
De Shinkokai Breeders Auction staat voor al het beste dat de Niigata te bieden heeft. Gisteren toonde ik jullie alleen enkele Kohaku, Showa en Sanke, maar de diversiteit is zo enorm, dat ik toch zeker nog enkele niet gosanke met jullie wil doornemen. Er zijn immens veel variëteiten en het Niigata district staat er om bekend dat je er nagenoeg al het mogelijke en onmogelijke kunt vinden. Niet gek dus, dat er ook op de veiling, enkele prominente specials hun lot tegemoet zullen zwemmen…


Kawakami, door vele dealers wel een vaste halte, doch nog lang niet zo zeer geroemd, doet het als kweker zeer verdienstelijk wanneer we deze Koi bekijken. Een Kumonryu en Beni Kumonryu zijn, mits van goede kwaliteit, nog altijd zeer zeldzaam. Deze Kumonryu beschikt over een superscherpe aftekening, om eng van te worden en het wit is ook daadwerkelijk wit. Dit is een ‘draak’ zoals een draak hoort te zijn en ik mocht willen een dergelijk exemplaar ooit in mijn vijver te mogen verwelkomen.
De Beni Kumonryu is ook van een uitstekende kwaliteit en het meest bijzondere aan dit exemplaar is de lengte, die met 56 cm echt al meeteld met een nog altijd supergoede bouw en prachtig breed hoofd. Tot op heden was de Beni Kumonryu bij mij vooral bekend als een heel erg iele variëteit; dit exemplaar maakt indruk.


Een Goshiki Sanke. Het is weer eens wat anders. Uiterlijk erg gecompliceerd herken je er eentje toch in een oogopslag, zo specifiek is de uitstraling van de Goshiki met hier en daar een sumi patch. Persoonlijk vind ik deze variëteit aantrekkelijk, juist omdat ze zo onconventioneel is, zoals ook de Goshiki Showa. Bij deze Koi is het altijd de vraag of het rommelige plaats zal maken voor een subtiel balans of dat de Koi enigzins rommelig aan blijft doen, maar zeker een gokje waard.
Ai Goromo heb ik wel erg veel voorbij zien komen in de lijst met de te veilen Koi. Niet dat dit er juist eentje te veel is, integendeel. Deze heb ik er uitgepikt omdat ze denk ik een van de betere exemplaren is, al is de foto wat ongelukkig genomen. De maruten tekening maakt de vis af tegen de spierwitte huid en ook mooi zichtbaar het sumi sashi, een kenmerk waarover een goede goromo over behoort te beschikken volgens de experts.


Een Mizuho Ogon is al een relatief oude variëteit en Hirasawa-san (Marusei koi farm) staat er om bekend dat hij zijn Koi tot grote exemplaren uit weet te laten groeien, maar toch is dit zeker wel een presentatie. Een Mizuho Ogon is tenslotte een metallic variëteit en die groeien normaliter niet zo snel. Deze beschikt daarbij over een wel erg warme goudkleur. Pure rijkdom 😉
Een Doitsu Shiro Utsuri is nog eens wat anders dan de hierboven getoonde Kumonryu en in de Doitsu sferen door mij zeer geliefd. Genetisch anders, maar met hetzelfde spectrum-spel is dit wel degelijk een eigen variëteit en niemand minder dan de Doitsu specialist Shinoda is verantwoordelijk geweest voor deze fantastische Koi die ik dolgraag zou willen volgen in haar ontwikkeling. Het sumi zal zich compleet anders ontwikkelen dan die van een Kumonryu met het speelse patroon van een Utsuri en waar een menware mag. We mogen hopen dat er van deze Koi ook enkele naar Europa en wellicht Nederland zullen komen.
1 reactie
pracht van exemplaren.
Graag had ik wat meer willen vernemen over de ontwikkeling van Kumonryu (en doitsu showa)
en wat zijn de aandachtspunten bij aankoop om een goed exemplaar naar de toekomst te vinden.
Zij lijken wel zeer “AF” wat kan men dan nog verwachten?