Francekoi is een jong bedrijf dat in 2012 is ontstaan nadat Pierre Flahaux zich afscheidde als mede-eigenaar van “Les étangs d’occitannie”. De kwekerij bevindt zich in Zuid-Frankrijk en wel in het département Aude tussen Carcassonne en Perpignan. Het warme klimaat leent zich prima voor de ontwikkeling van siervissen als Koi, Goudvissen en Shubunkins. Ook het heuvelachtige terrein heeft zo zijn voordelen voor de viskweek.
Elke dag duurt een voederronde langs de vijvers zo ongeveer 2 uur.
Het 24 hectare grote terrein van de kwekerij bevat 48 vijvers met oppervlaktes van 200 vierkante meter tot 1 hectare. Het totale wateroppervlak bedraagt maar liefst 15 hectare. Jaarlijks wordt er 15 ton vis “geproduceerd” zonder dat er vis van buiten wordt ingebracht.
Hierboven ziet u één van de 48 mudponds. Met een oppervlakte van 2000 vierkante meter is het een middelgrote pond. De grootste zijn maar liefst een hectare groot. Het is dus met recht een grote kwekerij waar tijdens de voederperiode met een pick-up over het terrein gereden wordt langs de verschillende vijvers. Elke dag duurt een voederronde langs de vijvers zo ongeveer 2 uur.
Waar veel Japanse kwekers zich specialiseren in slechts enkele soorten Koi wordt bij Francekoi een groot scala aan Koi-soorten gekweekt. Men wil de Franse hobbyist een grote diversiteit aanbieden in de winkels. Er wordt tegenwoordig wel strenger geselecteerd. Kwaliteit wordt ook hier belangrijker dan kwantiteit.
In de onderstaande video (Sorry dat de kwaliteit minder is dan we hier gewend zijn) zie je hoe ik zelf bezig ben met het selecteren van Asagi en Shusui tijdens mijn stage bij dit bedrijf. Ik was zeer blij dit te mogen doen aangezien ik het leuk vind met de vissen te werken en de ontwikkeling te kunnen volgen.
In de toekomst hoopt men bij Francekoi net zulke resultaten te bereiken als Jos Aben dat doet met zijn Yoshikigoi. Als je immers in Polen high quality Koi kunt kweken dan moet dat in Frankrijk ook kunnen. De resultaten tot nu toe zijn hoopvol. Zie hier enkele voorbeelden van vissen die wellicht te zien gaan zijn op de BKS van dit jaar.