Tijdens de voorbereidingen van mijn vakantie naar Rusland was ik op zoek naar een Koidealer aldaar, “aldaar” is dan in de omgeving van Moskou. Na lang zoeken leek het mij niet te lukken, zou er dan niemand Koi houden in Rusland? Nee dat kan toch niet……… Als bij een briljante ingeving begon bij mij een lichtje te branden en heb ik mijn facebookvriend Lubomir Haidamaka gevraagd of hij iemand kent in de buurt van Moskou. Lubomir woont in Ukraïne en doet ook zaken in de Russische Koiwereld. Zijn antwoord was kort en bondig, ja joh dan moet je even naar mijn zakenpartner gaan in Moskou. Heb ik dagen gezocht en gevraagd aan familie en vrienden in Rusland, nul op rekest en door Lubomir was het binnen tien minuten geregeld. Mooi hé!
Ik weet niet of je ooit wel eens in Moskou geweest bent, het is een grote stad, een met 16.000.000 inwoners, die moeten ook wonen en daar is veel grond voor nodig, zeer veel grond. Op die manier krijg je een zeer grote omvang van een stad, een stad die doordeweeks elke dag een verkeersinfarct ondergaat ondanks de zeer vele mooie grote, brede wegen.
Daarnaast is er natuurlijk ook rekening gehouden met de oude stad Moskou waar het Kremlin gevestigd is. Vaak denken de mensen dat er alleen maar in Moskou een Kremlin is. En om nu meteen maar die mythe weg te halen, een Kremlin is niets anders dan het hart van een stad achter de stadswal zoals wij die in de middeleeuwen ook hadden. Met dit verschil dat er direct achter de stadswal veel kerken gevestigd waren. En hoe meer kerken hoe veiliger de stad zou zijn was toen de gedachte. Zo heb je dus veel verschillende steden met een Kremlin.
Het betekent wel dat wij vanuit ons hotel naar de Koihandelaren van de ene kant naar de andere kant in Moskou toch nog even anderhalf uur moesten reizen met de taxi!
Maar ik merk dat ik afdwaal en zal maar eens beginnen met de Koihandelaren; Pavel Smagliy, Slava Mironov, Yuliya Mironova om erachter te komen of er wel een Koiseane in Rusland is, en is deze verder dan die in Nederland, of juist niet?
Het interview wat ik grotendeels met Pavel Smagliy had:
Engel: Wat is de meest gekochte variatie Koi bij jullie.
Pavel: Dat is meestal de Kohaku, de meeste mensen zijn niet echt de hobbyist zoals in bijvoorbeeld Nederland, dus dan wordt het al snel wit en rood. Wij staan echt aan het begin van de Russische Koimarkt. Wij lopen hierin echt wel een kleine 30 jaar achter. Dus hebben wij nog veel werk te doen om de Koiseane in Rusland zo geliefd te krijgen zoals die bij jullie in Nederland is.
Engel: Hoe is de waterkwaliteit in Rusland, ik bedoel met welke waardes komt het uit de kraan, en wat doet men er aan om dit Koiwaardig te krijgen.
Pavel: Wij halen het water uit een bron vandaan, deze is 100 meter diep maar je kunt beter zeggen dat wij het uit de breedte halen. Er zit erg veel ijzer in het water, Ondanks dat is het wel bruikbaar!! Kraanwater is voor ons geen optie hier zit chloor in en de waardes zijn ook niet goed te noemen.
Engel: Wat zijn de meest gebruikte filtertechnieken, in Holland is het momenteel een ware rage om Trommelfilters te gebruiken (drumfilters) hoe zit dat hier.
Pavel: Wij proberen vooral de drumfilter aan de man te brengen, echter die zijn erg duur. Dus op dit moment is er sprake van traditionele filtering met de matten.
Onze visie is een trommelfilter met een bewegend bed, vast aan de trommel. Voor kleine vijvers gebruiken wij het zogenaamde Mono-blok. Sommige mensen zijn bang van de ingewikkelde constructies. Mono-blok heeft een trommel, UV en biologisch filter in één. Zeg maar plug and play.
Engel: Welke merken voer zijn hier het meest verkocht.
Pavel: Wij verkopen hier alleen Coppens voer uit Nederland, onder een eigen merknaam Sakura. Wij verkrijgen dit in verschillende maten, en ons bevalt het prima, andere merken verkopen wij niet.
Engel: Zijn hier ook zelfkwekers, omdat er bij veel mensen nogal een groot stuk land achter de huizen zit.
Pavel: Zoals eerder gezegd er is hier nog geen Koicultuur, dus de kwekers zeker nog lang niet! Als men het al probeert dan komt men er al snel achter dat Koi niet een makkelijk te houden vis is omdat deze nogal wat eisen stelt aan de waterkwaliteit. En de Moskoviet is een harde werker die wil in het weekend uitrusten, dit betekent dat hij niet te veel werk aan zijn Koi wil hebben.
Engel: Wie is jouw favoriete Japanse kweker.
Pavel: De meeste Koi van ons komt bij Lubomir Haidemaka vandaan, echter Momotaro vinden wij wel een zeer goede kweker. Hij is dan ook echt onze favoriete kweker.
Engel: Bouwen jullie zelf vijvers voor de klanten.
Pavel: Ja wij bouwen veel vijvers voor onze klanten, wij zijn gespecialiseerd in PP, dit materiaal daar kun je veel mee, daarnaast bouwen wij ook folievijvers, inclusief filters en de nazorg. Ik bedoel wij begeleiden de klant bij het indraaien van het filter, zodat zij zelf goed weten waar ze mee bezig zijn. Daarna hebben zij de optie om ons te laten ontzorgen, dit gaat van één maal per weeek, maand, kwartaal de vijver controleren filters bijhouden, je kunt het zo gek niet bedenken.
Engel: De winters in Rusland zijn zoals bekent toch wel iets kouder dan in Nederland, hoe doen jullie dat in de winter.
Pavel: Wij maken ook kassen zoals wij hier buiten hebben staan, in iedere grootte die de klant wenst, hierin kunnen wij dan een kleinere vijver bouwen en de Koi wordt hier dan in verhuist. De temperatuur Blijft dan rond de 20 C . Tevens is bij ons de mogelijkheid om de Koi te laten overwinteren.
Engel: Hoeveel jaar bestaat jullie Koibedrijf KoiPark?
Pavel: dit is het 2e jaar 27-05-2014, zijn wij begonnen, wij hebben een enorme groei doorgemaakt, en eigenlijk zijn wij daar wel een beetje trots op.
Engel: Wat zijn de gemiddelde prijzen van de Koi die men hier betaald, als Hollander moet ik dit wel vragen want wij zijn nogal op de Euro 😉
Pavel: De prijzen verschillen niet veel met Nederland, het begint bij € 15,= voor een tosai en een mooie Nisai kun je hier vanaf € 250,= krijgen. Dit zijn volgens mij best wel redelijke prijzen. En uiteraard kan de klant ook een Jumbo kopen, en ja dan krijg je toch echt een ander prijsniveau!
Engel: Zo op het eind van mijn vragen vraag ik altijd of ik nog iets vergeten ben te vragen.
Pavel: Nou Engel je bent niet zozeer iets vergeten, maar ik wil toch wel even van de gelegenheid gebruik maken om nog wat dingen te zeggen.
Wij hebben exposities, seminars, roadshows door Rusland gehouden, alles om de Koi populair te maken. Wij zijn eigenlijk meer missionairs dan commerciële verkopers. Ons uiteindelijke doel is wel om ons financieel onafhankelijk te maken.
Karakteristiek van de Russische markt is de eerste vraag bij het zien van de Koi; “kun je ze ook eten?????”
Wat ook nog wel een leuke anekdote is; In februari 2014 hebben wij samen met Lubomir in veel Russische steden seminars gedaan om de Koi bekent te maken. Lubomir was geschokt nadat hij gevraagd had wat voor eten voer jij aan je Koi? Het antwoord was meestal; hondenvoer! Wij proberen om die O zo verkeerde gedachte om te zetten in het kopen van kwaliteits Koivoer, ook valt er nog veel te veranderen aan de frequentie van het voergedrag.
Dat zij missionairs zijn op het gebied van Koi in Rusland bewijst wel het feit dat zij er alles aan doen om de Koi in Rusland populair te maken, waarvoor hulde!
En zo wandelden wij naar de uitgang om nog een kopje koffie te drinken bij Pavel thuis, dit was maar 25 meter lopen. Voordat ik de zaak uitliep werd mijn aandacht door een zwarte bak getrokken, hierover meer in het tweede deel van deze blog!