Iedere deelnemer is zijn eigen benchingteam

Benchen is waarschijnlijk de leukste vrijwilligers-taak van een Koishow. Nu dit jaar de  Holland Koi Show is verplaatst naar een virtuele plek online, mocht ik deze taak direct aan de vijver uitvoeren.

Dergelijke taak doe ik met liefde en plezier. Dus zo stond ik zaterdag 11 juli om 8.30u bij Jack aan de deur. Wat en hoe vertel ik verderop, maar laat ik bij het begin beginnen.

106454850_3078675775502675_6030966424126641883_o

De Holland Koi Show is dit jaar online!

Online

Dit jaar gingen de ‘echte’ shows niet door. Laat ik de oorzaak er niet meer van noemen, daar staan de kranten dagelijks vol van. De Young Holland Koi Show op 2e Pinksterdag bedacht een alternatieve wijze van showen en dat was een schot in de roos. Het was de eerste online Koishow. Dezelfde fanatieke hobbyisten als normaal stonden nu niet samen aan één vat te kletsen over blote vissen, maar in een digitale chatroom met foto’s en film materiaal werden de Koi bekeken, vergeleken en over ontwikkeling gekletst. Daarnaast was er ook een professionele jury die de prijzen uitreikte. Een leuk evenement en vrij direct er na werd besloten dat ook de grote Holland Koi Show op deze manier door zou gaan.

WhatsApp Image 2020-07-11 at 10.39.33 (2)

Meten van de Koi is een onderdeel van het benchen

Elk jaar meedoen

Hobbyist Jack doet elk jaar mee met de show. Wie ook een vaste bezoeker is van shows kent hem misschien wel en anders waarschijnlijk zijn vissen. Een Doitsu Karashigoi met op elke schub ginrin, met een lengte tegen de 80 cm valt altijd in de prijzen en aan deze Koi herken je zijn vat direct. Wat hij voor de rest in zet is wisselend en ook daar worden prijzen gepakt. Hetgeen toch een knappe prestatie is tussen het vele dealer-geweld. Of hij digitaal ook hoge ogen kan gooien zullen we dit jaar zeker zien.

20200711_092943

De kartonnen platen waren een goed idee!

Om mee te mogen doen moest er een filmpje gemaakt worden van rond de halve minuut en tevens een goede foto moet daarbij worden ingezonden. Daarnaast hoort bij het benchen nog een andere belangrijke taak, namelijk het meten van een Koi. Naarmate de Koi groter worden en bijna niet meer in de meetbak passen wordt dit een lastige taak.

WhatsApp Image 2020-07-11 at 10.39.33 (1)

Yes! 59 cm! Die valt goed in de size!

Materialen

Zoals ik al schreef, stond ik dus om 8.30u aan de deur. Wij allebei houden niet van half werk, dus voor deze klus werd een hoop materiaal verzameld.
Ik noem: kartonnen platen, een camera, een meetbak, een opvouw showvat, een dompelpomp, een emmer, twee koisokken (verschillende maat), een koinet, een handdoek en mijn roze zachte matje omdat ik graag op mijn knieën zit.

Dit alles wordt gebruikt om een zo goed mogelijk beeldmateriaal te maken. De jury moet de Koi immers goed kunnen beoordelen en daarnaast wil je dat de bezoekers thuis ook graag naar het beeldscherm kijken.

WhatsApp Image 2020-07-11 at 10.39.33

Komt mijn camera toch nog uit de tas voor een Koishow dit jaar

Aan de slag!

Gezien sommige Koi van Jack over de 80 cm gaan is een 80cm bowl niet echt prettig voor een filmpje. Een koi zie je liever relaxed op je af zwemmen. We gebruiken hiervoor een opvouwbaar showvat van 1,80m doorsnee.
De bowl staat snel en wordt gevuld met de dompelpomp rechtstreeks vanuit de vijver. Dan komt Jack met karton aanzetten. Ik had niet direct door waarvoor, tot hij ze op de serre ging leggen. Het doel was om de schittering en reflectie van licht weg te halen. Dit werkte super goed! Gelukkig was het windstil deze dag.

Deelnemende Koi

We maken een plan. De Koi gaan in volgorde van grootte gebencht worden. Dit omdat er dan steeds meer water in bowl moet. Een Goshiki gaat als eerste. De enige Koi die ik hier ga prijsgeven, omdat deze uiteindelijk toch niet mee zal doen. Beeldmateriaal van de deelnemende Koi moet je maar gewoon op de Holland Koi Show zelf bekijken!

Goshiki

De Goshiki die niet mee zal doen… 😉

Na de Goshiki volgen de overige Koi. We werken via een vaste volgorde. Ik hanteer het Koinet. Jack gebruikt de Koisok en verplaatst de Koi naar de meetbak. Ik meet de Koi. De Koi gaat met de Koisok naar de grote Bowl voor een foto en een filmpje en daarna weer terug naar de vijver. Totaal doen er 10 Koi mee aan de wedstrijd en in een relaxed tempo is de klus rond 13.30u geklaard.

Knipsel

Data….veel data…..

Thuis blijkt dat ik ruim 5GB aan materiaal gemaakt heb. De komende dagen ga ik de foto’s bekijken en het beste exemplaar wordt lichtjes bewerkt. Waarmee ik bedoel, het rechtszetten en croppen van een foto, zoals je hierboven van de Goshiki kunt zien.

Slot

Afsluitend wil ik alle deelnemers succes wensen met het benchen! Ik wens de jury succes met jureren en beoordelen. En last but not least: Alle bezoekers veel plezier en probeer te genieten zoals bij elke echte show! Ik zie jullie 14, 15 en 16 augustus aan het vat!
Wil je op de hoogte blijven? Volg dan de facebookpagina van dit evenement met de komende tijd geregeld filmpjes, tips, sponsoren en meer https://www.facebook.com/hollandkoishow

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.