Grondlegger Koi hobby in Europa overleden

De onstervelijke is gestorven. De levende legende is niet meer levend. De grondlegger van de Koi hobby in Europa, Peter Waddington, is van ons heengegaan. Peter is 77 jaar oud geworden.

Peter Waddington of ‘Waddy’ zoals zijn bijnaam luidt, had lef en visie, nam ontslag bij zijn baan in Manchester, waar ook zijn vrouw Hillary vandaan komt en waar Peter al negen jaar werkte en begon voor zichzelf in 1978. Hij organiseerde de eerste echte Koi Show buiten Japan in 1979, waarna de Koi echt bekendheid kreeg in Engeland en later de rest van Europa. De meeste hobbyisten zijn opgegroeid met zijn Koi Kichi boeken, maar de markante Peter Waddington heeft ongelofelijk veel gebracht voor de hobby;

In 1980 was Peter Waddington de ontwerper en producent van de eerste bodemdrain voor koi vijvers. Hij was de eerste die de gravity gevoerde filtersysteem alsook de ozon installaties en ultraviolet lampen introduceerde; principes waar de hobby vandaag de dag nog steeds op draait. Hij bracht het Vortex principe, de goede oude filterborstels en meer. Waddy was een pionier voor de hobby. Hij ging overal, raakte betoverd door de Yamakoshi en bracht zoveel mogelijk kennis naar Europa van waarop de hobby kon worden opgebouwd zoals wij die nu kennen. Ook buiten Engeland, in Duitsland legde hij vele professionele Koivijver aan, die ook op het Europese vaste land de groei van de hobby in gang heeft gezet. De rest is historie…

‘I didn’t learn Japanese but I speak perfect ‘Koi Language

In 1982 was hij ook de allereerste buitenlander die mocht jureren op een Koi Show in Japan, iets dat vandaag de dag nog steeds wordt gezien als een grote eer. Ik was nog niet eens geboren. Hij bracht een heel jaar door in Japan op zoek naar inspiratie voor zijn boek en toen ik enkele jaren terug ergens in een café, de enige in Yamakoshi waar je nog koffie kunt krijgen na negen uur, belandde waar niet zoveel toeristen komen, sprak de uitbater Kéikichi ôno mij aan, of ik ook een Engelsman kende. Hij en ook zijn vrouw bleken nog immer geïntrigeerdte zijn door Waddington die aan het zelfde tafeltje zijn memoires had zitten schrijven tussen 1979 en 1989. Het tafeltje stond toen in een eerder cafe van dezelfde eigenaar, maar hij was er zeker van dat het hetzelfde tafeltje was. Peter’s boek ‘Koi Kichi’ (1995) en diens opvolger uit 2004; ‘Koi2Kichi’ zijn waarschijnlijk de best verkochte boeken over Koi ooit.

“There are cheap Koi and there are good Koi, unfortunately there are no cheap, good Koi” – Waddy

Peter Waddington voegde ook zeker de daad bij het woord. Naar schatting is hij tussen 1982 en 2010 circa 18(!) keer National Supreme Champion geworden in het Verenigd Koninkrijk.
Peter schreef in het eerste decennium van deze eeuw nog een drietal boeken, ‘Koi Crazy‘, Mr Peter’s Guide & ‘The Koi Pond‘.

Peter bleef een onmetelijke liefde voor filteren houden en was naast zijn introductie van de vierkamervortexfilter, dat erg lang als een van de beste filters gold, betrokken bij de oprichting van Evolution Aqua en in 2008 introduceerde hij zijn welbekende Endless River Systeem, de ERIC, welk principe hij de rest van zijn leven actief heeft gepromoot.

Alhoewel zelf ooit de meest moderne man in filterwereld werd hij terug gebracht naar de overtuiging dat we niet alles kunnen en moeten automatiseren. Een filter houd tot op zekere hoogte het vuil vast en moet altijd handmatig gespoeld worden. Een Koi hobbyist die daar al te beroerd voor is, moet gewoon geen Koi houden, zo luidde zijn mening.

“Tiebo, the subject of pond filtration is the VERY MOST IMPORTANT subject in the Koi hobby and I have the VERY best system in the world! I do not exaggerate!” – Waddy

De laatste jaren deed hij het rustiger aan, althans offline. Peter vond in Facebook en ook Youtube een medium om zijn kennis en ervaring, ondersteund door zijn no-nonsense bullshit radar, los te laten voor wie zijn gedachten wilde scherpen aan zijn rants. Hij was radicaal transparant over gebeurtenissen, maar hield ook van een goede grap.

Tiebo (links) samen met Peter Waddington en Patrick, Engel en Bas van Team KoiQuestion in 2015.

Tiebo (links) samen met Peter Waddington en Patrick, Engel en Bas van Team KoiQuestion in 2015.

Mijn eerste ontmoeting met Peter was enkele jaren terug in 2015 in Polen op de Yoshikigoi Farm. Wat een geweldige ervaring was dat. Bas, Engel, Patrick en ik; we ontmoetten eindelijk de man wier boeken wij hadden verslonden. Een hele eer om een levende legende te ontmoeten om vervolgens samen pizza te eten, een wodka te tikken samen terwijl de ene discussie aan de andere werd geregen en luisteren naar de vele anekdotes die Peter rijk was.

Peter Waddington was bijzonder gecharmeerd van de Shiro Utsuri van Yoshikigoi; “Better than omosako”

Ik vergeet nooit weer toen hij mij twee jaar geleden contact om mij te vertellen dat hij de DVD die Bram Rohaan en ik met KoiQuestion hadden gemaakt, twee keer had gekeken. De beelden die wij gemaakt hadden in 2010, waren redelijk uniek, maar Peter was de allereerste die twintig jaar daarvoor al een ikeage filmden Yamakoshi. Toen ik hem vroeg of hij niet inmiddels vloeiend Japans spreekt zei hij; ‘I didn’t learn Japanese but I speak perfect ‘Koi Language’. En zo zat Peter vol met wijze routes.

“De goedkoopste manier om een koivijver te bouwen is om hem maar één keer te bouwen, maar bouw hem wel goed” – Waddy


Van Peter Waddington was er maar één. Zijn kennis en persoonlijkheid zijn uniek. Hij was één en al Koi, gewoon een man, maar ook een ongewone man. Hij heeft mij twee keer uitgenodigd om langs te komen in Engeland, waar ik niet op in heb kunnen gaan door andere verplichtingen. Een gemiste kans. In ons laatste contact hadden we het plan dat Peter voor KoiQuestion met enige regelmaat een stukje herinnering van vroeger zou delen. 

“I think it’s more spontaneous if I ramble on and you translate – I will include some failures – I’m an expert when it comes to failures! That’s the only way to reach wisdom and still have time to make some more!”

Onze condoleances gaan uit naar Hillary en de familie. Zijn leven was dan wel niet eeuwig, zijn wijsheden en de indrukken die hij achter heeft gelaten zijn dat wel. We zullen hem nooit vergeten worden.

featured image source: koikichi.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.