Koi smokkel aan de grens van Hong Kong en China
Op de grens van Shenzhen en Hong Kong heeft de Chinese douane een lading Koi onderschept die illegaal het land werd binnen gesmokkeld. Het gaat om 23 Koi van een zeer hoge kwaliteit in de afmetingen van 85 tot 100(!) centimeter en 120 Koi van 10 tot 15 centimeter.
Wat deze interceptie zo zwartgallig maakt is het feit dat de zakken zijn opengemaakt door de Douane
Shenzhen is een stadsprefectuur in China, gelegen aan de grens met Hongkong in de provincie Guangdong, in het zuiden van China. Hong Kong is weliswaar ook onderdeel van de volksrepubliek China, maar geldt als een speciale administratieve regio en heeft dus aparte regels. Zo mogen in Hong Kong wel Japanse Koi worden geïmporteerd, maar die mogen vervolgens niet over het land verder China worden geïmporteerd.
Importverbod opgeheven?
Dat is een beetje raar, maar heeft wel degelijk een geschiedenis. In 2003 namelijk, verbood China alle import van Japanse Koi. De reden was aannemelijk; het Koi Herpes Virus, beter bekend als KHV. In 2016, na 13 jaar, is dat verbod opgeheven. Vooral uit eigen belang, zodat Chinese kwekers hun bloedlijnen blijvend kunnen vernieuwen. Er zijn dan ook strenge procedures in werking gezet. Zo moeten de Koi binnen gekomen via Shanghai Airport, alwaar ze aan een inspectie onderhevig zijn, vooraleer ze maar liefst 30 dagen, dus een volle maand, lang zullen verblijven op een aangewezen Koi farm voor verdere observatie.
Samenwerking
Het vermeende busje viel op toen die dezelfde ochtend Hong Kong binnenkwam. Het stond aangemeld als ‘leeg’ op het papierwerk, maar werd toch gecontroleerd. De controleurs vonden een stapel lege dozen variërend van 70 tot 100 centimeter lang met plastic zakken erbij. Slimme communicatie tussen de douaniers van Man Kam To en Shenzhen, maakte de vangst mogelijk.
Astronomische Koi
23 Koi, voor zover zichtbaar van bizar hoge kwaliteit en voornamelijk Gosanke van tussen de 85 en 100 centimeter werden in beslag genomen. Ook zo’n 120 tosai van 10-15 centimeter kleurden hetzelfde transport. De 23 Koi vertegenwoordigen een astronomische waarde, dat kan niet anders. Hoge kwaliteit Gosanke van 85+, laat staan van 100 centimeter, zo zwemmen ze er ook bij de allerbeste kwekers niet in schooltjes rond. Het zijn daarmee vissen die voor Nederlandse cq Europese begrippen onbetaalbaar zijn voor zover in te schatten naar mijn bescheiden mening.
Vergiftigd
Vermoedelijk wilde de eigenaar van de Koi de quarantaine periode omzeilen en/of diens anonimiteit bewaren. Wat deze interceptie zo zwartgallig maakt is het feit dat de zakken zijn opengemaakt door de Douane, zo getuige de foto’s, dat naar grote waarschijnlijkheid tot gevolg heeft gehad dat de Koi vergiftigd zijn geraakt.
Joop van Tol, cursusleider van onder andere de Koi Academy cursus over waterkwaliteit, legt het uit: “Koi die op transport gaan in een afgesloten plastic zak verbruiken zuurstof en produceren CO₂, hierdoor daalt de pH. Doordat CO₂ wordt uitgegast (diffusie) bij het openen van de zak, stijgt de pH en wordt de aanwezige anmonium omgezet in het zeer giftige anmoniak.
Het water wordt dus zeer snel giftig
Het water wordt dus zeer snel giftig en zodra een zak opengemaakt wordt na transport moet de Koi zo snel mogelijk uit de zak worden getild.” Gezien de kans klein is dat de douaniers over de juiste faciliteiten beschikken, is de kans dat de vissen inmiddels dood zijn, zeer aannemelijk. Volgens het nieuwsbericht zijn de Koi overgedragen aan de anti-smokkel eenheid en de inspectie en quarantainedienst voor verdere afhandeling.
Schubbenhandel
Overigens is de douane van China cq Hong Kong geschubde vangsten niet onbekend, zo troffen ze enkele dagen terug op 5 januari nog 1800 kilogram aan schubben van de Pangolin, een van de meest verhandelde dieren op aarde aan. De schubben worden gebruikt voor traditionele geneeskunde in China en hebben een geschatte waarde van 2,5 miljoen euro. De straf voor dergelijke smokkel is een boete van maximaal 2 miljoen euro en een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar. Als het een beschermde diersoort betreft ligt dat op respectievelijk 5 miljoen en 2 jaar. Het is onbekend of er voor de Koi smokkel iemand in staat van beschuldiging is gesteld, doch naar waarschijnlijkheid wordt de bestuurder van het busje verantwoordelijk geacht.
bronnen: https://hk.news.appledaily.com/
__________________________________________________________________________________________
UPDATE 15 januari 2018:
Uit betrouwbare bron hebben wij inmiddels begrepen dat met het totale Koi transport een bedrag gemoeid is geweest van 60 miljoen yen. Dat is omgerekend 444.830,- euro. Gemiddeld een slordige 18 á 19.000 euro per Koi.
Alle Koi zijn om het leven gekomen. We betreuren de hele situatie ten zeerste. Veel belangrijker dan het bedrag die zij vertegenwoordigen is het feit dat er 23 majestueuze Koi het leven hebben gelaten alsook een groep hoogwaardige tosai.