Hoe ver is Jos Aben met Yoshikigoi circa 10 jaar na oprichting?
Wat is de Yoshikigoi Koi Farm in cijfers op dit moment? Hoeveel locaties, tosaivijvers, nisaivijvers, Koihuizen, medewerkers, jaarlijkse productie en hoeveel variëteiten? Hoeveel ouderdieren en zijn jullie echt te vergelijken met kwekers als Dainichi en Sakai?
Het eerste deel van dit interview over de Kogane Ochiba heb je eerder kunnen lezen: De geheimen van de Yoshikigoi karamel Kogane Ochiba ontrafeld
Afgelopen weekend op de All England Koi Show zagen we er weer eentje; een dealer die uitsluitend Yoshikigoi verkoopt en ook diens naam eraan heeft verbonden. Ook in Nederland en Duitsland kwamen we ze al tegen; dealers die hun geloof berusten in de visie van Jos Aben, de Nederlandse kweker die samen met Ernst Driessen in Polen een Koi Farm ontgon vanuit een woest natuurterrein. Dat is nu ruim tien jaar geleden. We vroegen Jos hoe het er voor staat nu;
Yoshikigoi in cijfers:
Jos Aben: Inmiddels hebben we enkele zeer grote vijvers erbij, waarvan de grootste 4 hectare en de tweede grootste 3.5 hectare zijn. Om van deze maten een beter beeld te krijgen; 1 hectare is 10.000 vierkante meter. De grootste vijver is dus 40.000 vierkante meter.
We hebben afgelopen jaar ongeveer 12 miljoen Koi gekweekt, dit jaar hopen we op 14 miljoen
Dan hebben we inmiddels zo’n 60 tosaivijvers van 1 miljoen liter water per vijver en 2 tosaivijvers van 5000 vierkante meter. Dan nog 6 vijvers tussen de 1 en 2 hectare en 9 vijvers van 70 x 35 meter met een diepte van 3.5 meter. We hebben afgelopen jaar ongeveer 12 miljoen Koi gekweekt. Dit jaar hopen we minimaal hetzelfde te doen en als het even kan naar de 14 miljoen te gaan. In het totaal werken op alle locaties in het zomerseizoen ongeveer 20 mensen en in het winterseizoen 12 mensen.
Yoshikigoi specialiteiten
Jos Aben: De variëteiten is ons sterkste punt aangaande het aanbieden van een breed en compleet programma. Het is echter ook meteen ons zwakste punt omdat we niet in de mogelijkheid zijn om ons te specialiseren op slechts een klein aantal. Dat betekent dat wij slechts naar verhouding een zeer klein aantal produceren van alle variëteiten die we kweken. Dit waren er rond de afgelopen jaren om en nabij de 30(!). We hebben daarom zeer veel kweekvissen in alle variëteiten. Dat betekent dus als we 30 variëteiten kweken we van elke variëteit slechts één à twee kweken kunnen zetten. In het totaal zijn we blij als we bijvoorbeeld in het totaal 1 miljoen Gosanke kweken. Dat betekent bijvoorbeeld 400.000 Kohaku, 300.000 Sanke en 300.000 Showa. Dit is in vergelijk met Japan of met kwekers als Dainichi of Sakai helemaal niets.
Als ik echter zou moeten kiezen waar wij met onze Japanse collega’s kunnen concurreren dan is dat met onze Doitsu variëteiten
Tiebo: Welke variëteiten acht jij in termen van kwaliteit en potentie vergelijkbaar met de beste kwekers in Japan?
Jos Aben: Ondanks de aantallen per variëteit in vergelijk met Japan, moeten we toch vissen in de kweek hebben die in Europa op de shows de concurrentie aan kunnen met onder andere deze en alle andere kwekers die zich specialiseren in deze variëteiten. Dat betekent dat we zeer streng moeten selecteren en ouderdieren moeten hebben van de hoogst mogelijke kwaliteit in overerving (genetische aspecten RED). Dat ons dit gelukt is en we daar zelfs succesvol in zijn bewijzen wel alle shows waar onze vissen aan deelnamen. Op alle shows in Europa en nu ook daarbuiten zoals Amerika. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor onze Shiro Utsuri en Yamabuki lijn die in de afgelopen jaren meer als één keer Major Awards en als de Best in Variety en zelfs All Size werden bekroond. Als ik echter zou moeten kiezen waar wij, naar mijn mening, in heel brede lijn met onze Japanse collega’s kunnen concurreren dan is dat met onze Doitsu variëteiten.
KHV/ SVC
Tiebo: Klopt het dat jullie geen nieuwe ouderdieren uit Japan meer aanschaffen en alle ouderdieren inmiddels ook uit eigen kweek komen?
Iets wat niet veel mensen weten, maar dus uniek is in de Koiwereld
Jos Aben: Inderdaad komen de meeste van onze ouderdieren uit eigen kweek. We mogen geen nieuwe ouderdieren, of Koi van welke andere locatie dan ook, toelaten op onze grote ( KHV/SVC-vrij gecertificeerde) farm in Polen. Dit i.v.m. dat deze farm de enigste Koifarm ter wereld is die na jaren onderzoek en testen, zonder inbreng van nieuwe vissen, gecertificeerd KHV en SVC vrij is. Iets wat niet veel mensen weten, maar dus uniek is in de Koiwereld. Dat betekent dus dat wij gegarandeerd vrij zijn van deze twee ziektebeelden.
We hebben echter nog een tweede grote farm in Polen die deze certificatie niet heeft en ook op mijn farm in Nederland kan ik nieuwe vissen importeren vanuit Japan. Deze vissen mogen echter niet naar de gecertificeerde farm in Polen. Vanuit deze tweede farm mag ik geen vissen buiten het vasteland van Europa transporteren. Deze andere farm word net als in Japan wel getest op KHV, maar is net als alle Koi vanuit Japan, niet gecertificeerd KHV-vrij. Op deze tweede farm, alsook in Nederland mag ik echter wel nieuwe vissen gebruiken voor de kweek. Ik heb dan ook, in de laatste drie jaar, enkele nieuwe potentiële kweekvissen aangekocht in Japan en hiervan zwemmen inmiddels de eerste Tosai en Nisai op deze tweede locatie in Polen. Deze mogen door heel Europa verkocht worden, maar geen van deze vissen mag naar de gecertificeerde KHV/SVC-vrije farm.
Tiebo: Ik weet inmiddels vanuit eigen waarnemingen dat jullie heel kwalitatieve Shiro en Hi Showa voortbrengen. Hoe belangrijk is Gosanke inmiddels bij Yoshikigoi en hoe stabiel is deze productie, kun je deze lijnen wel verbeteren zonder bloed van buitenaf?
Lees ook: De stamboom van Yoshikigoi Showa uitgelegd
Jos Aben: Gelukkig hebben wij best een breed aantal aan kweekvissen van verschillende bloedlijnen en ook uit onze eigen kruisingen van bloedlijnen die we gericht in kunnen zetten en het zal zeker nog de nodige tijd duren voordat we in de problemen komen aangaande bloed van buitenaf.
Dan komt daar nog bij dat we de eerste opzet hebben gemaakt op de top uit de kweek van nieuwe bloedlijnen, van nieuwe ouderdieren uit Japan, door het gehele KHV en SVC proces te laten gaan. Dat betekent dus dat er in de toekomst een tweede locatie bijkomt in Polen waar we na een periode van 3 tot 5 jaar nieuwe potentiële ouderdieren hebben, vrij van SVC en KHV.
De Gosanke lijn is in de afgelopen jaren iets belangrijker geworden bij ons op de farm, maar zal toch altijd wel een minder belangrijke rol spelen ten opzichte van onze Doitsu Variëteiten. Dat is waar vele van onze klanten ons van kennen en ook het meest op waarderen.
Tiebo: Telkens wanneer je weer een fabuleuze en unieke Koi presenteert, ontstaat er ook kritiek over het feit dat men nog nooit Yoshikigoi heeft gezien van 80+, wat zou je tegen deze mensen willen zeggen?
Jos Aben: Zien doet geloven. Gewoon een keer naar de farm komen en wij garanderen dat je 80+ vissen zult zien. Niet in grote aantallen en ook niet alleen Chagoi of Gosanke, maar ook zeer grote Doitsu. Omdat wij de vissen in de regel niet zolang aanhouden zijn de aantallen Jumbo Koi ook beperkt. De kosten om deze vissen op dat formaat te krijgen en de vraag naar Jumbo Koi van onze farm is gewoon te klein om dit rendabel te kunnen doen. Het duurt toch wel ietsje langer als een paar jaar om aan deze maten te komen. Het opgroeien van grote vissen kost enorm veel ruimte die wij gunstiger in kunnen zetten met een veel hoger rendement. Dus we houden in de regel maar een heel klein deel aan en vaak zijn dat dan ook onze kweekvissen voor nu of de toekomst.
Tiebo: Je hebt exportvergunningen voor Yoshikigoi naar zowel Engeland als Amerika; hoeveel procent van jullie afzet ligt inmiddels in deze landen? Hoeveel in Polen zelf en op het Europese vaste land?
Jos Aben: Ongeveer 50 % in Europa en de rest daarbuiten.
Tiebo: Onlangs kondigde je Merv Westgate op Facebook aan als jouw rechter- en misschien ook al wel je linkerhand. Kunnen we hieruit opmaken dat je het zelf misschien wel iets rustiger aan wilt doen in de jaren die in het vooruitzicht liggen van de Yoshikigoi Koi Farm?
Jos Aben: Wat betreft het zware werk ben ik de laatste jaren al duidelijk gas terug aan het nemen. Ook wat betreft het werken met de klanten uit Engelstalige landen. Dat is iets wat Merv steeds meer overneemt. Alleen bij de verkoop van de top kwaliteit Koi ben ik er nog altijd bij.
Wat betreft selectie blijft dat nog wel even doorgaan zoals voorheen. Dat betekent van begin mei tot eind september 7 dagen per week en 10 uur per dag. Dat is echter geen straf, maar mijn passie die gewoon dat deel van mijn leven opslokt. Hoewel ik dat altijd zal blijven doen, is het ook iets wat ik langzaam maar zeker aan Merv en enkele andere van onze jongens op de farm stapje voor stapje leer.
Tiebo: Wat zijn jouw persoonlijke ambities nog? Het ontwikkelen van variëteiten kost minstens drie, vier generaties. Of moeten we meer in termen van kwaliteit denken en internationale prestaties? Waar staat Yoshikigoi over vijf jaar?
Ik geniet meer van een mooie Chagoi als van een minder mooie Kohaku
Jos Aben: Kwaliteit is de enigste drijvende kracht van ik denk elke kweker. Kwaliteit in welke variëteit dan ook. Ik geniet bijvoorbeeld meer van een mooie Chagoi als van een minder mooie Kohaku. Voor mij is het altijd de kwaliteit die voorop staat. Ik geniet altijd van een toekomst plan en ik denk dat ik altijd wel zal blijven werken aan weer iets nieuws.
Wat betreft internationale prestaties, daar werken we inmiddels al aan. Enkele verborgen vissen die naar mijn gevoel een reële kans maken op een Major Award zullen in de komende jaren hier en daar op de shows hun opwachting maken….