Rond 1950 werden er reeds meldingen gemaakt van aangespoelde zeespinnen. Deze dode exemplaren worden natuurlijk niet opgenomen in de Nederlandse faunalijst maar na afgelopen maand zijn we toch een spin rijker. De gedoornde zeespin komt eigenlijk alleen voor in zoutwater en behoren niet tot de echt spinnen.

Het gaat hier om de Endeis spinosa ofwel de gedoornde zeespin. Sportduikers hebben deze spin levend en wel aangetroffen op de bodem van de Oosterschelde. Ze behoren tot de geleedpotigen zoals ook insecten, krabben en garnalen behoren.
Moeten we onze Koi straks behoeden voor arachnofobia
Mannelijke spinnen hebben een paar extra poten onder hun lichaam en zijn daarmee te onderscheiden van de vrouwtjes. Extra poten voor de mannelijke spin zijn er natuurlijk niet voor niets. Deze poten dienen als buideltas. Hiermee draagt hij de eitjes met zich mee en draagt hij de broedzorg (Jonge zeespinnen worden enige tijd verzorgd door de ouders) Met zijn of haar 3 mm body en met een totale lengte van 15 mm inclusief de poten is deze spin dus bijna niet te zien met het blote oog. Complimenten aan de duikers dus.


Algen, mosdiertjes of neteldieren zijn de dagelijkse voeding voor gedoornde zeespin. Met hun mond zuigen ze het vocht eruit. Deze zeespin is nog erg klein maar er komen ook daadwerkelijk zeespinnen voor met een spanwijdte van maarliefst 75 cm. Met een zon 1000 verschillende spinsoorten in de zeeën zijn wij er in ons koude kikkerlandje er in ieder geval weer eentje rijker. Omdat deze alleen kunnen overleven in zoutwater hoeven we niet verwachten dat onze Koi aan arachnofobia zullen komen te lijden.
