Bijna ieder zichzelf respecterende filterbouwer, heeft een trommelfilter in zijn assortiment opgenomen. De een van superieure kwaliteit en de ander weer net iets anders. Daarnaast zie ik dat men elkaar toch ook scherp in de gaten houd over de modellen, dus de manier van filteren.
De firma AEM, ook een sponsor van KoiQuestion is als filterbouw bedrijf eigenlijk gestart met het bouwen van trommelfilters. Hierbij hebben zij ook nog bedacht dat er een bewegend bed of een trickle naast gebouwd kan worden.
Daar waar momenteel veel trommelfilterbouwers een bewegend bed achter de trommel bouwen zijn de mannen van AEM in het mooie Overijsselse Lienden weer eens anders gaan denken.
Anders in de zin van het kan en moet anders, dus beter zo vonden zij.
Tijd voor een interview met Edwin van Eck die naast Albré Meering en Martin van Hattem de letters van het bedrijf AEM vormen.
Engel: Jullie hebben een totaal nieuw concept bedacht op het trommelfiltertotaalconcept, (leuk scrabble woord) namelijk een bewegend bed filter die uit twee kamers bestaat en dan ook nog eens naast de trommel in plaats er achter. Waarom naast het filter.
Edwin: In de vragenlijst die we voor onszelf hadden opgesteld met de punten die we essentieel vonden bij het ontwerpen van een combifilter kwam aansluitgemak, ruimte, leidingwerk besparing en bedieningsgemak als een duidelijk/belangrijk punt naar voren.
De trommel kan zowel rechts of links van het bewegend bed geplaatst worden
Door de trommel unit links of rechts (kiesbaar door de klant) naast de filtermodule te plaatsen was het mogelijk om de in-/uitvoeren vanaf de zelfde kant het filter te laten benaderen.
De unit kan dus gewoon in een hoek van de filterruimte gepositioneerd worden waarbij maar 1 kant benaderbaar hoeft te blijven. Qua ruimte, aansluitgemak en bediening een doorbraak!
Daarbij is het ook mogelijk om zonder verdere aanpassingen de uitgaande leiding aan de linker of rechter kant de filtermodule te laten verlaten indien gewenst.
Engel: Duidelijk, waarom heb je het bewegend bed uit twee kamers laten bestaan, dit is iets wat je niet vaak tegen komt, ook niet bij de conventionele bewegend bed filters.
Edwin: Deze vraag heeft even wat inleiding nodig:
Bij het ontwerpen van dit concept kwam als “key-punt” vast te staan dat dit filter zonder compromissen opgebouwd moest worden, met andere woorden, niet hoe bouw ik hem zo goedkoop mogelijk maar wij namen als uitgangspunt de volgende essentiële voorwaarden waaraan een trommel/biofilter moet voldoen volgens ons:
1. Bypass biofilter unit (kortsluiten hiervan tijdens een behandeling in een handomdraai)
- Up/Down flow door het BWB heen voor de juiste contacttijd en stabiele vijverwaarden
- Bypass trommelfilter (tijdens onderhoud of aanpassingen kan de flow gehandhaafd blijven)
- Pomp, UVC of 2e biokamer,. bv. Voor actief koolfilter
- Mogelijkheid tot opbouw van ons “totaal biofilter” de bewezen combinatie van BWB en trickel
- Alle onderdelen binnen handbereik en als modules in/uit te bouwen (bv. Hogedruk pomp, enz)
- Ruimte besparend en plug and play (oppervlakte ruimte 1,2 m2)
En nu komt eigenlijk een heel kort antwoord op je vraag:
Om aan de eerste 3 voorwaarden te kunnen voldoen moest de 2e kamer ontstaan waarbij dan ook gelijk punt 4 gerealiseerd werd.
Engel: In welke uitvoeringen hebben jullie dit filter nu staan, ik bedoel voor hoeveel m³ doorvoer kan dit filter worden aangeschaft.
Edwin: Huidige te leveren uitvoeringen zijn de T-30, T-30 low en de T-30 bio totaalfilter
deze uitvoeringen zijn geschikt voor een gravity flow tot 30 m3
Engel: Op de foto zie ik dat er gaten van 110 mm zijn gemaakt om het water vanuit de trommel naar het bewegend bed te voeren, waarom geen sleuf op de bodem van de trommel naar de eerste kamer.
Edwin: Een groot nadeel van werken met die sleuf en rooster opstelling zoals de huidige “combifilters doen” is dat de flow vanuit de trommel onder het bwb rechtstreeks naar een zuigende pomp gezogen wordt, dit geeft niet de gewenste contacttijd waardoor er sneller pieken in nitriet waarde kunnen ontstaan bij verstoringen van bv voergedrag en watertemp.
Wij willen een goede contacttijd behouden en volgens ons kan je dit alleen maar voor elkaar krijgen door een UP/Down flow in het BWB.
Tevens zou het hiermee niet mogelijk zijn om de gewenste bypass te creëren die nog makkelijk toegankelijk zou blijven en daarom zitten deze gaten op deze positie gepositioneerd.
Engel: Is dit filter ook op de grootste Koi Show ter wereld te zien, de HKS te Arcen.
Edwin: Ja zeker, de genoemde types zullen op de HKS in alle beschikbare uitvoeringen te bezichtigen en te beoordelen zijn.
Uitvoeringen: AEM T30 Totaalfilter
- T-30
- T-30 Low (inbouw hoogte 9cm)
- T-30 Totaal biofilter (uitgevoerd met bwb en trickelfilter. Waarbij opgemerkt, alle types zijn uit te voeren in links/rechtse opstelling
Engel: Wat is de prijs van het filter, en is dit inclusief bewegend bed medium.
Edwin: Introductie prijs zal zijn €2600,- ex. K1 medium voor de T-30
Engel: Kun je deze filters ook verwarmen en daarmee ook de vijver doormiddel van een spiraal.
Edwin: Ja zeker, ook deze optie zal te zien zijn op de HKS
Engel: persoonlijk ben ik een groot voorstander van airlift, je voelt hem al aankomen, is dit filter ook met airlift uit te voeren, hebben jullie hier zelf ook een oplossing voor bedacht.
Edwin: Ja hoor dit type is in de T-30 en T-30 low uitvoering ook inzetbaar als airlift uitvoering,. Enige aanpassing die gedaan moet worden is dat de uitgaande kant voorzien moet worden van 3x 110mm uitvoeren om een goede doorstroming te garanderen. Tijd voor flow testen hebben we nog niet gehad maar 25 m3 flow moet zonder probleem haalbaar zijn.
Engel: in de specificatie die ik onder ogen heb gekregen viel me op dat jullie het filter concept een hele ander naam hebben gegeven als de reguliere gebruikte benaming.
Edwin: Klopt helemaal, door de uitgevoerde opbouw en mogelijkheden qua uitvoeringen hebben wij een totaal concept verder doorontwikkeld zoals we al gestart waren met het “ bio Totaalfilter” Met dit in het achterhoofd vonden we het meer dan toepasselijk om de benaming te houden op; AEM T- (type)Totaalfilter
Engel: waar kunnen geïnteresseerde die eerder genoemde specificatie en verder info vinden?
Edwin: informatie, foto’s en uitgebreide specificaties zijn te vinden op www.aem-products.com Hierbij heb ik weer even voldoende informatie in Lienden opgehaald en dat niet alleen, uiteraard was er ook weer een heerlijk kopje koffie met een lekker gebakje, (ik groei nog eens dicht van al die interviews) Edwin wederom bedankt voor het hartelijke ontvangst, tot de volgende keer maar weer, of tot HKS!