Gisteren werd onder andere door de NOS gemeld dat er in Utrecht en Gelderland een ziekte is uitgebroken onder karpers in plassen en vijvers. Deze ziekte zorgde voor tientallen dode karpers. Het bleek dat de karpers zijn overleden als gevolg van een infectie met het Carp Edema Virus, de veroorzaker van het Koi Sleepy Disease (KSD).
Het kan zijn dat besmette Koi vanuit Japan naar Nederland zijn gekomen
Nog vorige week schreef ik een blog over KSD, een ziekte die vorig jaar voor het eerst werd waargenomen in Nederland. De blog werd bij toeval op 2 april geplaatst door onze hoofdredacteur, een dag nadat bekend werd dat KSD nu ook uitgebroken lijkt te zijn in natuurlijke wateren. Het is een belangrijk topic dat ons allen bezig houdt, gezien ook het bericht van Joop van Tol, in de preview van KOI 113 (blog van 30 maart), dat ook in het blad van de NVN aandacht zal worden besteed aan KSD.
Over hoe het nu kan dat het virus terecht is gekomen in de Nederlandse wateren kunnen we nu alleen nog maar speculeren. Omdat KSD tot vorig jaar alleen maar werd waargenomen in Japan, kan het zijn dat besmette Koi vanuit Japan naar Nederland zijn gekomen.
Het Waterschap raadt aan karpers niet te verplaatsen
Mogelijk zijn een aantal van deze Koi in de natuur terecht gekomen waar ze andere Karpers hebben besmet. Het virus kan daarnaast ook via het water zijn verspreid. Dit geeft aan dat we als hobbyist bewust moeten zijn van de gevaren van virussen zoals het Carp Edema Virus, maar ook KHV en ziekten in het algemeen. Grote problemen kunnen vaak worden voorkomen door nieuwe Koi eerst in quarantaine te houden alvorens ze in onze vijver te plaatsen, maar ook door onze vijvers en de natuur gescheiden te houden.
Het Waterschap Vallei en Veluwe raadt in ieder geval aan karpers niet te verplaatsen omdat deze dan door de stress meer vatbaar zijn voor het virus. Tevens raden ze aan de dode karpers niet aan te raken, maar melding te doen. Er wordt in ieder geval de komende dagen extra gecontroleerd.