Tjaard van Balen – Koi Kichi World; deelt zijn ervaringen op de Sakai Fish Farm auction in corona tijden:

Wereldrecord gevestigd: duurste nisai ooit!

Een van de grote hoogtepunten in het jaar voor de liefhebber van hele hoge kwaliteit koi is de oktober veiling van Sakai Fish Farm. SFF is natuurlijk bij bijna elke Koi Kichi bekend omdat het de meeste Grand Champion de afgelopen 15 jaar heeft afgeleverd op de All Japan show. Dit is de veiling waar vaak nog jaren erna over gepraat wordt! Zo werd 2 jaar geleden S Legend geveild voor Yen 203.000.000 omgerekend naar de huidige koers zo’n 1,7 miljoen Euro exclusief BTW. Ook dit jaar zou er weer een record worden gebroken…

Tjaard proost nadat een van de Koi die hij in Japan aankocht de Euregio Koi Show heeft gewonnen.

De 1e veiling van SFF was dit jaar in meerdere opzichten bijzonder.

 1. De veiling werd digitaal gehouden in plaats van Live, normaal kan je alle koi uitgebreid bestuderen, dat kon helaas dit jaar niet dus moesten we het met filmpjes doen 

de koi brachten soms tot wel meer dan 50% meer op dan de eerste keer

2. Sakai kon de toestroom van biedingen niet aan… Hierdoor crashte de server en moest de hele veiling 2 weken later overnieuw worden gedaan. Om het bieden de 2e  keer in goede banen te leiden, werden er elke 10 minuten 5 koi geveild waarop geboden kon worden. Dit leverde Kentaro geen windeieren op want de koi brachten soms tot wel meer dan 50% meer op dan de eerste keer. 

3. Er werd weer een record gevestigd. Dit keer voor de duurste nisai (koi in het 2e levensjaar) ooit omgerekend in Euro zo’n  € 675.000,- inkoop ex BTW… en liep de veiling nu vlekkeloos… Ik denk dat weinig mensen het weten… maar de 2 personen die op deze koi aan het bieden waren hadden per ongeluk beide op een gegeven moment zelfs een 0 te veel ingetoetst! Dit werd later recht gezet. 

https://www.facebook.com/100001751583414/videos/3354448044623549/

Wat leuke weetje over deze veiling koi:

  • De koi van deze veiling werden gekweekt met maar liefst 64 verschillende moederdieren waarvan 22 ouderdieren nu voor het eerst nisai hadden op de veiling;
  • Om deze 199 hoge kwaliteit nisai te krijgen kweekte Kentaur bijna 20.000.000 fries 1 op de 100.000 fries (jonge koi) haalt het maar dus tot deze veiling! Nu wordt het misschien ook duidelijk waarom goede koi zo ontzettend prijzig zijn,
  • Kentaro kweekt ook elke jaar iets anders dan kohaku en sanke. SFF is enorm bekend om zijn kohaku en sanke omdat ze hier vele Grand Champion van hebben afgeleverd op de All Japan Show. Dit jaar was de aparte variëteit RED karashigoi. En als je dacht dat alle 1-kleurige nisai maar een paar honderd euro kosten dan ga je schrikken wat deze Red Karashigoi opbrachten!
  • Op deze veiling werden voornamelijk nisai 199 stuks kohaku, sanke, showa, red karashigoi en kawarimono geveild en je gaat nog achterover vallen wat er soms voor een soragoi wordt neergeteld! 

SFF kweekt na korte afwezigheid ook weer showa.  Naast enkele nisai werden er ook sansai kohaku en sanke en enkele gosai karashigoi geveild. 

Zelf hebben we ook zeer mooi koi kunnen aankopen. Helaas hebben we sommige koi ook niet kunnen aankopen omdat de veilingprijs gewoon te hoog is voor de Nederlandse markt. Maar gelukkig wel hele goede kohaku  en een mooie tancho sanke kunnen aankopen. Maar het meest trots ben ik vooral op de 59 cm lange kohaku van het ouderdier Simple Love.

Deze kohaku is echt waanzinnig. Zij heeft een hele goede bouw voor de lengtegroei (een mooi breed en lang hoofd, een goed lang middendeel en een mooi lang staartstuk).  De tancho sanke is ook een leuke koi want zij lijkt nu uit evenwicht, maar schijn bedriegt, als de filmpjes van deze tancho sanke goed bekijkt zie je onderhuids sumi liggen en ter hoogte van de laterale lijn is het zwart al op drie plaatsen door. 

Simple love kohaku :

Love Squall kohaku:

Tancho sanke:

auteur: Tjaard van Baalen – Koi Kichi World

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.