Je kunt het min of meer als een giga-viskwekerij beschouwen. Dat ‘giga’ heeft dan vooral betrekking op de filtering en dat is waar ik het in dit artikel over wil hebben. Als jij net zo een fervent fan van filteren en filtertechniek bent zul je er van smullen. Want wat ik daar gezien heb overtrof mijn stoutste verwachtingen.
Onlangs ben ik ergens in het Noord-Hollandse IJmuiden bij een viskwekerij op bezoek geweest. Er wordt daar echter geen Koi, tilapia of paling het leven geschonken, maar de smaakvolle geelstaart vis of ook wel ‘yellowtail’ ziet er veelvuldig het levenslicht. De yellowtail is een zoutwatervis. Deze blijft ongeveer negen maanden in de vijvers om daarna verkocht te worden.
Tot vier maanden zit er één vis op 5 liter water, hierna krijgen zij meer water ter beschikking om uit te kunnen groeien tot negen maanden. Dan hebben zij een gewicht bereikt van twee á drie kilo. De vis wordt voornamelijk voor sushi gebruikt en gaat naar het buitenland. Veel voeren dus en dat betekent voortdurend spitsuur in de stikstofkringloop die de nood van een ferme filtratie onmisbaar maakt.
‘Het was een feest om naar dit geweld te kijken dat ook hard nodig blijkt wanneer mij wordt vertelt dat er per dag 300 kilo voer aan de visjes gegeven wordt’
Om te beginnen staan daar trickle filters van vier meter hoog en van acht bij zeven meter breed met een doorloop van 900 m³ per uur en dan praat ik niet over de pompcapaciteit maar over werkelijk doorgevoerde liters! Het was voor mij niet mogelijk de trickle van de voorkant te fotograferen omdat er van alles in de weg stond. Vooral twee grote lastige apparaten blokkeerden het uitzicht op dit stukje filtertechniek. Toen ik er echter achterkwam dat die twee grote lompe apparaten in werkelijkheid twee grote trommelfilters waren die continu gespoeld werden was ik de trickel heel eventjes vergeten.
Deze trommels alleen al hadden een capaciteit van 500 m³ per uur per stuk. Achter deze twee trommels staan nog twee “kleine” statisch bed filters met als medium Bionet. De capaciteit is 80 m³ en de inhoud is 12 m³ per vat/filter. Hier staan er drie van op een rij. Het was een feest om naar dit geweld te kijken dat ook hard nodig blijkt wanneer mij wordt vertelt dat er per dag 300 kilo voer aan de visjes gegeven wordt, zodat zij maar snel de beoogde twee á drie kilo per vis bereiken.
Als voornaamste toevoer van water wordt gebruik gemaakt van bronwater dat op 140 meter diepte omhoog gepompt wordt om daarna door middel van filtering van het ijzer ontdaan wordt. Er wordt ook gebruik gemaakt van UV-filtering, zie de foto. Je ziet een geweldige batterij aan UV welke voldoende is voor een kleine 500 m³ liter water voor de visjes.
Wellicht bemerk je het al in mijn schrijven, maar ik ben dan ook danig onder de indruk en enthousiast. Ik zal eventjes de tijd nemen de indrukken te verwerken zodat ook jij even de omvang van dit alles kan beseffen. Over een paar dagen ben ik dan bij je terug met een tweede deel van mijn bezoek aan een Yellowtail kwekerij in IJmuiden. Pfff… 900 m3 per uur door een trommelfilter, dat geloof je toch niet?!
8 reacties
Indrukwekkend stukje filtering!
Gaaf artikel heb je geschreven! Erg gaaf om op meerdere plekken terug ons werk terug te vinden. Als je nog specifieke vragen hebt mail je maar. Als je meer foto’s van de bouw en het systeem wilt zien moet je maar even op onze website kijken
Tof verslag Engel, indrukwekkend. Hoeveel vis wordt er eigenlijk jaarlijks grootgebracht daar?
@ Jan van Arkel. Bedoel je 900 m3 door zowel de drumfilters als de trickel torens?
– reactie verwijderd op verzoek auteur –
Heren Bedankt voor de complimenten, vind ik leuk 🙂
@ Tiebo, hoeveel vis is nog niet duidelijk, omdat het nog in een expirimentele fase is.
@ Jan van Arkel, Jan de m³ welke ik op heb geschreven is uit de mond van Kees zelf. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat er flow verloren gaat door de vele bochten welke in het traject zitten. Anders ga ik er van uit dat Kees zich vergist heeft!
@ Engel Kromhout van der Meer
Een flow kan niet echt verloren gaan, maar ik neem aan dat je drukverliezen bedoeld.
Ik heb nog wel een leuk filmpje dat Kees de vissen voert, die zal ik vanavond even online zetten voor jullie. (viskwekers porno) 😀
mooi stukje.
Hier laten jullie zien dat het filter belangrijker is dan het water om de vis heen in de vijver.
Dus bij vijver ontwerp altijd eerst hoeveelheid voer en de grootte van het filter op elkaar afstemmen en dan pas de vijver.
Als we dit geweld dan zien om 300 kilo voer te verwerken dan ben je echt wel onder de indruk.
Nu komt de zomer er aan en als we op een mooie dag 1 pond of kilo voeren dan moeten wij ons afvragen of ons filter hier wel op berekend is.
Yellowtail groeit heel goed door met een hoge bezetting. Onze koi zijn hier wel gevoeliger voor.
http://www.youtube.com/watch?v=6E-bdVXZSO8&feature=youtu.be
Het beloofde filmpje van deze zwemmende monsters. Have fun!