September betekent dat het vijverseizoen zijn einde nadert. Alle shows, op één na, zijn achter de rug. Het wordt minder druk in de winkel bij de dealers. Dus ik ga er op uit. Een Koidealer bezoeken. Deze keer ben ik bij Spierings in Oss. Ik ontmoette Koos Spierings voor het eerst op de Holland Koi Show dit jaar en een afspraak was snel gemaakt.
Het bedrijf Spierings bestaat al 28 jaar. Ik kende het al wel, omdat KoiQuestion een paar jaar geleden al wat publiceerde over hun eigen filter genaamd: Spierings Combi Bed, afgekort SCB.
Op het Doeplein op de Holland Koi Show stond zo’n SCB-filter zodat bezoekers hem konden bekijken. Ik heb gemerkt dat bezoekers de SCB vaak ongezien voorbij liepen. De tentoongestelde trommelfilters werden beter bekeken. Mijn verklaring hiervoor is dat de SCB er minder ‘High-Tech’ uitziet dan de trommelfilters.
Je hebt één luchtpomp nodig. Dat is alles
Koos legt me vandaag uit dat minder techniek een groot voordeel is.
Koos: De kracht van de SCB is dat er geen draaiende onderdelen, aandrijfmotoren, sensoren en andere techniek in zit. Dit zorgt ervoor dat er ook nauwelijks iets kapot kan. Je hebt één luchtpomp nodig. Dat is alles.
Het SCB, simpel uitgelegd, is een lege ruimte met daarna een rooster, voor het grove vuil. Daarna een statisch bed, voor het fijne vuil. Als laatste een bewegend bed, voor afbraak van het giftige ammoniak en nitriet. Uniek is dat het filter een geïntegreerde airlift heeft. Daarmee wordt het water terug de vijver in gepompt. Omdat alles functioneert met één luchtpomp, maakt dit het filter super energiezuinig.
Koos vertelt me dat er inmiddels bijna 150 SCB in Nederland, België en Frankrijk geplaatst zijn
Toen 4 jaar geleden het eerste prototype geïnstalleerd werd, was ik benieuwd of het filter zich zou kunnen bewijzen. Daar gaat natuurlijk tijd overheen. Koos vertelt me dat er inmiddels bijna 150 SCB in Nederland, België en Frankrijk geplaatst zijn. Er zijn vier maten, de 15, 25, 35 en 50. De 50 is de laatst bijgekomen maat, omdat eigenaren van grote zwemvijvers ook wel oren hadden naar een energiezuinig filter. Ondanks dat het SCB gekoppeld is aan het bedrijf Spierings zelf, is dit filter ook te verkrijgen bij twee andere Koidealers: Wesdijk in Barendrecht en Kim’s Koi in Boortmeerbeek (B).
Tijdens dat Koos over de SCB vertelt wil hij meteen laten zien dat je dit filter kunt spoelen met je nette kleren aan. Door een volgorde van kranen open en dicht te zetten, ben je klaar. Al met al 5 minuten werk.
Ik stel de vraag of er ook iets verandert is aan de SCB de afgelopen 4 jaar. Koos vertelt dat ze een vernieuwde Bactogrip hebben. Een samenwerking met ACE (Aquaculture Consultancy & Engineering) zorgde ervoor dat uit onderzoek blijkt dat de buitenkant minder efficiënt is door het vele botsen, dan de binnenkant om bacteriën te huisvesten. Dit verklaart de aanpassing van de vorm.
Zelf heeft Koos op zijn eigen grote bakken natuurlijk ook de SCB draaien. Zijn grootste verkoopbak is 14000 liter. Er zwemmen nog enkele mooie Koi in. Maar ze hebben dit jaar ook veel verkocht. In oktober gaat Paul (medewerker van Spierings) weer naar Japan. In Niigata gaat hij weer op zoek naar voornamelijk hoge kwaliteit nisai Gosanke. Maar wel zodanig dat ze binnen een betaalbare klasse vallen voor een groot deel van de hobbyisten. Ook heeft hij van een aantal klanten een zoekopdracht gekregen.
Als laatste valt me tijdens de rondleiding op dat er een aantal ‘schepbakken’ met voer staan. Ik heb dit nu bij een paar dealers gezien en vindt het een praktisch concept. Je kunt bij Spierings een emmertje kopen of zelf meenemen en deze naar eigen wens vullen met een hoeveelheid voer. Het merk wat je kunt scheppen heet Kamakura. Er zijn drie varianten, growth, color, basis. Er is ook Topmix en dat is een mix van deze drie.