Moeder wat was het heet. De jubileumshow van Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN), de 20e Holland Koi Show (HKS), zit er weer op. De heetste dag in 30 jaar viel in ons showweekend. Arcen staat toch al bekend om haar temperatuurrecords en maakte dat ook dit jaar weer waar. Het was bloedheet.
Als bestuur maken we dan ook een diepe buiging naar de mannen en vrouwen van het “middenterrein”, die onder leiding van Mark Kleijkers, met bovenmenselijke inspanningen de watertemperatuur en waterkwaliteit goed wisten te houden! Natuurlijk bedanken wij ook alle andere vrijwilligers voor hun tomeloze inzet tijdens en rond de Holland Koi Show. Het waren weer vermoeiende, maar bevredigende dagen. Inmiddels zit ook de jaarlijkse KoiTrek naar de South East Show in Engeland er weer op, een verslag daarvan leest u in de volgende uitgave van KOI magazine. In KOI 104 besteden we natuurlijk ruime aandacht aan de Holland Koi Show. Ad Jacobs schreef een sfeerimpressie en Tiebo Jacobs (geen familie) het wedstrijdverslag. De grote prijswinnaars en hun baasjes vindt u uiteraard ook terug in dit magazine.
Een persoon die in dat kader niet ongenoemd mag blijven is René Gerritzen, die de showvissen elk jaar weer prachtig voor ons op foto weet vast te leggen. Een vak apart, dat kan ik u uit eigen ervaring mededelen (ik kan er niets van). Van René kunt u alweer het derde en laatste deel lezen, over hoe u de mooiste koifoto kunt maken.
Daarnaast natuurlijk ook allerlei andere onderwerpen. Zo zijn we alweer toegekomen aan deel vijf van Matsunosuke’s mijmeringen. Een heerlijk relaas van Peter Waddington, één van de grote grondleggers van de koihobby in Europa. Hij neemt ons mee op een reis door de tijd en kan geanimeerd vertellen over de avonturen in Japan, waar hij al ruim dertig jaar kind aan huis is.
Wim Witjes doet verslag van zijn Japan Experience. Hij mocht met een dealer mee om een onvergetelijke reis te maken langs koikwekers in zowel het zuiden als het westen van Japan. Zijn verhaal zal op veel fronten herkenbaar zijn voor degene die een dergelijke toer door Japan zelf hebben beleefd.
In de serie KoiBijbel beschrijf ik de farm van Fuji Oomo, één van de weinige kwekers waar je een fatsoenlijk gesprek mee kunt voeren zonder dat je de Japanse taal machtig bent. Showa is het paradepaardje van Oomo san, een variëteit die vrijwel elke hobbyist in zijn of haar vijver heeft rondzwemmen. Het is één van de bekendste en meest begeerde variëteiten.
Toch zijn er natuurlijk nog zeer veel andere variëteiten die de moeite waard zijn. In het derde en laatste deel van zijn serie “100 koivariëteiten” beschrijft Bram Rohaan er ruim 30. Daarmee zit ook deze serie er weer op en heeft u een prachtig naslagwerk om in te spitten als u eens een koi tegenkomt waarvan u de variëteit niet kunt benoemen.
Op het moment dat ik dit schrijf is het nog prachtig nazomerweer, toch wordt het tijd om na te gaan denken over hoe we de koi het beste de winter door kunnen helpen. Het artikel van Mike van Zijl kan u daarbij behulpzaam zijn. Mike geeft u waardevolle tips, die niet veel geld hoeven te kosten, maar waarmee u wel veel geld (dierenarts) kunt besparen.
In de serie “Bijzondere Projecten” ga ik op bezoek bij Jan en Stijntje Pompert, voor wie het woord “winter” niet bestaat. Ze hebben met recht een “Bijzonder Project” in en uit de grond rond hun huis gestampt, met een prachtige 50 kubieke meter indoor vijver als resultaat.
Tiebo Jacobs legt in zijn Nishikigoi Lexicon (het koi woordenboek) de term Hakamahaki uit. Dat lijkt een moeilijk woord, maar als je het ezelsbruggetje “haak aan m’n haakie” gebruikt, gemakkelijk te onthouden. Daarmee kunt u, qua onvervalste koikennis, natuurlijk scoren bij uw koivrienden.
Theo van Bladel zoekt het dichter bij huis. Hij concludeert dat “soort zoekt soort” ook opgaat in de koihobby. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft Theo zijn avonturen rond zijn huis.
Ad Jacobs heeft zijn “angst” voor Theo van Bladel overwonnen en durft hem na jaren tegen te spreken over de “zin of onzin” van schuif- en kogelkranen. Zoals u in de vorige uitgave hebt kunnen lezen zijn beide heren toegetreden tot het bestuur van de Nishikigoi Vereniging Nederland en stellen we ze, voor zover dat nog nodig is, nader aan u voor.
Rupert Bridges neemt het zenuwstelsel van de koi onder de loep. Rupert levert al langere tijd interessante semi-wetenschappelijke stukken over koi aan, waardoor wij de werking van deze organismes steeds beter gaan begrijpen.
Van mijn hand nog een artikel genaamd “The Pin-Up club”. Mogelijk zal dit een lichte twinkeling in de ogen van veertigers tot gevolg hebben, want wie uit die leeftijdscategorie herinnert zich niet dit erotisch getinte televisieprogramma uit de jaren 80? Helaas moet ik u teleurstellen, het artikel gaat over het maken van pins. U kent ze wel, die showspeldjes die de verzamelwoede van menig hobbyist tot grote hoogte drijft. Voor die verzamelaars is het denk ik leuk om te zien wat er allemaal komt kijken voor u met een pin op revers of pet kunt paraderen.
Ruud Besems ging op verkenning bij Tagami Koi in Weert, Sandra Valentin botvierde haar creativiteit op een koitaart, Peter Driessen “visflitst” over zaagvissen en ik speel “voetje van de vloer” in mijn Koilumn.
Veel leesplezier,
Joop van Tol
Hoofdredacteur KOI Magazine
1 reactie
Ik kan niet wachten!