Koi Show Les Amis de Koi maakt goede indruk
De Start van het Avontuur
Na de bekende knuffelroutine, zoals inmiddels traditie is bij R&R Koi Travel, worden de reisgezellen verdeeld over de busjes. De vervelendste komen natuurlijk achterin, terwijl Ruud Besems en Ronald Stam de chauffeurs zijn. Die zitten logischerwijs voorin. We zetten koers naar Wattrelos in Frankrijk, waar de Franse Koi Show, georganiseerd door Les Amis du Koi, wordt gehouden. Het is slechts een rit van anderhalf uur vanuit Breda voordat we arriveren.
Een Culturele Ontvangst in Wattrelos
Bij aankomst komen we binnen via een museum, waar een expositie wordt getoond van onder andere schilderijen van sumo-worstelaars, Koi, en anime-figuren. Het gezelschap is er vrij van onder de indruk. De prijzen zijn verrassend schappelijk, maar we willen snel door naar de Koi Show zelf. De route door het museum leidt ons langs diverse bezienswaardigheden, waaronder een demonstratie van shiatsu-massage, dat zij zelf omschrijven als accupunctuur met de duimen. De reis naar het showterrein voelt bijna als een culturele reis op zich. Een leuke toevoeging aan de Koi Show.
De Eerste Franse Koi Show: Klein maar Sfeervol
Het showterrein doet ons denken aan de eerste Euregio Koi Show in Nederland, kleinschalig en opgezet op een grasveld. Om de vaten heen staan dealers zoals Filip’s Koi Shop en Poisson d’Or, maar wat vooral opvalt, zijn de vele artistieke en culturele standhouders. Handgemaakte Koinobori, kokeshi-poppen, en origami trekken de aandacht van de bezoekers. De sfeer is gemoedelijk, ongedwongen, en bijzonder warm. Datbisnde temperatuur trouwens ook op deze late september zaterdag.
Kwaliteit op de Koi show van les amis du Koi
De vissen, die hier voor het eerst tentoongesteld worden door Les Amis du Koi, zijn van verrassend goede kwaliteit. De zon is fel, wat het fotograferen soms bemoeilijkt, maar mijn zoon Sem en ik slagen erin om de vier kampioenen die op dat moment bekend zijn te fotograferen: Grand Champion A met een fantastische maruzome Kiwa, Grand Champion B met heel tof fukurin, Jumbo Champion A met fascinerend Ginrin, en Jumbo Champion B, een Cha autsuri. Na enkele interviews met deelnemers, waaronder Pascal Vandercammen, de winnaar van de Grand Champion met een prachtige Kohaku en ook Carlo Neven is het tijd voor een gezamenlijke lunch.
Lunchtijd en de Sfeer op het Showterrein
Ruud vraagt wat we willen eten, en we genieten van een gezamenlijke lunch. Hoewel de kwaliteit van het eten te wensen overlaat, doen de gesprekken dat niet. Zo spreek ik Johan Schuurman, voormalig koidealer onder de naam Natsukoi over zijn niet skateende passie voor Koi. Heerlijk. De algehele sfeer geweldig. Wanneer de patatjes niet eetbaar blijkt te zijn trekt Ronny Hartkamp zijn rugtas open om Mueslirepen uit te delen. En ook in de bus tovert iedereen wel eens Tupperware doosje van onder de stoel met fruit, snoep of Engels drop.
De organisatie is vriendelijk en behulpzaam, en Sem en ik krijgen toegang tot het binnenterrein om nog meer foto’s te maken van de kampioenen. We ontmoeten oude bekenden, zoals Joachim Clement en Carlo Neven; het is altijd een genot om met deze ervaren mensen met een goed oog en passie voor de kwaliteit van Koi te demonteren aan het vat. Even een prikkelende vraag en je bent zo een half uur verder; heerlijk.
De Unieke Sfeer van de Franse Koi Show
Wat deze Franse Koi Show uniek maakt, is onder andere de aanwezigheid van een grote groep cosplayers die gekleed zijn als Japanse anime-figuren. Van kleurrijke pruiken tot Japanse schooluniformen, het geeft de show een geheel eigen tintje. De cosplayers voegen een extra laag van Japanse cultuur toe aan de algehele ervaring. Van ajapanse schoolgirls tot met bloed besmeurde manga karakters. Compleet irrelevant bevinden zich er ook een drietal Spider men op het terrein. Het is bijzonder tof om dit mee te maken en iedereen van onze groep is echt blij dat ze dit hebben mogen meemaken. Soms zit waardering en genot van de hobby niet in Groot groter grootst, maar in een kleine gezellige en goed opgezette Koi show met een eigen karakter.
Gekheid in het busje: Rogier en de ontgroening
Onderweg wordt natuurlijk veel gepraat over Koi en de shows, maar ook onderwerpen als politiek en het goede leven komen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor gekkigheid, want het is wel een gek stel bij elkaar. Hoor ik daar ook bij? Ja, daar horen wij ook bij! Rogier wordt vooral gepest op de app over volkswagenbusjes en er wordt zelfs een ontgroeningsritueel op de boot gesuggereerd. Louis Wauben was zo vriendelijk om ons een SD-kaartje te lenen nadat wij onze adapter waren vergeten, waardoor Sem gelukkig weer foto’s kon maken in Wattrelos.
Sem’s Eerste Koi Reis
Met zijn 15 jaar is Sem de jongste metgezel van de groep, en ondanks het drukke weekend verveelt hij zich niet. Terwijl hij druk bezig is met zijn wiskunde-opgaven en rekenmachine om voor maandag nog huiswerk af te maken, is hij de enige die ook nog slimmer van deze reis terugkomt. Wanneer we de navigatie een paar keer hebben uitgedaagd op zijn betweterigheid, vinden we uiteindelijk onze weg naar de volgende bestemming.
Het Vervolg: Op naar Engeland!
Na een geslaagde dag op de Franse Koi Show is het tijd om door te reizen. Ronald belt om te melden dat iedereen bij de busjes is, behalve Sem en ik. Snel kopen we nog een paar souvenirs en voegen ons bij het reisgezelschap. De volgende stop? Calais, op weg naar de All England Koi Show!
Ik ben dankbaar dat ik dit met mijn zoon mag meemaken. Mooie herinneringen maken en ondertussen goed werk verrichten voor de akoi community. Stay tuned voor meer updates over deze onvergetelijke reis!