De populairste telg uit de Kawarimono-klasse, betreft een doitsugoi. De Kumonryu is een Koi waarbij een pikzwart design verrijst als enkele dreigende wolken tegen een helderwitte hemel. Deze variëteit wordt wel eens de naam orka toegedicht vanwege het gelijkende ensemble van zwart en wit. Het sumi-design is altijd uniek en uit zich vaak in laterale (zijdelingse) patronen op het lichaam van deze contrastrijke schubloze, maar kan zich ook op andere wijzen openbaren.
Het patroon is daarbij metastabiel, inhoudende dat, evenals de Matsukawabake, het patroon onveranderlijk zal blijven in een situatie waarin zich geen verstoringen voordoen, hetgeen helaas een utopie is binnen ons klimaat en de beperkte inhoud van de gesloten biotopen die wij houden. Het patroon keert soms terug op dezelfde wijze, doch even zo vaak in een compleet nieuw design. Motoguro is een graag gezien kenmerk bij deze Koi, doch het ontbreken ervan is geen fout.
De populariteit van deze Nishikigoi is niet enkel te wijten aan het scherpe contrast dat zij met zich meedraagt. Deze Koi is namelijk onderworpen aan een zeer rijke symbolische waarde, waardoor zij ook onder de Japanse hobbyisten erg geliefd is. De mythe gaat dat er aan de bron van een rivier – achter een hemelshoge waterval – een grote, zwarte draak leefde. Deze zwarte draak terroriseerde de gehele wereld. Ondanks vele pogingen slaagde niemand erin deze geradicaliseerde draak te vernietigen. Maar op een gegeven moment doorkliefde een grote karper het water van de rivier en hij bleek zelfs in staat om tegen de waterval in omhoog te zwemmen. Na het bedwingen van de Dragon Gate Falls, transformeerde hij tot een witte draak, die het vervolgens opnam tegen het zwarte exemplaar met slechte intenties. Het speelse gevecht tussen deze twee uiterste kleuren, dat we door de jaargetijden heen vinden op de Kumonryu, houdt men symbool voor deze mythe, die ertoe leidde dat de karper heilig werd voor zowel China als Japan. Het woord ryu betekent dan ook draak.
‘De bijnaam waaronder deze moedige held van het volk voortleefde, luidde Kumonryu!’
Een verdere vertaling van de Kumonryu geeft ons enkele interpretaties, met allen een even intrigerende betekenis die ik je niet wil onthouden. Het meest voor de hand liggend is de vertaling ‘hemelpoort’ (ku = hemel, mon = poort), wijzend op de uiterlijke verschijning van de Kumonryu waarin het sumi-patroon staat voor een passage tegen een strak witte hemel en wijzend op de Dragon Gate Falls, die zo hoog zijn dat zij tot aan de hemel lijken te reiken. Maar er is een tweede mogelijke vertaling van Kumonryu. Naast de eerder genoemde betekenissen kan ‘ku’ eveneens staan voor het telwoord ‘negen’ en laat ‘mon’ zich ook wel uitleggen als ‘symbool’. Deze vertaling, duidend op negen symbolen, heeft betrekking op een tweede mythe die evenzo tot de verbeelding spreekt.
Er bestaan verhalen over de Suikoden, samurai met een roeping als Robin Hood, afkomstig van de meest verarmde gebieden, die des nachts de landgoederen van de allerrijksten plunderden. De Suikoden vindt haar origine in China, maar ze werden door de Japanners omarmd als populistische helden en opgenomen in de Japanse mythologie. Het gaat over 108 mannen zoals Shi Jin, eens een rijke boer, die enkele rebellen wist te vangen tijdens het beschermen van zijnland. Shi Jin werd echter dusdanig geraakt door hun verhaal over de onderdrukking, dat hij huis en haard verliet om zich bij hen te voegen.
Hij werd een van de grootsten onder de Suikoden. Hij werd gekenmerkt door zijn tatoeages van negen draken die zijn gehele rug bestreken. Deze tattoos worden irezumi genoemd en behoeden de drager voor kwaad. De bijnaam waaronder deze moedige held van het volk voortleefde, luidde Kumonryu! Hoewel deze mythe en haar held, mijns inziens niet meteen betrekking heeft op de gelijknamige Koi, is zij door haar naamsgelijkenis wel gedeeltelijk verantwoordelijk voor de enorme populariteit van de Kumonryu.
1 reactie
Pingback: Chinees vaas met Koi levert meer dan 50 miljoen Euro op | KoiQuest