 20.000. De pompen zijn aangesloten met pijp 63. Van 63 ben ik snel weer terug naar 110 gegaan. Ik heb na de pompen een terugslagklep geplaatst. Dit biedt ietwat meer weerstand in de leiding echter geeft perfect zicht op de werking van de pompen.
kindveilig maken van de vijver
Inmiddels woonden we al in ons nieuwe huis dus moest de vijver kindveilig worden. Mijn zoontje van 2,5 jaar oud vindt alles reuze interessant. Bij mijn vorige vijver had ik al eens gewerkt met dubbeldraadstaafmatten tot volle tevredenheid, dus ook deze keer. Gezien de vijver groter is, moest ik het geheel wel stevig bouwen en ondersteunen.
Bijna kunnen de vissen gehaald worden. Echter om de vissen over te huizen en twee weken later met een trilplaat de grond af te trillen voor het terras, leek me wat betreft de hoeveelheid stress niet verstandig. Even geduld nog. Gelukkig komt het eind in zicht……
Wordt vervolgd!