Het was in de herfstmaand oktober van het jaar 2008 dat Jeroen van Keulen de Japanse kweker Masaki hielp met diens oogst. Vanuit het water dat zijn beste Koi zou moeten behelzen verscheen een niet alledaagse gedaante aan het oppervlak. Vanaf dit allereerste moment was de Koi dealer uit Nijverdal al onder de indruk. Dit ging niet onopgemerkt door de geestelijk vader van de geschubde en deze vroeg aan Jeroen of hij belang bij het visje zou hebben. Daar het spreekwoordelijke kwijl hem bij het stellen van deze vraag van zijn favoriete kweker reeds uit de mond liep, was ontkennen geen optie meer…
‘Bij navraag over de ouderdieren vertelde Masaki dat deze vis gekweekt was uit goshiki Oyagoi‘
Een heel groot sumi (zwart) patroon vanaf het hoofd tot aan de rugvin. Een onderscheidend driestaps hi-patroon en een mooie witte basis met evenzo schone borstvinnen die noch tejime noch motoguru vertonen. Dit is kort omschreven hoe de kleuren en patronen van deze Koi er uitzien. En dan ontstaat er natuurlijk twijfel, want hebben we het nu over een Sanke, Showa of Kawarigoi? Een Sanke heeft doorgaans geen zwart op het hoofd, maar de patronen van een Showa zijn nog verder weg van herkenning. Dat de vis charmant oogt en zich als blikvanger manifesteert staat echter buiten kijf. Twijfelde Jeroen ook nadat Masaki hem vroeg of hij interesse had?
“De prijs die me werd opgegeven maakte dat je wel moet twijfelen als nuchtere Hollander. Bij navraag over de ouderdieren vertelde Masaki dat deze vis gekweekt was uit goshiki Oyagoi en dat gaf mij de doorslag om haar op dat moment niet te kopen.” Het risico dat ze een grijze ondergrond zou krijgen was te groot; juist de witte ondergrond is wat deze vis zo speciaal maakt. In Oktober 2009 kwam ze weer uit de mudpond en was ze nog steeds niets veranderd. Het enige dat veranderde was de prijs; die was omhoog gegaan zo verteld Jeroen. In de daarop volgende dagen heeft Masaki bijna elke dag gekscherend gezegd dat ze naar Nederland zou gaan, maar aan de prijs deed hij niets en dus heeft hij haar weer niet gekocht.
“Ze zwemt nu in een vijver van 100 kuub om haar op de shows voor te bereiden”
In oktober 2010werd de no.1 vijver afgevist en wederom kwam ze onveranderd uit de mudpond. Helaas was ze maar weinig gegroeid, een euvel dat wel meer kwekers het afgelopen jaar ervoeren als gevolg van de extreme warmte. Geen spectaculaire groei dus, maar de Koi was nog altijd niet veranderd en beslist niet donkerder geworden. Nu moest ze toch echt naar Nijverdal verhuizen.
“Ze zwemt nu in een vijver van 100 kuub om haar op de shows voor te bereiden. Ze doet het erg goed en heeft lekker wat volume aangemaakt, gezien ze nogal mager was toen ze uit de mudpond kwam”. Jeroen van Keulen wil haar in gaan zetten op de interkoi Koi Show in Rheinberg. Hij hoopt dat de juryleden haar waarderen als kawarigoi en niet als mislukte showa of sanke, dat zou geen recht doen aan de schoonheid van deze unieke vis. Wat het zal worden zullen we weldra weten. Het feit dat de vis een nakomeling is van twee goshiki oyagoi maakt het voor mij een oprechte kawarigoi; maar zal een ongeïnformeerde jury, zonder voorkennis, evenzo oordelen of de gevinde toch bestempelen tot Sanke? Wat denk jij?
5 reacties
Ik wens het benching team veel succes, het zal mij niet verbazen als deze koi in de kawarimono klasse wordt geplaatst.
Joop
Ik zou me goed kunnen voorstellen dat deze in de goshiki/goromo gaat komen… aangezien het “sumi” paars lijkt…
sanke!
De kleur van het sumi lijkt een paarse gloed te hebben, dus ik denk ook dat deze ingedeeld gaat worden bij kawarimono klasse.
Het sumi ligt op het beni wat weer het kawarigoi gevoel versterkt maar ik ben toch bang dat ondanks de geweldige body en huidkwaliteit de koi beschouwd zal worden als een sanke met een fout.sumi op het hoofd.
Een showa is het niet,geen sumi onder de laterale lijn.
Ik zou deze koi niet inzetten maar gebruiken als oyagoi om een nieuwe varieteit te kweken.
Ps:ik vind ze schitterend.