We volgen Lucien en Bertine met de bouw van hun droomvijver. In deel 1 werd het gat gegraven, waarbij 36 kuub zand getransporteerd is. De bekisting was klaar. De bewapening lag erin. Nu is het klaar voor het beton. Maar liefst 6 kuub beton is er gestort.
Er is gekozen voor een dikke vloer van 25 cm in verband met slechte ervaringen met verzakken van de vorige vijver in het verleden. De vloer bevat drie bodemdrains, waarvan er twee belucht kunnen worden. Later wordt er één skimmer geplaatst. De vloer kreeg een week de tijd om te drogen.
Omdat de vijver met sandwichpanelen van 12 cm dik wordt opgebouwd, worden er zware u-profielen op de betonvloer gemonteerd. Ook komt er nog een raam in. Het kozijn is maar liefst 250 cm bij 60 cm bij 4 cm. Als de profielen goed staan zijn de sandwichpanelen makkelijk te plaatsen. Je ziet zo’n project dan lekker groeien. Daarna kan het kozijn geplaatst worden.
De randen in de vijver worden met mastiek dicht gesmeerd. Dit voorkomt dode hoeken en vuilophoping. De rand bovenop de sandwichpanelen moet het geheel van stevigheid voorzien. Hier wordt dus uiterste zorg aan besteed en je snapt dan wel dat hier veel tijd in gaat zitten. De u-profielen die er bovenop gezet worden, moeten allemaal gelast worden. Maurice Kempers, van Koi Kiyoubai en microscoop-expert, komt dit klusje klaren. Dit betekent dat de hoeken mooi verstek gezaagd moeten worden. Hier gaat een hoop tijd in zitten.
Ondertussen worden er grote gaten in de muur geboord naar de schuur. De AEM-trommelfilter komt in de schuur te staan. Maar liefst 4x 110 voor de aanvoer en 1x 110 retour en 2x 63 retour. Ook aan een afvoer naar het riool is gedacht.
Tevens is de schuur van nieuwe stroom voorzien. Alle techniek moet wel op een veilige wijze kunnen werken.
Wordt vervolgd!
Lucien de Graauw