Samen met een koidokter op pad
Er zijn van die dagen als teamlid van KoiQuestion dat je in je handen wrijft. Ik heb er dan extra zin in. Donderdag 19 oktober was zo’n dag. Na een korte nacht gaat om 5:00 de wekker. Ik spring uit bed, want deze ochtendstond heeft goud in de mond. Zo kom ik om 6:30 met mijn auto aan in Landhorst. Er brandt al licht. Rob is de auto vol aan het laden met spullen.
Dierenkliniek Landhorst bestaat sinds 2005 en telt inmiddels veertien personeelsleden, waarvan zes dierenartsen. De overige acht zijn ondersteunend en doen laboratoriumwerkzaamheden enzovoorts. Ondanks dat hun primaire werkzaamheden meer dan voldoende dagbesteding oplevert, maken zowel Rob als zijn vrouw Caroline ook tijd voor nevenactiviteiten. Caroline is elke donderdagochtend live te horen op Omroep Brabant. Zij is ook dierenarts. Daarnaast is er sinds dit jaar een dependance in Waalwijk geopend.

Rob Heijmans maakt tevens tijd om cursussen te geven aan Koihobbyisten. Voor de NVN, verzorgde hij dit jaar nog de Koi University, maar ook op de kliniek zelf worden cursussen gegeven. Zijn bereik is groter dan andere Koidoktoren. Hij spreekt vloeiend Duits en heeft daarom ook in Duitsland een grote klantenkring. Logisch misschien, omdat hij zo dicht bij de Duitse grens gevestigd is. Hijzelf is gespecialiseerd in paarden en Koi. Hij vult de week fifty-fifty met beide specialiteiten. Als ik vraag hoe groot zijn bereik dan is, vertelt hij dat hij ooit klanten bezocht heeft in Letland, Engeland en Italië.

Vandaag rijden we door heel Duitsland. Het is een rustige werkdag voor Rob vandaag. Veel kilometers en niet te veel bezoekjes. Ik moet nog wel een beetje wakker worden, maar het gesprek komt snel op gang. Maar goed ook, want we zitten vooral veel uren in de auto. Rob vertelt dat hij maar liefst 110.000 km per jaar rijdt. Tevens zegt hij ook dat hij het wat rustiger aan doet, dan pakweg 10 jaar geleden. Met drie kinderen is er meer dan alleen werken. Hij wil daarom op tijd terug zijn, voor zeven uur ’s avonds in ieder geval.

In het gesprek merk ik al snel dat hij nog steeds leergierig is. Dit is af en toe lastig, want hij heeft al zoveel gezien. Hij kijkt niet zo snel meer ergens van op. Zo worden de eerste uren gevuld met anekdotes. Dode vissen doordat een buurman een bepaald gif spuit over zijn land, verkeerd aangelegde vijvers, een pH van het bloed van een Koi dat afweek, een CT-scan enzovoorts.

We komen aan bij de eerste klant. Het betreft een nacontrole na een periode van problemen en behandelingen.
Een mooie zwemvijver ligt er in de achtertuin, met behoorlijk wat Koi. De Koi komen nieuwsgierig kijken als ik op de vlonder sta. Een doitsu Hariwake blijft wat meer op afstand en daarom besluit Rob om deze te scheppen. Dat lukt ook nog, ondanks de grootte van de vijver. De Koi wordt verdooft voor onderzoek. Hij maakt een afstrijkje van de slijmhuid en een afstrijkje van de kieuwen. Beide zien er top uit. De waterkwaliteit is ook goed.

We bekijken de filters en hier staan drie grote vliesbandfilters van Genesis. In Duitsland zijn de vliesbandfilters vele malen populairder dan in Nederland. De eigenaar kan nu met een gerust hart de winter in.

We rijden door naar EPS. European Pond Service is een groothandel en kweker. Uwe, de eigenaar, kweekt met Japanse ouderdieren. Het seizoen is voorbij en veel bakken staan leeg, maar er zijn ook nog zeker bakken gevuld. Hij houdt een logboek bij van elke bak en van elke bak met Koi wordt daarom een afstrijkje genomen door Rob, een medewerker en ook ik mag de handen uit de mouwen steken. “Wist je dat een dergelijk logboek verplicht is?”‘, vertelt Rob.

Op zo’n grote kwekerij, met in bepaalde bakken een flinke bezetting kom je wel een parasietje tegen. Slechts één bak moest echt behandeld worden. Op het afstrijkje vinden we vele trichodinella en enkele huidwormen.

Dan nog onderweg naar een dealer, Koi Kichi in Gütersloh. Daar leveren we een aantal dozen van Fish Pharma af. Dit is een productlijn van Dierenkliniek Landhorst. Naast bestrijdingsmiddelen zijn er ook preventieve middelen. De Europese regelgeving blijft in beweging, dus hun producten ook. Rob verwacht in januari 2018 wat wijzigingen cq nieuws te brengen. Hij laat er weinig over los, maar belooft me op de hoogte te houden. Ik ben benieuwd!

Door de vele kilometers zijn we net voor zes uur weer terug in Landhorst.
We schudden elkaar de hand en weten dat we elkaar volgend jaar weer treffen op een Koishow, cursus of wat voor activiteit dan ook.

Leuke tip: Volg de facebookpagina van dierenkliniek Landhorst! Hier komen soms bijzondere cliënten voorbij, zoals onlangs nog een draken murene.