AEM kondigt nieuwe UVC inbouwmodule aan
De bevlogen pionier van AEM Edwin van Eck, nam eerder deze week contact met ons op om ons de nieuwste ontwikkeling van AEM kenbaar te maken. Een heuse inbouw UVC/ Amalgaam unit voor in je trommelfilter. Dat deed hij onder begeleiding van onderstaande specificaties waarna mijn nieuwsgierigheid was gewekt, maar nog met enige vragen zat. We hebben Edwin bereid gevonden deze vragen te beantwoorden in onderstaand interview;
- AEM-products 40 Watt inbouwmodule UVC
- CE goedgekeurd
- Uren teller/ trafo
- Kwartsglas
- Wanddoorvoer
- Amalgaam lamp 40 watt
- brand uren 12.000
- draai deksel AAN/UIT
- Vanaf heden te bestellen en vanaf volgende week leverbaar bij AEM en onze dealers
Tiebo: Je geeft expliciet aan dat het gaat om een inbouwmodule en niet om een zogenaamde dompel UVC. Kun je uitleggen wat het verschil is en waarom dit zo belangrijk is dit onderscheid te maken?
Edwin: De UVC is ontwikkeld om in een trommelbody geplaatst te worden (AEM_EASY drum) hierbij doet ie zijn werk optimaal en veilig. Bij het inbouwen in de trommelbody is er een plaats gekozen waardoor er NOOIT direct in het UVC licht gekeken kan worden, ook al wordt het vergeten om de unit uit te schakelen vóórdat de deksel geopend wordt.
Deze directe straling op het RVS screen oppervlak heeft veel voordelen
Deze directe straling op het RVS screen oppervlak heeft veel voordelen. Uit testen is gebleken dat dit een zeer positieve invloed heeft op de wachttijden tussen spoeltijden van een trommelfilter en minder tot geen aanwas van biofilm op het screen oppervlak geeft. Tevens heeft deze unit standaard een draaideksel met fixeer aansluiting voor de lamp. Dit houdt in dat als de lamp voor bijvoorbeeld onderhoud verwijderd wordt, deze uitschakelt en dus veilig verwijderd kan worden.
Dit is bij zogenaamde ‘dompel UVC’s’ niet het geval. Doordat deze niet automatisch uitschakelen, mogen ze ook niet als complete set in de particuliere markt verkocht worden. Altijd als losse onderdelen en als dit wel het geval is, dan wordt deze geleverd zonder stekker. Wat dan niet verteld wordt is dat dan ook de garantie vervalt.
Wij, als AEM, willen de consument een veilige en betrouwbare UVC unit leveren zonder de wet te moeten omzeilen. Met de optie zoals hierboven besproken, kon de unit CE gekeurd worden onder de benaming “INBOUWMODULE”. Hierbij zijn we er ook nog in geslaagd om een unit te ontwikkelen die prijstechnisch een doorbraak is. Bijv. is de vervang Amalgaam lamp €45,- per stuk.
Tiebo: De branduren zijn 12.000. Handig wanneer je dit in de gaten kunt houden doormiddel van een teller. Mensen kunnen er dus vanuit gaan dat zolang deze branduren niet zijn bereikt, de werking nog altijd zeer efficient is?
Edwin: Zeker, om dit ook op een makkelijke en duidelijke manier weer te geven, zijn het verschillende kleur weergaven voor verschillende brandtijden.
1: tot 7999 uur een groene LED weergave
2: van 8000 tot 11900 branduren oranje LED weergave
3: vanaf 12000 branduren rode LED knipperende weergave (vervangen)
Tiebo: Is deze gemakkelijk in te bouwen voor de doe-het-zelver en kan deze in alle filters worden ingebouwd?
Edwin: Voor iedereen die met een gatenzaag overweg kan, kan deze unit inbouwen. Het is echt een fluitje van een cent. Kan zeker in alle filters ingebouwd worden maar hij is speciaal ontworpen voor de montage onder een trommel in een Easy + PRO Drum body van AEM trommelfilters
Een voorwaarde voor een veilig gebruik is dat de inbouw unit ingebouwd wordt, zodat er onder geen enkele mogelijkheid rechtstreeks in het UVC licht gekeken kan worden, denk hierbij aan een deksel en/of afscherming. Daarom is deze UVC ook voorzien van een AAN/UIT schakelaar in de deksel zodat bij werkzaamheden (vervangen lamp) deze gedeactiveerd wordt
Hierbij een omschrijving hoe makkelijk de montage is:
1: Gat op de gewenste plaats aanbrengen en afbramen.
2: Wanddoorvoer/kwartsglashouder plaatsen met rubber afdichtingsring aan de buitenzijde en montagering aan de binnenzijde van de wand,
3: UVC unit op de vaste wand monteren
4: draaideksel en lamp in wanddoorvoer/kwartsglashouder monteren
5: controleren of afscherming (trommel/deksel) aanwezig is en unit inschakelen
Tiebo: Voor mensen met een meerkamer of combifilter; zou je adviseren deze in de eerste kamer of bij de trommel in te bouwen of in de laatste kamer en waarom?
Edwin: Elke UVC opstelling heeft het meeste werkende kracht bij het installeren voor het trommel/voorfilter, lees de vuilwaterkant. Wij verkopen het als onderdeel voor de AEM trommelfilter types , voor werking in andere opstelling kunnen wij daarom ook geen advies geven.
Tiebo: 12.000 uur is bijna 70 weken ofterwijl 1,3 jaar wanneer deze 24/7aan staat. Wat adviseren jullie zelf; wanneer kan men de lamp het beste aan cq uit doen en waar komt dat op neer; om de hoeveel tijd heeft de gebruiker een nieuwe lamp nodig?
Edwin: De 3 winter maanden zou de unit uit kunnen al is dit niet in alle gevallen aan te raden, verwarmde vijver / niet overkapt / directe zon uren, de omslag naar groen zal den alsnog plaatsvinden
De lampen kunnen dus altijd aan blijven
Dus met deze branduren/timer functie en natuurlijk ook de gering kosten voor de vervanging lamp zijn wij geneigd om het advies te geven om hem niet uit te zetten. De Lamp leidt natuurlijk ook van het aan en uitschakelen, gezien dit Quartz lampen zijn, zijn deze niet temperatuurgevoelig. De lampen kunnen dus altijd aan blijven, wanneer de watertemperatuur boven het vriespunt blijft.