Natuurlijk antivries eiwit kan synthetisch nagemaakt worden
Op antartica leven vissen. Best gek gezien het water daar temperaturen onder het vriespunt kent. Je zou verwachten dat het bloed in de lichamen van deze vissen zou bevriezen waardoor de vis sterft, maar niets is minder waar. Deze poolvissen wapenen zich met een eiwit dat voor het gemak ‘natuurlijk-antivries’ wordt genoemd. Deze eiwitten vormen de bouwstenen voor de cellen waaruit een organisme is opgebouwd. Best kernachtig dus. De eiwitten hechten zich aan ijskristallen en voorkomen dat ze groter worden en schade aan het weefsel kunnen veroorzaken.
Welke mogelijkheden opent dit voor de Koi hobby?
Een leuk weetje uit de natuur, maar de echte winst wordt gehaald wanneer wetenschappers aankondigen dit specifieke eiwit na te kunnen maken in laboratoria. Verwerkt in bijv. coating voor de ramen van auto’s kan voorkomen worden dat je ramen ooit nog eens bevriezen en wat te denken van de hele weg; dat zou vele doden door gladheid schelen. De aankondiging van een daadwerkelijk bruikbaar product moet nog op zich laten wachten volgens de onderzoekers; zij willen het eiwit eerst verder onderzoeken.
Met deze ontdekking gaat er een wereld van mogelijkheden open. Je kunt nu ook koelen tot onder nul; dat wordt wel heel erg ijskoud bier. Misschien ken jij wel een manier waarop wij als hobbyist misschien ons voordeel ermee kunnen doen? Kunnen we de binnenzijde van onze leidingen er mee coaten misschien? Of zouden we dode vissen invriezen op sterk water voor later onderzoek? Deel je ingevingen met ons in een reactie.
bron: RTL Nieuws