We zijn er maar gek mee, onze Koi. Een liefde die we weliswaar beantwoord zien, doch die als we heel eerlijk zijn, vooral door de maag gaat. Er is echter nog iemand, de grootste Koi liefhebber van allen, die op dezelfde manier liefde voor de Koi heeft… door de maag. Sportvisser Henk Wijsbeek uit Oostwold was de matchmaker die deze vermeende ontmoeting in de hand werkte tussen Koi en snoek…
Henk is even zoveel Koi hobbyist als sportvisser. Afgelopen winter lag hem het onfortuin in de weg toen een van zijn Koi het leven liet in het ijs van de strenge winter. Echt heel erg zonde want het was best een heel mooi Koi’tje. De vis bleef door het ijs perfect gaaf en toen Henk erbij kon heeft hij deze ingewikkeld en ingevroren in de diepvries. Maanden gingen verstreken totdat een echtelijke ruzie Henk er toe maande de gevriesdroogde Koi van de vleeswaren en brood te scheiden. Een goed excuus om te gaan vissen zo luidt een logische beredenering. Wat volgde was een thriller van een roofvis sessie. Met de dode Koi gemonteerd aan een onderlijn, wist Henk maar liefst drie snoeken op rij te verleiden tot een speeddate. Een echte hartenbreekster. Ze konden simpelweg de kleuren of contrasten van de geofferde Koi niet weerstaan.
“Het was een bijzondere ervaring om maar liefst drie snoeken te vangen met eenzelfde aasvisje. De Koi was een natuurlijke dood gestorven en absoluut dood hoor. Ik vijver al tientallen jaren en had het Koi’tje veel liever nog rondzwemmen in de vijver. Om als aasvisje te fungeren heb ik ze te lief en het zou bovendien een dure hobby worden. Het kon ook alleen maar omdat de vis was vastgevroren in het ijs en hierdoor nog helemaal gaaf was. Als fervent sportvisser ben ik het diertje wel erg dankbaar nu. Ook de snoeken zijn na de vangst weer terug gezet in het water waaruit zij kwamen.”
2 reacties
wel risico om zo khv te verspreiden lijkt me…
Uiteraard moeten we er als Koi-hobbyisten alles aan doen om een KHV uitbraak te voorkomen. De kans om op deze manier KHV te verspreiden is echter wel erg klein. In onderstaande reactie probeer ik dat kort toe te lichten, binnenkort zal ik er een meer gedetailleerd blogje over schrijven.
KHV is actief bij een watertemperatuur van 22-27 graden Celcius. Het is dus onwaarschijnlijk dat de Koi die Henk Wijsbeek heeft gebruikt is overleden aan KHV, aangezien het tijdens een strenge winter was. De koude temperatuur in de vriezer zorgt er eveneens voor dat KHV inactief is.
Stel dat deze Koi wel was overleden aan KHV en direct zou worden gebruikt voor het vissen, dan is de kans op een uitbraak zeer klein. KHV zorgt alleen voor sterfte in karpers. Dus de snoek zal er geen last van hebben en karpers zullen niet zo snel bijten als je met Koi gaat vissen. Als er wel KHV in het water terecht zou komen, moet het wel snel een karper tegenkomen omdat het maar ongeveer drie dagen in water (van 15 graden) kan leven.