Het is gewoon een enorme toegevoegde waarde voor een show waar de vissen vier dagen verblijven!
Het is de week in aanloop naar de grootste Koi show ter wereld, zoals ook deze 24e editie van de Holland Koi Show bekend staat. Het opbouwen is nu echt in volle gang en ook de weergoden lachen de vrijwilligers toe. Zij op hun beurt lachen weer naar ons wanneer we ze vragen hoe een en ander verloopt. De humor en daarmee goede moed zit er goed in.
Een icoon in de Nederlandse Koi Show scene is terugkeert in de kasteeltuinen. Toën Feyen bestiert in een terrein-buggy de verschillende afdelingen als meewerkend voorman. Na enige jaren de Arcense velden te hebben verruild voor de Shinkokai Koi Shows in respectievelijk Rijswijk en daarna in Berlijn en Stuttgart alwaar hij nog steeds actief is, brengt hij zijn ervaring – samen met zijn dochter – dus ook weer terug naar de Holland Koi Show in 2016. Volgens bestuurslid Rene Sakko een waardevolle aanwinst; “Je kunt hem vragen wat je wilt; hij weet alles”.
Yes! Het op een voortdurende wijze verversen van het water in de wedstrijdvaten is een lang gekoesterde wens van veel deelnemers.
Een andere bekende van weleer treft ook mijn vizier. Franc Telkamp is voormalig bestuurslid en heeft zich door voorzitter Mark Kleijkers laten overhalen om een coördinerende taak op zich te nemen. Het beter weten ging Franc altijd al wel goed af 😉 en dus is ook hij van de partij om de show tot een succes te maken. Succes mannen!

Even verderop treffen we Kevin Aarts, bezig met zijn 11e jaar als vrijwilliger, en nog een vrijwiligger – excuses dat we niet alle namen paraat hebben – die buitengewoon goed in hun hum staan te werken aan de innovatie voor de Koi Show; een continu doorloopsysteem. Yes! Het op een voortdurende wijze verversen van het water in de wedstrijdvaten is een lang gekoesterde wens van veel deelnemers. Het biedt als voordeel dat je de waterwaarden en temperatuur beter kunt controleren cq stabiliseren. Iets dat erg welkom is gezien de augustus maand waarin de Koi Show steevast wordt gehouden en de temperaturen die nog wel eens op kunnen lopen. Dit maakt dat paaigedrag in de hand kan worden gewerkt en ach, het is gewoon een enorme toegevoegde waarde voor een show waar de vissen vier dagen verblijven! Het heeft wel wat voeten in de aarde, dat wel en ook penningmeester Ricard Beemer zien we het zweet van zijn voorhoofd afvegen. Desniettemin wordt er enthousiast aan gewerkt en Richard Albertsboer legt ons uit hoe het in zijn werk zal gaan;


De waterreservoirs staan verderop op het terrein. Vanaf hier wordt het water op druk gebracht in een leidingsysteem dat bovenlangs de showvaten wordt geleid. Vanaf hier wordt het water middels speciale T-stukken naar de vaten geleid. Een kraantje bepaald hoe hard het water doorstroomt. Het oude systeem draait ook gewoon mee.
Het oude systeem draait ook gewoon mee
Dat wil zeggen dat er in een afgeschermd gedeelte van het vat een zeolietfilter en luchtsteen worden gebracht. Hier wordt ook het verse water ingebracht en het functioneert als slimmer; alles in één dus. De overloop bevindt zich aan de buitenzijde waar een afvoerring is aangelegd tussen de vaten en het beschot dat ervoor zorgt dat bezoekers niet per ongeluk tegen de vaten aan kunnen stoten. Sommige vaten moeten nog doorvoeren aangemeten krijgen; nog even aanpoten dus voor de vrijwilligers, maar daar hebben we alle vertrouwen in.


