Persoonlijk baal ik soms enorm van alle sociale media. De één weet “het” nóg beter dan de ander en de hobbyist kan vaak door de bomen het bos niet meer zien.
Bovendien wordt er lang niet altijd met respect voor elkaar gereageerd. Hierdoor krijgen de reacties soms zelfs het karakter van een soap…en dat werkt natuurlijk weer verslavend om te blijven volgen.
De andere, positieve kant van dit gebeuren is de enorme onderlinge verbinding die al deze groepen met zich mee brengen, dit houdt de hobby levend, actueel en bij de tijd!
Wie het hardst roept krijgt veel aandacht!
Als mensen een gezamenlijke hobby hebben is het super leuk om met elkaar de mooie momenten te kunnen delen. Alle ervaringen zomaar de digitale wereld insturen is in één klik gebeurd. Een geweldig middel om samen te genieten van elkaars plezier.
Helaas wordt er via deze kanalen ook heel vaak raad gevraagd over de vele problemen die “vooral de minder ervaren” hobbyisten tegenkomen….en op dat punt gaat het niet goed.
De meest ongelofelijke adviezen komen voorbij en de moed om serieus te reageren zakt daarmee in de schoenen.
Een greep uit de foute en niet afdoende adviezen:
- De zeelt is een echte doktersvis
- Schaf een zonnebaars aan tegen parasieten
- Halamid helpt tegen alles!
- Ongefundeerde medicatieadviezen
- Allerlei middelen toevoegen om de waterkwaliteit te verbeteren…
Blijf objectief
Vergeet niet dat er ook veel dealers lid zijn van deze koigroepen. Er kan dus mogelijk commercieel eigenbelang op de loer liggen.
Ongezien advies geven zou verboden moeten zijn!
Zodra iemand een foto plaatst of een vraag stelt hebben veel medehobbyisten het gevoel dat hier een reactie op moet volgen. Voor de vraagsteller is het vervolgens bijna onmogelijk om daar de juiste conclusie uit te trekken.
En geloof me, er is meestal meer aan de hand. Het echte probleem ligt vaak in het filtersysteem, het bijplaatsen van nieuwe vissen, de bezetting van de vijver, de waterkwaliteit of het voerbeleid.
Daarom zou er niet “zomaar” een advies gegeven mogen worden omdat hierdoor de situatie niet gaat veranderen. Het wordt hooguit een gevalletje “brandje blussen”….als het al lukt om het juiste goed bedoelde advies eruit te filteren.
Er zijn mogelijkheden om thuis advies te krijgen.
Hulp vragen via andere kanalen!
Er zijn medehobbyisten, die zich het welzijn van koi enorm aantrekken. Zij hebben allerlei cursussen en bijscholingen gevolgd om zo veel mogelijk essentiële kennis te vergaren. De doelstelling hierbij is om de hobby te ondersteunen waar dat nodig is.
Na een aanvraag van uw kant willen zij graag het probleem bij u thuis analyseren.
Ja het is echt waar!….idealisme bestaat nog.
Hobbyisten die lid zijn van de NVN kunnen via de vereniging om hulp aanvragen middels de KVA
Kennis geeft rust!
Probeer door het volgen van cursussen en lezingen de eigen kennis te vergroten, hierdoor hoeft de gezondheid van uw vissen niet meer helemaal van andermans “know how” af te hangen!