Ik zal me eerst even voorstellen! Ik ben Bardo Wesselius, 33 jaar oud en woonachtig in Wageningen. Hier woon ik nu ruim vijf jaar, nadat ik in in 2006 toch maar besloten had mijn studie biologie weer op te pakken. Ik wilde toch graag een diploma na een aantal jaar gewerkt te hebben en wilde iets met mijn interesse doen. Oorspronkelijk kom ik uit Roelofarendsveen, een gezellig dorpje in het Groene Hart. Een prachtige omgeving met veel uitgestrekte polders!
Zoals gezegd studeer ik biologie aan de Wageningen UR en heb onlangs met een omweg mijn BSc (Bachelor-opleiding) afgerond. Mijn specialisatie is ecologie en met name aquatische ecologie en visbiologie vind ik mateloos interessant. Kort gezegd ben ik gewoon helemaal gek van vissen! Ik mag dan ook graag kijken naar tv-series als ‘River Monsters’. Om zulke giganten zelf nog eens te vangen lijkt me echt fantastisch! Naast vissen en vissen houden, houd ik ook erg van tuinieren, sporten en draai ik als resident DJ regelmatig op techno feestjes.
Je zal je misschien afvragen hoe ik nu weer bij KoiQuestion terecht ben gekomen? Nou dat is heel simpel! Een jaartje of twee geleden volgde ik het vak ‘Life History of Aquatic Organisms’. Daar kwam ik ene Bram Rohaan tegen die het vak toen ook volgde. Al snel merkte ik dat hij ook geïnteresseerd was in Koi en liet me niet veel later zijn website zien… Sindsdien lees ik met grote interesse de artikelen die door hem en de andere auteurs worden geschreven! En nu zal ik met mijn achtergrond als bioloog gaan schrijven voor KoiQuestion. Van waar het voor mij allemaal mee begonnen is, tot het punt waar ik nu als ecoloog en koiliefhebber sta.
Al vanaf mijn vroege jeugd liep ik bijna dagelijks gewapend met een emmer en een schepnet langs de slootkant. Op jacht naar vissen, kikkers, salamanders en alle andere beestjes die maar interessant konden zijn. Nadat ik na een paar jaar vrijwel elke sloot in de buurt was langs geweest, begon ik er steeds handiger in te worden. Elke vondst die ik nog niet kende, werd nauwgezet opgezocht in de beschikbare boeken waarin de nederlandse flora en fauna beschreven stond. Het begon me langzamerhand ook op te vallen dat de ene sloot veel meer leven bevatte dan andere. Vooral ondiepe slootjes met helder water en veel waterplanten waren echte hotspots!
Na enkele jaren wilde ik naast al het kleine spul dat ik met mijn emmer en schepnet ving, toch ook eens graag het grotere wild van dichterbij bekijken. Dus vanaf toen maakte ik de sloten en kanalen in de buurt ook met een heel arsenaal aan hengels onveilig. Al snel ving ik mijn eerste karper, en je raad het al, ik was meteen verkocht! Vissen doe ik tegenwoordig stukken minder, maar nog steeds mag ik er graag op uit trekken om lekker een paar uurtjes achter de hengels te gaan zitten.
‘Nu ik onlangs mijn studie biologie heb afgerond en me ook al jaren heb verdiept in het houden van Koi, heb ik nu niet alleen een idee van wat ik vroeger allemaal fout heb gedaan, ik weet nu ook waarom het fout is gegaan’
In die tijd (15-20 jaar geleden) begon ook de vijverhobby in Nederland steeds populairder te worden. Bij ons in de achtertuin werd toen ook een vijvertje aangelegd, met daarin de “standaard” goudvissen en windes plus nog een aantal vissen uit de sloot. Ook planten en watervlooien werden, onwetend van alle potentiële nadelige gevolgen van dien, recht vanuit de sloot zo in de vijver geplaatst. Tegen beter weten in en tot ongenoegen van mijn vader was ik ook nog zo eigenwijs om er ook zo’n ‘koikarper’ in te gooien. Het was een Ogon, maar verder had ik natuurlijk geen flauw benul welke variëteit het was. Achteraf bleek het een Doitsu Orenji Ogon te zijn… Wat de vissen betreft is het eigenlijk een wonder dat er toen nooit vissen zijn doodgegaan.
Ongeveer twee jaar geleden heb ik op mijn kamer nog een aquarium aangeschaft om daar wat Koi in op te kweken. Na negen maanden waren ze letterlijk de bak uitgegroeid en zwemmen ze tegenwoordig hun rondjes in een showvijver van Lillypond (www.lilypond.nl), waar ik aan een paar projecten heb meegewerkt en veel heb kunnen opsteken in de vijverbouwtechniek. Mijn aquarium wordt trouwens nu bevolkt door zo’n 500 vuurgarnalen en een school corydoras.
Nu ik onlangs mijn studie biologie heb afgerond en me ook al jaren heb verdiept in het houden van Koi, heb ik nu niet alleen een idee van wat ik vroeger allemaal fout heb gedaan, ik weet nu ook waarom het fout is gegaan. In de serie artikelen die ik voor KoiQuestion ga schrijven, wil ik vooral de biologie bespreken die naar mijn mening erg nuttig kan zijn in het houden van de door ons geliefde Nishikigoi. Voor de doorgewinterde hobbyist zal het misschien niks nieuws zijn, maar voor beginners is het zeker aan te raden! Als bioloog heb ik toch een wat andere insteek op het onderhouden van een vijver. Niet alleen de vissen vind ik interessant maar ook het grotere geheel van de bacteriën, planten, insecten en amfibieën die je in een wat natuurlijkere vijver kunt tegenkomen. Koi houden moet je natuurlijk doen op een manier waar je vertrouwen in hebt, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden! Met behulp van enkele biologische basisprincipes kun je een heel eind komen. Vanuit ecologisch oogpunt bekeken…
4 reacties
Hallo Bardo,
Welkom bij KQ.
Ik denk dat de lezers veel aan jouw kennis van de biologie zullen hebben.
Succes!
Groet,
Engel
Welcome to the team Bardo. Ik weet al ongeveer wat je in je mars hebt en ben dan ook nu al reuzebenieuwd naar je bijdragen. Ik denk dat je de hobbyisten voor kunt gaan in diverse topics die sowieso bewustzijnsverhogend zullen werken en van liefhebbers betere hobbyisten zal maken.
Vooral ook veel fun gewenst.
Bedankt! Ik wil graag wat biologische achtergrondinfo geven en hopelijk kunnen lezers daar hun voordeel mee doen! Heb er in ieder geval veel zin in..
Gr Bardo
Hallo Bardo, gefeliciteerd met met het afronden van je studie, ik ben trots op je! Ik hoop dat je een leuke job tegen komt waar je je ei in kwijt kunt, je verdient het wel.
Groeten uit Leimuiden.