Ja u leest het goed een Tonijn van € 1.300.000 is in Japan geveild en de nieuwbakken eigenaar is de directeur van een bekende Japanse Sushirestaurant-keten. En u dacht dat een Koi van € 250.000 al veel geld was.
Kennelijk vergeet men tegenwoordig een ramp wanneer een dier gevangen wordt en voor een exorbitant bedrag verkocht wordt.
De reden dat de heer Kiyoshi Kimura deze Tonijn kocht was onder meer reclame–uiteraard en -dat verwacht je niet- om de economie te stimuleren. Want zo stelt deze heer, men moet vergeten dat wij de zware ramp hebben gehad met Fukoshima en alle negatieve publiciteit hier omheen. Kennelijk vergeet men tegenwoordig een ramp wanneer een dier gevangen wordt en voor een exorbitant bedrag verkocht wordt. Ik heb daar mijn vraagtekens bij. Want hoe moet het dan gaan wanneer er geen Tonijn meer te vangen is? Japan consumeert meer dan de helft van de gevangen Tonijnen per jaar.
En nog steeds zegt men ach dat komt wel goed er zit zat Tonijn in de Oceaan. Deze zeer domme opmerkingen heb ik als IJmuidenaar zeer vaak gehoord van belanghebbenden uit de Noordzeevisserij. Hier schreeuwt men ook al tientallen jaren dat het wel meevalt met de Kabeljauw – deze als voorbeeld genomen- ik weet nog goed dat ik als binkie in de vishal liep, dan lagen er Kabeljauwen gewoon op de tegels van de vishal. Waarom op de tegels? Wel zij pasten niet in een viskist, zo groot waren zij. De lengte van de Kabeljauw werd bepaald door het tellen van de tegels waar zij op lagen!
Deze tijd is nu voorbij, aha zult u zeggen, er zijn nu kisten gemaakt waar de grote Kabeljauwen wel in passen dat is in ieder geval een hygiënische vooruitgang! Niets is minder waar. ER ZIJN GEEN GROTE KABELJOUWEN MEER TE VANGEN, ze zijn op, helemaal opperdepop!
En zo zal het ook met de Tonijn gaan.
Wat moeten wij dan eten zult u zeggen, ik weet het niet, maar in ieder geval zal Koi geen vervanger –gelukkig- zijn voor de Tonijn. Tevens hoop ik ook dat er nooit een parallel zal zijn tussen deze overbevissing en onze geliefde juwelen.
Foto 1: hln.be, foto 2: Joost Guntenaar, foto 3: zaplog.nl, foto 4:NRC
4 reacties
Hoi Engel,
Je moet er wel even bij vermelden dat het hier om de blauwvintonijn gaat, welke donkerrood op de rode lijst staat. Er zijn ook wel enkele soorten die niet overbevist zijn, zoals de Skipjack die voor de helft van de totale tonijnvisserij geldt.
Met andere woorden… Het is nóg triester…
Hoi Bram,
Goed dat je het opmerkt. Zoals ik het in mijn artikel al over de overbevissing van de Kabeljauw had. Kun je bijna een rode lijn trekken naar de totale bevissing in de zeeën en oceanen, en dan bedoel ik het vangen van Garnaal tot en met de Walvis.
Alles wordt overbevist.
En straks wil ik al die klagers van nu wel eens horen als er gewoon geen vis meer is.
Momenteel is er ook een serie op tv over blauvintonijnvissen
Wickid tuna op national geographic canel
Wat in mijn ogen wel een goede manier is van vissen
Dus geen long line vissen
Programma is wel leuk om te zien
Mvg Gerrit